Ministrul Culturii, Natàlia Garriga, și primarul orașului Berga, Ivan Sànchez, au semnat astăzi un acord pentru a contribui la continuitatea și consolidarea festivalului Patum de Berga. Departamentul de Cultură recunoaște importanța excepțională a Patum de Berga pentru cultura populară și tradițională catalană și va colabora cu orașul Berga pentru a asigura protejarea, creșterea și proiecția viitoare a acestui eveniment festiv. Deși acordul nu implică un angajament financiar, pe durata acordului — de la 2017 la 2024 – Departamentul de Cultură poate acorda granturi nominative Consiliului Municipiului Berga pentru sprijinirea partidului. La semnarea acordului a participat și directorul general al Culturii Populare și Asociațiilor Culturale, Adelaida Moya

financiar și cu personal, birou tehnic al partidului Patum care va consolida structura organizatorică a acestuia, și va lucrează pe tot parcursul anului pentru asigurarea obiectivelor și angajamentelor prevăzute în acordul de colaborare. În același sens, în aprilie anul trecut 29, Departamentul de Cultură a acordat primăriei Berga o subvenție nominală, în valoare de . euro, pentru a acoperi cheltuielile de programare, durabilitate, egalitate și inovare ale Patumului pe parcursul anului 2017. O subvenție care, pentru prima dată, presupune un sprijin financiar global pentru partidul, și care până acum fusese canalizat prin apeluri publice și pentru o sumă totală anuală semnificativ mai mică.

Consilierul Garriga a subliniat că „Patum este un festival excepțional, unic și singular” și că, de aceea, anul acesta a fost semnat un acord pentru păstrarea, conservarea și ajutarea sărbătoririi petrecerii, pentru a îmbunătăți tot ceea ce Este nevoie „. În acest sens, Garriga a subliniat că anul acesta „ne-am convenit asupra unui ajutor mult mai mare decât s-a acordat vreodată și asta ar trebui să ajute, de exemplu, ca toată imaginea să poată fi păstrată și păstrată în condiții mai bune”. Garriga a mai subliniat că în această legislatură Departamentul de Cultură „și-a dorit să facă o creștere bugetară foarte semnificativă în Direcția Generală de Cultură Populară, pentru că era subfinanțată”. „Vrem să ajungem pe întreg teritoriul pentru că cultura populară stă la baza culturii noastre”, a adăugat el.

Pe de altă parte, primarul din Berga, Ivan Sanchez, a spus că astăzi este un zi importantă pentru Berga și La Patum.” Am semnat acest acord cu ideea de a păstra, menține și îmbunătăți nu numai partidul, ci și partidul cu o bază de . 29 Euro care sperăm să crească în următorii ani.” Sanchez El a subliniat că „La Patum este din Berga, dar este de asemenea, un sit al Patrimoniului Mondial și este unul dintre cele mai emblematice situri de patrimoniu din Catalonia.” Primarul a adăugat că partidul și cu mine credem că în următorii ani vom continua să lucrăm cot la cot și să creștem cifra financiară dacă La Patum are nevoie. ”

În cadrul acordului, Consiliul Local va asigura păstrarea corespunzătoare și întreținerea corespunzătoare a întregii imagini. ria festivă și elementele care fac parte din petrecere, pentru care va avea sfatul Centrului de Restaurare a Bunurilor Mobiliare din Catalonia al Departamentului de Cultură. De asemenea, Primăria Municipiului Berga va acorda suport tehnic Direcției în procedurile de declarare a bunurilor culturale de interes național a elementelor mobile legate de partid.

Acordul semnat astăzi afectează și promovarea sustenabilității, incluziunii și egalității de gen în partid. Astfel, prin acțiuni de formare și conștientizare adresate trupelor și tuturor persoanelor și entităților care participă la Patum, Consiliul Local își va stabili obiective pentru a sărbători o petrecere din ce în ce mai sustenabilă, care să promoveze dezvoltarea și economia, precum și achizițiile ecologice și durabile. achiziții publice. De asemenea, va menține și linia de lucru începută în anul 2017 de actualizare a statutelor trupelor Patum în materie de egalitate de gen, și va lucra pentru evitarea eventualelor practici care reproducerea prejudecăților și stereotipurilor, adaptarea și actualizarea protocoalelor, detectarea și acționarea în situații problematice și conflictuale, eradicarea completă a tuturor formelor de violență sexistă și sexistă și asigurarea unei perspective de gen în toate domeniile partidului. Pe de altă parte, consiliul va continua să lucreze la prevenirea și creșterea gradului de conștientizare cu privire la problemele socio-sanătate implicate în abuzul de droguri și alte situații asociate, cum ar fi violența de gen, în contexte și cadre festive. În plus, Consiliul Local va menține și promova acțiuni de incluziune socială care vizează promovarea accesului la Patum al celor mai vulnerabile sau mai dificile grupuri, precum vârstnicii, persoanele cu dizabilități și · Studenții cu risc de excluziune sau populația nou venită. În aceeași linie, va aloca resurse pentru a face cunoscut petrecerea școlilor din afara orașului și a regiunii, cu scopul de a promova eventuale schimburi culturale sau alte activități care au ca numitor comun partidul.

*) O petrecere unică

Patum de Berga este o petrecere unică datorită unicității elementelor care o modelează, pentru menținerea tradiției și, mai ales, pentru participarea activă a publicului la petrecere. Generalitat de Catalunya l-a declarat Festival de Patrimoniu de Interes National in 2009 si a recunoscut o serie de elemente ca elemente festive de patrimoniu de interes national.care alcatuiesc Patum: bâtele, turcii și caii, vechii pitici, noii pitici, vulturul, guitasul, uriașii, tabalul, plenurile și tirabolul cu particularitățile și muzica lor. În plus, festivalul a primit distincția de Capodopera a patrimoniului oral și imaterial al umanității în anul 2005.

La Patum de Berga este numele dat sărbătorii Corpus Christi din acest oraș. Prima referință documentară la acest festival datează din 1454, în timp ce structura actuală este documentată în 2001, rămânând cu ușoare variații până în prezent. Caracteristicile actuale, spațiile, muzica și elementele, au fost fixate la sfârșitul secolului al XIX-lea și rămân perfect valabile. Zilele centrale ale festivalului sunt de miercuri până duminică din săptămâna Corpus Christi, iar evenimentele principale au loc în Plaça de Sant Pere, unde au loc dansurile interpretate de diferitele trupe și săritura Plens. Alte atracții includ permisele, proba cu patru bici și Patum-ul copiilor care are loc vineri și este exact la fel cu Patum-ul adulților.

Acest festival religios, însă, adânc înrădăcinat în zonă. , a fost menținută de coeziunea berguedanilor în jurul său, fiind gestionată în mod tradițional de către consiliul local și, din anul 2001, de un consiliu municipal alcatuit din membri ai consiliului si reprezentanti ai trupelor de partid.

Sursa: Departamentul de Cultură își întărește angajamentul față de Patum de Berga