#Madrid –

Președintele Comunității Madrid, Isabel Díaz Ayuso, a anunțat astăzi că cele 568 de locuințe ale Planului VIVE aparținând dezvoltării municipiului San Sebastián de los Reyes, și care vor prezenta prețuri de închiriere cu până la 40% mai mici decât piață, va fi disponibilă în prima jumătate a anului viitor.

„Acest proiect este cel mai ambițios care se desfășoară în prezent în lucrări publice în Spania, este o referință internațională care este deja bine cunoscută și la care tot mai multe companii și firme de construcții doresc să ia parte pentru că o facem prin alăturarea publicului. și eforturi private pentru a rezolva cererea în creștere de locuințe din Spania”, a punctat președintele după vizitarea apartamentului de expoziție.

Pentru președinte, aceste tipuri de măsuri sunt „singura soluție responsabilă și fără populiști”. „Ceea ce trebuie să faci este să măreşti oferta, nu există altă variantă”, a adăugat el. În total, cele două faze adjudecate ale Planului VIVE vor crește numărul de locuințe destinate închirierii cu 6.600 în 12 municipii din regiune. Peste 3.000 sunt deja în construcție și se estimează că până la sfârșitul anului 2023 pot fi livrate cele situate în municipiile Alcorcón și Tres Cantos.

După cum a putut verifica președintele, o serie de procese industrializate sunt folosite pentru a ridica toată această ofertă de locuințe, ceea ce reduce costurile și timpul și, în plus, crește atât profesionalizarea, cât și digitalizarea.

Mai multe locuințe și terenuri

Alături de acest Plan VIVE al Guvernului de la Madrid, iese în evidență și Planul de soluții pentru tineret, pe care Díaz Ayuso l-a avansat deja în ultima Dezbatere privind starea regiunii (DER), menită să crească oferta rezidențială destinată celor care găsesc cele mai multe probleme de acces la ea. În prima sa fază, cu 1.200 de apartamente industrializate și eficiente energetic cu o suprafață de 70 de metri pătrați, tinerii sub 35 de ani vor putea închiria cu mai puțin de 600 de euro pe lună. Acestea vor fi amplasate în șase municipalități din regiune: capitala Madridului, Alcorcón, Ciempozuelos, Colmenar Viejo, Navalcarnero și Torrejón de la Calzada.

Díaz Ayuso a evidențiat și modificările legislative aprobate în Legea Omnibus care reduc birocrația urbană pentru a atrage investiții și a crește fondul de locuințe publice. De altfel, grație acestui regulament, consiliile orășenești vor putea dedica terenul pentru folosirea serviciilor pentru uz rezidențial, atunci când planificarea nu a fost realizată. Sub această formulă, se estimează că consistoriile pot construi 13.000 de locuințe în următorii ani.

În plus, guvernul regional a realizat „cea mai mare mobilizare de teren public din Spania” prin punerea pe piață a peste un milion de metri pătrați de teren deținut de Comunitatea Madrid. „Ceea ce vom realiza este una dintre cele mai mari dezvoltări urbane din regiunea noastră din ultimii ani”, a adăugat președintele.

Sursa: Comunitatea Madrid – Díaz Ayuso anunță că cele mai accesibile 568 de case de închiriat ale Planului VIVE din San Sebastián de los Reyes vor fi gata în prima jumătate a anului 2024