Cam asa trebuie sa se simta cei care au fost impinsi de la spate ca sa candideze in strainatate. Nu trebuie sa fie comod sa-ti spuna seful de partid, cu o luna si jumatate inainte, ca trebuie sa te faci brusc cunoscut si sa „absorbi” voturi intr-un colegiu continental, cu milioane de potentiali alegatori, care au numai amintiri proaste despre politica romaneasca.

Cu siguranta candidatii de la partide, pe care nu le numesc ca sa nu le fac reclama gratis, se simt ca niste Columbi sau precum Marco Polo ori Ibn Battuta, pentru ca sunt pe cale sa exploreze teritorii virgine pentru politica romaneasca. Da, sunt colegii uninominale, dar putini dintre actualii candidati le vor calca acum fara sa le caute intai pe harta.

Peste o luna avem alegeri parlamentare. Vor fi alesi printre altii si 6 parlamentari care vor reprezenta cateva milioane de romani „refugiati” in cele patru zari. Asa a dat la adunare si dupa aceea la impartire.

Pe deasupra, in diaspora regulile sunt imposibil de indeplinit daca esti un candidat independent, iar daca ai un partid in spate trebuie sa te placa cei din conducere.

Partidele romanesti continua sa fie la fel de surde, oarbe si nesimtite fata de nevoile romanilor, incepand cu cei din tara si terminand cu cei din afara.

Daca politicienii cred ca pe romanii din tara  pot sa ii prosteasca in continuare cu televizorul si cu mita electorala, pentru cei care au lasat tot si au plecat, metodele specifice de sustragere a votului sunt total deplasate si anacronice.

Romanii din strainatate ar fi precum cei care au apucat sa iasa din pestera lui Platon. Multi au cam vazut deja diferenta intre ce-i afara si prosteala ieftina din caverna politicii romanesti. Nu se mai lasa dusi cu vorba, ba mai mult, odata cu criza au vazut si cealalta fata a politicienilor din Europa.

Orice s-ar intampla la alegerile din 9 decembrie, romanii din strainatate au fost furati deja. Prin faptul ca nu pot vota decat prin sacrificii personale se poate spune ca le-a fost inlaturat dreptul de a fi reprezentati intr-o tara din care au plecat cu multa durere. Chiar daca ei au fost renegati de unele dintre partidele care acum le cer votul, romanii nu au uitat sa trimita bani cu miliardele ca sa-si mentina familiile jefuite de politicieni.

Acum, romanii din strainatate sunt victimele xenofobiei, discriminarii la angajare si au devenit carnea de tun a rafuielilor politice din tarile gazda. Bineinteles ca pentru politicienii din Romania totul este lapte si miere atunci cand discuta tete a tete cu oficialii spanioli sau europeni. Asta pentru ca au mostenit naravul capului plecat si al „caciulelii” in fata Puterilor si pentru ca unii dintre ei cred ca, de pilda in Spania, suntem mentinuti de stat. Uita sau nu vor sa vada ca formam comunitati mari de oameni care muncesc, consuma, contribuie la buget si care sunt la fel de oameni ca si ceilalti europeni.

De cand am intrat in UE,  politicienii nostri nu au ridicat fruntea nici o clipa ca sa ne apere drepturile. Acum, fara nici o indoiala, ne vor privi drept in ochi ca sa ne ceara votul. Votati-i, dar sa simta!