Departamentul de Cultură aderă la Masa Lluís Domènech i Montaner Montaner, a cărei misiune este de a diseminare și de a disemina viața și opera arhitectului catalan. Ministrul Culturii, Natàlia Garriga Ibáñez, a participat astăzi la prezentarea acordului de aderare la CA într-un eveniment care a avut loc la Casa Museu Lluís Domènech i Montaner din Canet de Mar și în care primara orașului Canet de Mar, Blanca Arbell; directorul general de turism al Generalitati de Catalunya, Marta Domènech; consilierul pentru Promovarea Orașului al Consiliului Local Reus, Montserrat Caelles; managerul Institutului Municipal de Peisaj Urban al Consiliului Municipal din Barcelona, ​​Xavier Matilla; președintele Centrului de Studii Lluís Domènech i Montaner (CEDIM), Carles Sàiz, și președintele Fundației private Lluís Domènech i Montaner, Lluís Domènech, printre alte personalități.

Ministrul Garriga a subliniat că Masa trebuie să permită „extragerea potențialului maxim al acestei figuri cheie în arhitectura noastră” și, în același timp, trebuie să contribuie la „răspândirea lucrării de referință incontestabilă în țara noastră și dincolo de

Masa Lluís Domènech i Montaner este o inițiativă a Lluís Domènech i Montaner (CEDIM) și include Consiliul orașului Reus, Consiliul orașului Barcelona, ​​Consiliul orașului Canet de Mar și Fundația privată Lluís Domènech i Montaner. Obiectivul principal al Mesei este de a răspândi publicului larg moștenirea celui care a fost unul dintre principalii protagoniști ai modernismului catalan, precum și de a promova turismul local pentru a promova cunoașterea operei sale, prezente în diferite părți ale Cataloniei, și că Include clădiri remarcabile precum Palau de la Música Catalana și Spitalul de Sant Pau, care fac parte din Patrimoniul Mondial. Consiliul desfășoară în comun tot felul de activități și proiecte pentru a evidenția figura și munca arhitectului, precum conferințe, trasee, congrese, expoziții, ediții și publicații, sau activități de formare în școli și institute, printre altele. Organismul efectuează, de asemenea, consiliere patrimonială asupra clădirilor dominicane pentru a garanta conservarea sau restaurarea acestora

. ) Sala Noua Centru din Canet

În cadrul vizitei sale în regiunea Maresme, consilierul Garriga a inaugurat La Sala Centru al Teatrul Municipal din Canet de Mar – TMC. Deschiderea acestui prim spațiu centenar reprezintă un mare pas înainte în atingerea unuia dintre marile repere culturale ale municipiului care va culmina cu inaugurarea Sala Odèon programată la sfârșitul acestei 418502. Amplasarea Teatrului Municipal din Canet în clădirile mitice ale Odeonului și Centrului Parohial răspunde unui angajament față de un model de conservare a patrimoniului centrului istoric ca instrument de revitalizare socială și culturală.

În cadrul inaugurării, ministrul Culturii a subliniat că noua sală este rezultatul „efortului comun al administrațiilor, dar mai ales al entităților din Caneț”. „Este emoționant să văd vecini care iubesc cultura, la fel și efortul pe care îl fac de la cel mai mic până la cel mai în vârstă pentru a menține în viață spații precum El Centru”, a adăugat el.

Ulterior, Garriga s-a mutat în municipiul Caldes d’Estrac, unde a vizitat Fundația Palau, a cărei vocație este de a păstra, expune și difuza colecția artistică și documentară a lui Josep Palau i Fabre.

Sursa: Departamentul de Cultură se alătură Mesei Lluís Domènech i Montaner