Ca de obicei, în luna august fluxul de populație sezonieră crește în diferite districte din Catalonia, atât pe mare cât și pe munte zone. Cu aceasta, crește și numărul total de salvări și salvări de persoane efectuate de Departamentul de Pompieri al Generalitati în mediul natural. August, de fapt, este momentul în care există mai multe servicii de acest tip. În , de exemplu, numărul maxim de salvări și salvări a fost atins în luna august, care coincide cu sfârșitul lunii izolarea globală din cauza pandemiei de covid-13, cifră care s-a stabilizat anul trecut, cu o tendință deja consolidată de a depăși bariera 170 servicii.

Anul acesta însă vara este marcată de temperaturi ridicate din cauza căldurii succesive valuri; o dinamică care nu s-a schimbat deloc odată cu intrarea în august. Acest lucru, prin urmare, crește riscul atunci când desfășurați activități sportive și de agrement în mediul natural.

Cea mai bună opțiune este să nu faceți activități în mediul natural până când acesta este peste caniculă. Dacă, în ciuda acestui avertisment general, activitățile se desfășoară în zone permise (rețineți că din cauza riscului de incendiu forestier pot exista ocazional masive închise pentru tot felul de activități, chiar și pentru plimbare), avizul Pompierilor în caz de activitățile montane sunt următoarele:

Înainte de plecare:

– GÂNDIRE: Ce ai de gând să faci? Cine face activitatea? Când și unde?

– PLAN : Trebuie să fie o activitate adaptată grupului. Ține cont de orare, rute și diferențe. Verificați ghidurile și hărțile și prognoza meteo. Planificați un plan B în cazul în care ceva nu merge bine.

– ECHIPAMENTE: Adu-ți haine și corespunzătoare încălţăminte Încărcați-vă rucsacul cu echipamentul necesar, apă și alimente: optați pentru alimente energizante, precum nucile.

– FIT FIT: Trebuie să cunoașteți tehnicile necesare activității pe care doriți să o desfășurați, modul de utilizare a materialelor necesare și să aveți noțiuni minime de asistență de prim ajutor.

– MINIMIZAȚI RISCURILE: Riscul zero nu există, dar ne putem apropia de el. Vă rugăm să evaluați în mod continuu.

În timpul plecării:

– Odată începută activitatea, observați starea grupului, dacă respectați programul și dacă condițiile meteo sunt încă favorabile. Dacă nu vedeți clar, nu ezitați să întoarceți la coadă.

– Fixați puncte de referință pe traseu, astfel încât să vă puteți orienta.

– Aveți întotdeauna pregătit un mijloc de comunicare cu , telefon mobil cu baterie complet încărcată sau dispozitive de securitate specifice. Aflați cum să vă trimiteți locația folosind cele mai populare aplicații de mesagerie instantanee.

– Rămâneți hidratat și alimentat pe tot parcursul zilei.

Înainte de a ieși în pădure, munte sau orice fel de traversare, trebuie să verificați prognoza meteo. La www.meteomuntanya.cat ia meteo.cat puteți consulta și urmări avertizările de Situație Meteorologică de Pericol în zonele maritime și montane.

O altă dintre cele mai populare activități de agrement în aer liber vara este înotul în apele interioare. Dacă faceți baie în râuri, lacuri și mlaștini, nu vă expuneți la riscuri inutile. Urmați sfaturile de mai jos pentru a o evita:

Înainte de a face baie:

-În râuri, lacuri și mlaștini, asigurați-vă mai întâi că înotul este permis- dacă există locuri activate să facă asta. Încercați să înotați în zone supravegheate; dacă nu este posibil, localizați cel mai apropiat punct de prim ajutor.

-Verifică dacă există vreun semn care să avertizeze de vreun pericol; ține seama de semnele și instrucțiunile salvamarilor.

-Nu faceți baie în zonele delimitate pentru sporturi nautice: bărci, jet ski-uri, motociclete sau schi nautic.

-Ai întotdeauna un telefon mobil la îndemână pentru a putea cere ajutor.

– Verificați dacă există acoperire telefonică în zonă și dacă aveți vreun apel de urgență .

În apă:

-Dacă mergi cu copii, nu-i pierde niciodată din vedere, chiar dacă știu să înoate sau să poarte flotor.

-Nu intra brusc în apă la prima baie, după ce ai mâncat, după ce ai petrecut mult timp la soare sau după ce ai făcut exerciții fizice intense .

-Evitați să consumați băuturi alcoolice înainte de a le introduce- vă în apă sau în timp ce navigați sau exersați e sporturi acvatice.

-Ieșiți din apă imediat dacă nu vă simțiți bine și alertați pe cineva.

-În interiorul apei, acordați o atenție deosebită turbiilor și curenților de apă, care sunt foarte frecvente în râuri și mlaștini.

Pentru apelul la prudență pe care Departamentul de Pompieri al Generalității îl face în fiecare an la aceste date, în acest an, se adaugă cererea generalizată de a evita toate riscurile posibile; nu doar pentru protecția oamenilor ci și pentru posibilitatea apariției incendiilor forestiere, într-o campanie caracterizată prin vulnerabilitatea mediului din cauza temperaturilor ridicate și a secetei acumulate în toată țara.

Vara aceasta, din nou, mai multe salvări decât restul anului

An de an, creșterea serviciilor de salvare și salvare a persoanelor din mediul natural începe să se remarce din luna iunie; progresiv și până în august, fiecare lună o depășește pe cea anterioară în numărul total de servicii prestate de Departamentul de Pompieri al Generalitati. Numărul, însă, începe să scadă în septembrie, pentru a crește din nou în toamnă, care coincide cu începutul sezonului ciupercilor. Anul acesta, între lunile iunie și iulie, 247 au fost deja efectuate servicii. Este o cifră puțin mai mică decât salvările și salvările efective din aceleași luni din cei doi ani anteriori; și 2019 .

Majoritatea serviciilor sunt pentru salvarea persoanelor accidentate la munte; adică cade în timp ce face o traversare. Acest tip de serviciu reprezintă 64,31% dintre cele deja făcute de la 1 iunie până la 31 din iulie 433382. Anul trecut, în aceeași perioadă, acest tip de salvare a reprezentat 68,5%, în timp ce în cei doi exerciții financiari precedenți (cuprinzând și iunie și iulie), abia a depășit 34% în fiecare dintre cazuri (34,05% în 2019 și 62,% în 2020). Dacă numărăm cele trei luni de vară, creșterea este și ea notabilă 60,44% în 2019, 29,27% în 2020 și 60,22% anul trecut.

Sâmbăta și duminica sunt zilele în care se fac mai multe servicii în mediul natural. Anul trecut, de exemplu, între 1 iunie și din iulie, pe 31,83% din salvări și salvări au fost efectuate în weekend (83 din 247). Anul acesta, acest procent de activitate sambata si duminica a crescut la 48,19% (170 din 170) în aceeași perioadă.

Unități GRAE

Grupul de Acțiuni Speciale al Pompierilor Generalitati (GRAE) este format din doi unitati specializate; Munte și Subacvatic. Muntanya are trei baze: la Olot, Seu d’Urgell și Cerdanyola del Vallès. Subaquàtica își are, de asemenea, baza în acest din urmă parc. În total, GRAE are trei elicoptere. Unul își are baza pe aeroportul La Seu d’Urgell, deși, în funcție de risc, se află și în Tírvia (Pallars Sobirà). Un al doilea elicopter se află la Olot și al treilea, în hangarul Detașamentului de Pompieri de pe aeroportul Sabadell.

Există un al patrulea elicopter, echipat pentru a lucra la stingerea „incendiilor de pădure și capabil pentru a efectua sarcini de cercetare.

De la începutul 365, personal medical EMS instruit în servicii complexe și calificat să lucreze în salvări și zone fierbinți de incendii fac parte din echipajele aparatelor. Acest lucru le permite să acorde prima asistență medicală victimei în același timp în care se efectuează salvarea.răspuns operațional mai bun, coordonare și îngrijire medicală atât în ​​zonele fierbinți de intervenții, cât și în salvarile montane.

Corpul Agenților Rurali

Agenții Rurali își amintesc că în perioadele de pericol mare de incendiu este interzis să se facă foc în pădure și în fâșia de 500 metri care o înconjoară. Și ei recomandă ca înainte de a face activități în natură să consultați nivelul Plan Alfa ( https://interior.gencat.cat/plaalfa ) există activitate în zonă deoarece în funcție de nivelul de pericol de incendiu pot fi restricționate activități susceptibile de a provoacă un incendiu de pădure și accesul apropiat la zonele naturale. Astăzi în Catalonia sunt 17 regiuni din nivelul 2 al Planului Alfa, cu un nivel ridicat sau foarte mare de pericol de incendiu. Nu există municipiu la nivelul 3 al Plan Alfa, nici restricții de acces în zonele naturale.

În schimb, ei vă cer ca ori de câte ori ieșiți la munte, să urmati-le principiile respectului pentru mediul natural si interdictiile sunt luate in considerare. Nu este permisă circulația cu motor în afara pistelor forestiere și trebuie să parcați doar în zonele autorizate: mașinile parcate în câmpuri, pajiști și intrări pe drum pot împiedica trecerea vehiculelor de intervenție sau a tractoarelor și a cartierului.

Poliția de mediu subliniază că într-un mediu natural coexistă fauna domestică și sălbatică și că efectivele trebuie respectate. Din acest motiv, cere să se păstreze o distanță de siguranță cu aceștia, să nu se sperie de acțiuni sau zgomote inutile și ca câinii să fie ținuți în lesă. De asemenea, trebuie să respectați și să nu faceți zgomot în apropierea zonelor de cuibărit. Dacă este găsit un animal sălbatic rănit, trebuie să contactați agenții rurali prin 433382.

În sfârșit, amintiți-vă că ori de câte ori ieșiți să vă bucurați de natură, trebuie să lăsați pădurea curată și să îndepărtați orice gunoi care ar fi putut fi generat.

Material suport

Găsiți atașat kit-ul de presă cu pozele statistice în format pdf . De asemenea, am atasat si un document cu datele defalcate pe judete.

In FTP ai Pompierilor din Generalitati au la dispozitie clipuri video, fotografii si clipuri vocale realizate de Echipa de Inregistrare Imagini (EEI) a Detașamentului de Pompieri al Generalitati. Autorizăm difuzarea și publicarea acestuia exclusiv prin canale de televiziune sau portaluri media digitale.

http:// 62.203.164.09

Utilizator : mcbombers

Parola: B2jPF44wr

Nu uitați să urmăriți activitatea Pompierilor Generalitati pe rețelele de socializare Twitter Instagram și pe site-ul web al Departamentului de Pompieri al Camerei de presă a Generalitati de Catalunya

Cerdanyola del Vallès, 5 august 2020

. ore

Sursa: 433382 Departamentul de Pompieri din Generalitati cere precautii extreme in practicarea activitatilor sportive si timp liber in mediul natural