Miercurea viitoare, 17 din septembrie, Direcția Generală de Promovare Culturală și Biblioteci a Departamentului de Cultură va sărbători ziua „Cultură și sănătate mintală” la Santa Mònica.

Ziua, ce va avea loc pe 10ha h, își propune să reflecte asupra beneficiilor pe care cultura le poate aduce sănătatea mintală și despre modul în care cei responsabili de programarea municipală pot juca un rol important în destigmatizarea, creșterea gradului de conștientizare și creșterea gradului de conștientizare a tulburărilor de sănătate mintală în societate dintr-o perspectivă pozitivă și incluzivă. Angajamentul Departamentului Culturii este că aceasta este o linie de lucru pentru sectoarele culturale și, din acest motiv, participă la lucrările comisiei Pactului Național pentru Sănătate Mintală din Catalonia.

Cultura poate fi terapeutică, informativă și poate ajuta la ruperea cu stigmatele sociale. Știința susține că artele pot avea un efect pozitiv asupra simptomelor anumitor tulburări de sănătate mintală, asupra echilibrului emoțional, sociabilității și stimei de sine. Există din ce în ce mai multă implicare din partea proiectelor culturale în acest sens, atât la abordarea temei în creație, cât și la implicarea unor grupuri care trăiesc cu o tulburare. Angajamentul Departamentului de Cultură este de a da vizibilitate acestor proiecte, de a le promova și de a se asigura că aceasta este o linie de lucru pentru sectoarele culturale. Acest lucru este precizat prin proiectul de lege privind drepturile culturale, care are ca scop garantarea participării libere, a creației și a accesului tuturor cetățenilor la viața culturală. Ziua va oferi exemple de proiecte consolidate din diferite discipline artistice care abordează probleme de sănătate mintală și sunt sau au fost programate în facilități. Managerii de programare municipali pot juca un rol important în destigmatizarea, sensibilizarea și publicitatea tulburărilor de sănătate mintală în societate dintr-o perspectivă pozitivă și incluzivă.

Programul se va deschide cu prezentarea lui Joan Ramon Fortuny, medic psihiatru și director al Procés de Psychosocial Reabilitarea Parcului Salut Mar, și va continua cu intervenții, în domeniul artelor spectacolului, ale Mireia Garcia și Xavier Buxader, producător și respectiv director adjunct al spectacolului Harakiri, și Ann Perelló, producător al spectacolului Nua.

Va fi De asemenea, vor fi două intervenții ale proiectelor de arte vizuale pe proiectul Mosmirem și o linie comună de lucru între Lo Pati, Centre d’Art de les Terres de l’Ebre, și Fundația Pere Mata, responsabilă de Aida Boix, directorul centrului și despre expoziția Narcohumanisme, Eloy Fernandez, de Eloy Fernández, comisar ri a expoziţiei.

În cele din urmă, va avea loc o prezentare a Cinta Roig, șefa bibliotecilor din Terres de l’Ebre și Mariola Castaño, tehnician de proiect în cadrul Proiectului Biblioteci și sănătate mintală din Terres de l’Ebre . A doua parte a zilei se va adresa „ De ce este importantă și fructuoasă implicarea grupurilor de sănătate mintală în proiecte culturale?” într-o masă rotundă la care va participa Emilio Rojo Rodes, medic psihiatru și membru colaborator al Pactului Național pentru Sănătate Mintală din Catalonia; Mercè Torrentallé, membru al Federației Catalane de Sănătate Mintală din Catalonia; Melisa Mercadal, profesor la Departamentul de Educație și Mediere Artistică al ESMUC și reprezentant al Academiei Catalane de Muzică; Roser Sanjuan, șefa Serviciului Educațional al Centrului de Artă Panera; Sònia Gainza, directorul programului Appropa Cultura, și Beatriz Liebe, directorul Festivalului L’Altre.

Ziua poate fi urmărită virtual pe canalul de youtube Culture

.

Sursa: Departamentul de Cultură organizează ziua „Cultură și sănătate mintală”