Tribunalele spaniole au pe rol din ce in ce mai multe dosare de executare judecatoreasca si, astfel, tot mai multe familii care nu mai pot plati creditele ipotecare sunt pe cale sa fie scoase in strada. Organizatia persoanelor afectate de creditele ipotecare din Spania – ADICAE (Asociatia de Consumatori de servicii oferite de Banci, Case de Economii si Asigurari) – afirma ca din 2008, peste 140.000 de familii au fost executate in Spania, iar bancile sunt pe cale sa denunte inca 270 de mii de familii care se afla in situatii de neplata a ratelor. 

Organizatia solicita din partea guvernului o suspendare a executarilor prin care sa se evite scoaterea in strada a mii de cetateni in urmatoarele luni, scrie cotidianul 20Minutos.

In urma cu cateva zile, Consiliul General al Puterii Judecatoresti (CGPJ) a informat ca evacuarile procesate de tribunalele din Spania in al doilea trimestru al anului au ajuns la 16.464, cu 21,2% mai mult fata de aceeasi perioada din 2010. Institutia a atras atentia ca multe evacuari sunt pe care sa fie executate.

In spatele fiecarei decizii de evacuare se afla insa o drama, o familie care ramane in strada. Cu toate ca lucrurile sunt deja dramatice, pana la sfarsitul anului, cifrele se vor mari. „Peste 160.000 de familii se afla pe muchie de cutit„, scrie cotidianul spaniol.

ADICAE a calculat ca peste 160 de mii de familii din Spania se afla implicate in procese de executare judecatoreasca, care ar putea fi finalizate pana la sfarsitul anului. Potrivit Adicae la ora actuala exista 270.000 de credite ipotecare care nu sunt la zi cu plata iar bancile inca nu au denuntat acest lucru la tribunal.

Pe langa asta, 140.000 au fost evacuate deja incepand din 2008. De la inceputul anului, in Spania au avut loc 32.010 de executari judecatoresti, aproape la fel de multe ca in 2009, iar in 2010 au fost scoase in strada 47.809 de familii.

Asociatia ADICAE considera ca cifrele prezentate de CGPJ demonstreaza „gravitatea sociala si economica a problemei ipotecilor din Spania”. De aceea, organizatia cere din partea Guvernului o suspendare a evacuarilor pentru ca multi cetateni sa nu ajunga in strada in urmatoarele luni.