Administraţia Naţională a Penitenciarelor (ANP) are în evidenţă 29 de deţinuţi care au publicat în acest an 41 de lucrări ştiinţifice şi au beneficiat de zile câştig, respectiv le-a fost redusă pedeapsa. Ei au abordat în scrierile lor subiecte economice, juridice şi de mediere a conflictelor, dar chiar şi din sfera ştiinţelor agricole.

În ultimul an, din spatele gratiilor au ajuns în tipografii paginile unor lucrări ştiinţifice pe teme foarte variate,  cu titluri precum “Imunitatea parlamentară în România şi Europa”, “Medierea conflictelor în relaţiile umane”, “Bazele economice ale hidroenergeticii”, “Impactul auditului intern asupra activităţii economico-financiare în sectorul public”, “Evaziunea fiscală în România”, “Aspecte teoretice şi de practică judiciară privind infracţiunile de corupţie”, “Procesul managerial juridic din România în contextul european şi internaţional al autorităţii judiciare”, “Povestea presei”, “Multiculturalitatea reflectată în turism – Studiu de caz: America”, “Monografia oraşului Câmpina şi Godineşti” sau “Tăşnadul medieval – Monografie locală”. Paginile acestor lucrări i-au ajutat pe autorii lor să-şi reducă pedeapsa în grade diferite, direct proporţionale cu numărul lucrărilor publicate.

Printre deţinuţii celebri care au publicat astfel de lucrări se află fostul premier Adrian Năstase, fostul procuror Maximilian Bălăşescu, dar şi fosta şefă a Inspectoratului de Stat în Construcţii (ISC) Irina Jianu.

Adrian Năstase a scris, în timp ce era în Penitenciarul Jilava, lucrarea „Cele două Românii”, despre care fostul premier spunea că este alcătuită din ceea ce a înţeles el că s-a întâmplat în ultimii zece ani, pentru a se evita repetarea unor greşeli. Năstase a fost eliberat condiţionat în 21 august, iar din pedeapsă i-au fost scăzute zilele primite în schimbul redactării acestei lucrări.

Pentru a fi luată în considerare la liberarea condiţionată, un deţinut trebuie să anunţe conducerea penitenciarului ce lucrare ştiinţifică doreşte să realizeze şi să aibă în acest sens şi o recomandare scrisă privind relevanţa tematicii în domeniul ales, din partea unui profesor universitar sau a unui conferenţiar universitar din specialitatea în care urmează să fie elaborată lucrarea. Deţinutului i se pune la dispoziţie un spaţiu, iar împreună cu îndrumătorul, stabileşte un program în care va scrie lucrarea, pe număr de zile şi de ore. Acesta este supravegheat pe durata în care scrie lucrarea. Ulterior, deţinutul trebuie să publice lucrarea.

Potrivit Legii 275/2006 privind executarea pedepselor, „în cazul elaborării de lucrări ştiinţifice publicate sau invenţii şi inovaţii brevetate, se consideră trei zile executate pentru două zile de muncă”.