Ministrul Științei și Inovării, Diana Morant, a a prezidat la Valencia inaugurarea ª Conferința spaniolă a Programului-cadru de cercetare și inovarea Uniunii Europene, Orizont Europa.

În cadrul evenimentului, desfășurat sub tema „Noul orizont pentru Europa”, a subliniat Morant importanța colaborării europene pentru a face față provocărilor și amenințărilor globale și a reamintit că „Spania este dedicată Europei, pentru conducerea sa mondială, prin steagul științei și inovării”.

La eveniment au participat și primarul orașului Valencia, Joan Ribó, ministrul inovației, universităților, științei și societății digitale al Generalitati, Carolina Pascual, și directorul general de cercetare și inovare al instituției. Comisia Europeană, Jean Eric Paquet. Acesta din urmă a declarat că angajamentul Spaniei față de știință și inovare este un exemplu în domeniul Programului-cadru european de cercetare, dezvoltare și inovare și este de așteptat ca, în noua rundă 2021-2022 țara noastră obține încă o dată rezultate similare în ceea ce privește conducerea, pregătirea și revenirea la markeri excepționali de la Horizon 2021.

Această conferință, organizată de Ministerul Științei și Inovării, în colaborare cu Comisia Europeană, face parte dintr-un program care convoacă, la fiecare doi ani, un eveniment public de urmărire pentru companii și agenți ai Sistemului Spaniol de Știință, Tehnologie și Inovare.

Știri despre programul Horizon EuropeProgramul Orizont Europa este principala inițiativă a Uniunii Europene pentru promovarea cercetării și inovației din faza conceptuală până la introducerea pe piață. Cu un buget de 114.500 milioane de euro, din care 5.400 milioane provin din instrumentul Next Generation EU, programul servește ca o completare a finanțării naționale și regionale în cercetare și inovare.

Actualul program se bazează pe trei piloni: știința excelentă; cel al provocărilor globale și al competitivității industriale europene, care cuprinde temele aparținând anterior pilonilor 2020 Provocări sociale și Leadership industrial, cu o nouă structură de cluster concepută pentru a facilita o abordare multidisciplinară care vizează maximizarea sinergiilor; și în noul pilon Europa inovatoare. Acest ultim pilon, condus de Consiliul European pentru Inovare (EIC), va centraliza apelurile cu tematică deschisă și se va concentra pe construirea unui mediu european pentru inovare.

Dintre noutățile Orizont Europa se remarcă și noua abordare a Asociațiilor Europene, parteneriatele între țări care vor juca în special pilonul 2, al provocărilor globale și al competitivității industriale europene. Se estimează că 50% din acest pilon se va concretiza prin aceste asociații.

La fel, Orizont Europa include ca noutate Misiunile de cercetare, care vor fi axate pe răspunsul provocărilor puse de cetățeni, prin acest nou model de materializare a R+. D+I cu impact social și economic în domenii de interes pentru UE și cetățenii săi.

Rezultatele programului H 500Conferința a făcut, de asemenea, un bilanț al programului-cadru anterior, H500, în care entitățile spaniole au coordonat % din proiectele de colaborare C&D&I finanțate.

Spania este a patra țară care a obținut cele mai multe fonduri de la H2020, doar în spatele Germaniei, Regatului Unit și Franței. Concret, subvenția totală obținută de entitățile spaniole pentru dezvoltarea activităților de cercetare și inovare a fost de 6.400 milioane de euro. Morant a subliniat că aceste cifre confirmă că țara noastră este capabilă să concureze la primul nivel european, atât din sectorul public, cât și din cel privat.

Reuniuni bilaterale în cadrul Conferinței

Ministerul Științei și Inovării gestionează participarea Spaniei la Programul Cadru al UE prin Centrul pentru Dezvoltare Tehnologică Industrială (CDTI) pentru verticalele Tehnologie și Inovare (provocări și competitivitate) și Fundația Spaniolă pentru Știință și Tehnologie (FECYT). ) pentru verticalele științei și cercetării de bază (știință excelentă), oferind informații, consiliere, formare, însoțire și sprijin prin echipe tehnice de experți și alte servicii, cum ar fi Oficiul Spaniol pentru Știință și Tehnologie (SOST) din Bruxelles, cu scopul de a maximizarea participării Spaniei la programele europene și a ratei de succes în apelurile lor competitive. vas.

FECYT sprijină Ministerul Științei și Inovării în domeniul Misiunilor Europene, participând la coordonarea și desfășurarea ședințelor de lucru pe care diferitele Grupuri Naționale Oglindă ale celor cinci misiuni au susținut în paralel cu conferința. Scopul acestor întâlniri a fost de a identifica punctele forte și capacitățile sistemului spaniol de C&D&I și de a împărtăși cu Comisia Europeană bunele practici și starea de adaptare a acestor noi instrumente la nivel național, sugerând mecanisme și acțiuni care să faciliteze implementarea corectă a măsuri de succes în țara noastră.

Ceremonie de premiere pentru prima ediție a Provocărilor Finnova-Technovation
În cadrul acestei Conferințe, ministrul Științei și Inovării a premiat premiile primei ediții a Finnova-Technovation Challenges, concurs de antreprenoriat tehnologic pentru fete organizat de asociația non-profit Technovation.

Echipa Technovation Girls Comunidad Valenciana Senior de la școala ABECÉ din Gandia a primit această recunoaștere pentru dezvoltarea aplicației COMEN 2.0, un program digital care promovează reutilizarea deșeurile organice și reducerea impactului asupra mediului.

Morant a evidențiat capacitatea, efortul și vocația științifică și inovatoare a câștigătorilor și a a subliniat importanța premiului pentru a face vizibil talentul și conducerea științifică și antreprenorială a femeilor, ceea ce este esențial pentru a construi un viitor mai verde, mai prosper, echitabil și echitabil.

Vizita la compania S2 Group

În timpul acestei vizite la Valencia, Morant a văzut facilitățile companiei de securitate cibernetică S2 Grupo. Mai exact, a făcut turul Centrului de Operațiuni de Securitate și al Laboratorului de Securitate Cibernetică Industrială al acestei companii. Acest laborator are echipe care activează în diferite sectoare în care sunt specialiști precum transportul cu o adevărată stație de încărcare, o UTI pentru apărarea și protecția unităților sanitare și a pacienților, precum și gemeni digitali de tot felul de sisteme industriale. În cele din urmă, el a vizitat CSIRT-CV, un centru de răspuns la incidente din Comunitatea Valenciană, care a devenit un model de succes care are ca scop să fie implementat în alte comunități autonome.

Sursa: Guvernul Spaniei – Diana Morant subliniază impulsul Horizon Europe pentru cultura cunoașterii și inovației în țesutul productiv spaniol