Romanii din strainatate continua sa fie o bataie de cap pentru politicienii romani si mai ales pentru partidele care se pregatesc pentru batalia electorala din aceasta toamna. Acest lucru se observa mereu inaintea alegerilor, cand oamenii politici trebuie sa faca miscari in plus, pe scena electorala, si pentru cei care au emigrat.

De ani de zile relatia clasei politice cu romanii din strainatate s-a rezumat la indiferenta pe de-o parte si dezgust de cealalta.

Incepand din 2007, insa, odata cu suspendarea esuata a lui Basescu, continuand cu victoria PDL in diaspora, in 2008, si terminand cu inclinarea decisiva a balantei la prezidentialele din 2009, diaspora si-a castigat faima de bazin electoral important, dar si de factor supriza.

Acum, clasa politica romaneasca nu mai este indiferenta fata de diaspora, dar se teme de ea pentru ca pare imprevizibila si greu de abordat din cauza raspandirii geografice.

Dar adevaratul motiv pentru care partidele ar prefera sa nu existe voturi din strainatate este ca diaspora a fost identificata drept un aliat al PDL si al lui Traian Basescu. Mult mediatizata lege a votului prin posta a contribuit si ea la alimentarea mitului ca diaspora voteaza numai pro-Basescu si astfel s-a renuntat la o modalitate de vot care este necesara si obligatorie pentru o tara europeana.

Pentru conducerea partidelor din Romania este deja destul de greu sa-i convinga pe romanii de acasa ca sa mearga la vot, incat captarea voturilor dispersate pe toate meridianele lumii pare o cazna la care nu vor sa se supuna.

De aceea vedem in continuare „scapari” in declaratiile politice referitoare la rostul si legitimitatea votului romanilor din strainatate.

Faptul ca majoritatea romanilor din strainatate au votat de 3 ori cu Basescu ne poate spune totusi mult mai multe decat simpla eticheta ca diaspora e pro-Basescu. Daca analizam datele de participare la alegeri in strainatate se poate vedea ca intodeauna aceasta a fost aproape de 1 % si intotdeauna electoratul cel mai activ a fost cel al PDL-ului. Asta nu inseamna desigur ca toti romanii din diaspora sunt pro-Basescu si 30 de mii de voturi nu reprezinta 3 milioane de romani. Inseamna insa ca majoritatea romanilor din strainatate nu se simt reprezentati de actualele partide din Romania. Daca era altfel cu siguranta ca ar fi ramas in tara.

Din pacate, insa, nimeni nu sta sa se gandeasca la asta si liderii de partid aleg calea cea mai usoara in relatia cu diaspora, cea a evitarii reciproce. Partidele din Romania continua sa existe pe o structura electorala anacronica, cu idei politice spoite in stil european, dar in care nu crede nimeni. Politica romaneasca se afla de mult in afara societatii si este o realitate virtuala pe care o traiesc doar cei direct interesati si cei care inca mai merg la vot, de bunavoie sau cumparati cu un kilogram de zahar.

Societatea romaneasca s-a lepadat demult de politica, iar acest lucru le convine de minune celor care traiesc din aceasta ocupatie, pentru ca procentajul de voturi este mai usor de prevazut. Cu putine voturi, frauda electorala este mult mai usor de comis, iar autobuzele electorale si sectiile speciale unde se voteaza la 4 maini sunt decisive.

Ca sa avem si noi o tara, partidele politice din Romania trebuie sa aiba curajul sa se reconecteze la realitatea din tara si sa redevina reprezentative pentru toate categoriile sociale, fie ele de acasa sau din strainatate. Asta este insa o poveste frumoasa pe care nu o vom vedea curand.

Nici unul dintre marile partide din Romania nu merita sa-i reprezinte pe romanii din strainatate si cu atat mai putin sa le revendice votul si sprijinul in campanie. Toti cei care au plecat din Romania au facut-o in conditii dramatice si nimeni nu uita cine era la guvernare atunci cand a fost obligat sa-si lase in urma familia, prietenii si tot ce-i era mai drag.

Si dupa ce milioane de romani au emigrat ca sa poata trimite bani acasa este o adevarata marsavie sa li se restranga dreptul de a vota, chiar daca multi nici nu vor face uz de acest drept.