Încadrat în scopul de a continua încurajarea valorilor cercetării și vocațiilor științifice în rândul celor mai tineri, Departamentul de Cercetare și Universități a realizat videoclipul O cercetare MARE la IDIBELL , care va fi difuzat de mâine, 7 aprilie, coincidend cu comemorarea Zilei Mondiale a Sănătății.

video, condus de youtubera Juliana Canet și destinat băieților și fetelor din învățământul secundar și ultimele cicluri din învățământul primar, face un tur al cercetărilor efectuate la Institutul de Cercetare Biomedicală Bellvitge (IDIBELL). Pe lângă faptul că dă voce mai multor cercetători juniori și seniori de la centrul de cercetare CERCA specializat în studiul cancerului, medicinei regenerative și neuroștiințe, videoclipul diseminează și genele, genetica și cercetarea de bază, precum și rolul pe care acestea îl joacă în prevenirea tot felul de boli. O cercetare grozavă la IDIBELL este al doilea videoclip din colecția RECERCLIPS pentru diseminarea cercetării și promovarea interesului pentru știință în rândul tinerilor din Departamentul de Cercetare și Universități. În fiecare an va fi produs un nou videoclip al seriei, care se va concentra asupra unui centru de cercetare sau a unei mari infrastructuri științifice și tehnice a sistemului de cunoștințe catalan. Primul RECERCLIP a fost dedicat Sincrotronului ALBA și proprietăților materiei la scară atomică și moleculară

Programe de promovare a științei

Departamentul de Cercetare și Universități desfășoară diverse programe de promovare a valorilor cercetării și a vocațiilor științifice ale copiilor și tinerilor. Colecția de povești de Laura și Joan apropie studenții de căutarea universităților și centrelor de cercetare din țară. În plus, textele din această colecție sunt protagonistele unor activități distractive și științifice pentru elevii claselor a IV-a și a V-a și a unui program de povestiri în autobuzele bibliotecii pentru a ajunge în cele mai mici municipii din țară.

Recerkids este un program de divulgare științifică pentru băieți și fete din clasele a cincea și a șasea, în care elevii dezvoltă un proiect de cercetare pe parcursul cursului și prezintă rezultatele la o conferință științifică. Colecția de benzi desenate RecerCòmics , adresată elevilor de liceu, prezintă povești de succes ale antreprenoriatului științific. La rândul său, competiția de design de jocuri video Scientists in Play , deschisă elevilor de clasa a V-a, permite ca propunerea câștigătoare din fiecare ediție să fie dezvoltată de studenții de la licență. . În final, activitatea de diseminare a științei În căutarea lumii desfășoară ateliere științifice în cadrul Săptămânii Științei pentru a apropia știința de mediul educațional și familial.

Sursa: Departamentul de Cercetare și Universități realizează un videoclip despre cercetarea biomedicală pentru a promova vocațiile științifice în rândul tinerilor