De la 22 iulie, cetatenii romani care nu se aflau in Spania in situatia de angajati legal sau de someri cu „demanda de empleo” trebuie sa primeasca o autorizatie de munca pentru a putea fi angajati. Procedura impusa de guvernul spaniol este diferita de cea din perioada 2007 – 2009, insa de data aceasta angajatorul este cel care trebuie sa solicite autorizatia de munca.

Atasatul de Munca de la Ambasada Romaniei de la Madrid, Mihaela Nica ne-a precizat ca procedura birocratica nu este foarte complicata si romanii care reusesc sa gaseasca un patron care doreste sa-i angajeze trebuie sa inteleaga ca are de facut doar o chestiune birocratica simpla.

„In momentul in care un roman are nevoie de o autorizatie de munca pentru a lucra in Spania are de facut urmatorii pasi: sa-si gaseasca un angajator si acesta trebuie sa inteleaga ca procedura nu este foarte complicata. Angajatorul trebuie doar sa mearga la Oficina de Extranjeros si sa ceara aceasta autorizatie de munca care ii da dreptul apoi sa-l angajeze legal pe cetateanul roman. Practic, cetateanul roman are de facut acelasi lucru ca inainte. Trebuie sa-si gaseasca un angajator, iar acesta trebuie sa-l dea „de alta” la Seguridad Social. Inainte insa trebuie sa ceara aceasta autorizatie de munca, care se acorda in maximum 3 luni pentru Regimen General si in 45 de zile la contractele sezoniere”, ne-a precizat Mihaela Nica, atasatul de Munca din cadrul Ambasadei de la Madrid.

Din informatiile adunate pana acum se pare ca autorizatiile se acorda inainte de implinirea acestor termene de 3 luni si, respectiv, 45 de zile, iar motivele de refuz nu au niciodata nimic de a face cu cetateanul roman, ci cu firma care il angajeaza. „In cazul in care exista refuzuri acestea se produc doar din cauza angajatorului care trebuie sa indeplineasca niste cerinte, cum este cea de a nu avea datorii catre Stat sau in cazul celor care sunt angajati in casa – empleadas de hogar, angajatorul trebuie sa dovedeasca faptul ca are venituri suficiente pentru a plati salariul persoanei pe care o angajeaza, a mai spus Mihaela Nica.

In ceea ce-i priveste pe romanii care au drept de munca fara necesitatea obtinerii unei autorizatii, fiind rudele unui roman care nu este afectat de legea restrictiilor, procedurile se deruleaza la Seguridad Social unde angajatorului i se solicita dovezi in privinta relatiei de rudenie. In urma discutiilor purtate cu partea spaniola, instructiunile de aplicare a restrictiilor au fost modificate de cateva pentru a respecta drepturile familiei unui cetatean european cu drepturi depline. De aceea, sotul sau sotia unui roman care nu este afectat de restrictii nu are nevoie de autorizatie de munca. De acelasi lucru se bucura si copiii pana la 21 de ani sau pentru cei peste 21 de ani care sunt sustinuti economic de parinti.

De asemenea, ca sa poata beneficia de posibilitatea de a munci legal in Spania, foarte multi romani au ales sa se inregistreze ca autonomos, fapt pentru care in ultima vreme, 7 din 10 noi autonomos sunt romani, potrivit datelor publicate de Asociatia pentru Autonomos din Spania (ATA).

Restrictiile pentru romani nu exista doar in Spania, mai multe state europene anuntand in aceasta perioada prelungirea moratoriului, permis de tratatele europene.

„Spania este a unsprezecea tara din UE care a solicitat prelungirea restrictiilor pentru romani, pana in decembrie 2012. Tarile membre UE mai pot prelungi restrictiile pentru cetatenii romani si bulgari doar pana la sfarsitul anului 2013 si doar daca notifica pana la finalul anului Comisia Europeana, argumentand ca exista o perturbare grava a pietii muncii. Recent, Olanda a anuntat ca prelungeste restrictiile pana la finalul perioadei de tranzitie, pana in decembrie 2013”, ne-a mai precizat atasatul de Munca Mihaela Nica.

Perioada in care poate fi restrictionat accesul romanilor pe piata muncii din Uniunea Europeana se poate prelungi doar pana in 2013. De la 1 ianuarie 2014, romanii vor putea sa se angajeze in orice domeniu, oriunde in Europa potrivit legilor europene actuale. Romanii care au nevoie de informatii privind restrictiile din Spania pot suna la telefonul de informatii abilitat de Ministerul Muncii din Romania – 913 433 300.