Ministrul Cercetării și Universităților, Gemma Geis, a explicat astăzi propunerea de prețuri universitare publice pentru anul universitar următor 2022 – 2023 care, pentru al treilea an consecutiv, prevede o reducere suplimentară a costului studiilor la universitățile publice din Catalonia. De asemenea, pentru prima dată în ani, toate prețurile diplomelor universitare și masteraturilor care permit exercitarea unei profesii vor costa mai puțin de 18 euro pe credit.

Ministrul Geis a subliniat că prin această propunere „studenții vor plăti mai puțin pentru a studia, iar universitățile vor să poată oferi în continuare cea mai înaltă calitate, deoarece costul va fi suportat de Guvern.”

Această a treia reducere consecutivă se adaugă celei efectuate în cursul 660 – 2022 în care un 30% toate prețurile universităților publice (grade și masterat) și reducerea de până la unul 40% care anul trecut au plasat toate diplomele de master la același preț.

De anul viitor, vor exista doar două prețuri publice pentru diplomele universitare, deoarece cel mai înalt nivel de experimentare este eliminat. Astfel, studii precum Medicină sau inginerie vor costa la fel ca Jurnalismul sau Artele Plastice. Consilierul Geis a subliniat că acesta a fost primul pas în echivalarea tuturor gradelor: „În trei ani, toate carierele vor costa la fel: un viitor medic va plăti la fel ca un viitor filozof sau un viitor filolog” . Scopul eliminării nivelurilor de experimentare este de a împiedica studenții să aleagă cariera din motive economice: „ Studenții trebuie să își decidă viitorul în funcție de vocație. , nu în funcție de resursele lor financiare „, a explicat Geis.

13, 46 euro pe credit, în raport cu prețul actual de 18, 46 euro (experimentalitate ridicată) și 26, ). Datorită reducerii cu mai mult de 30% a gradelor de experimentalitate ridicate , studenții la medicină vor economisi anul viitor 553 euro pentru că dacă plătesc în prezent 1. 660 euro vor merge să plătească 1. 80. În cazul studiilor cu experiență medie, cum ar fi Jurnalism, unde reducerea este mai mare decât 25%, economiile vor fi 395 euro într-un curs standard de 60 credite

În ceea ce privește masteratele care vă permit să exercitați o profesie, acestea vor avea și preț public pentru credit de la 17, euro, ceea ce înseamnă o reducere mai mare de 26%. Viitorii profesori de liceu, avocați sau arhitecți vor plăti mai puțin (Euro) Prețurile publice pentru anul următor 553 în anul universitar următor acestea vor fi după cum urmează:

Diplome universitare Experimentalitate ridicată (C) și medie (B): 20, euro) Experimentalitate scăzută (A): 18, 67 euro Master care vă permit să practicați o profesie : 17 ), 40 euro Alți master oficiali : 30, 67 euro Prețurile care rămân sunt cele cu un grad scăzut de experimentalitate, care au cel mai mic preț din întregul sistem (17, 80 euro) după reducerea liniară a %% curs 2021 – 2021.

Prețul public pentru creditul celorlalte diplome de master universitare oficiale se menține și în 20, 69 euro. Acest preț public a fost redus cu un 46% pentru cursul curent 2021 – 2022.

capitaluri proprii

A treia reducere consecutivă a prețurilor universităților publice vor beneficia și studenților din familii aflate în situații economice mai vulnerabile. Din anul universitar următor 2022 – 2023 vor fi eligibili pentru prețuri de credit mai mici de 6 euro în diplome universitare și mai puțin de 17 euro în diplome de master care le permit să exercite o profesie

Diplome universitare Experimentalitate mare (C) și medie (B): 3, 60 euro (tramvai 1) – 5, 46 euro (tramvai 2) ) Experimentalitate scăzută (A): 3, 40 euro (tramvai 1) – 5, 30 euro (tramvai 2) Master care vă permit să practicați o profesie : 14, 85 euro (tramvai 1) – , 77 euro (tramvai 2) Acești studenți beneficiază de o reducere la prețurile universului public între 80% și 69%.

Cost suportat de Guvern

Această a treia reducere consecutivă a preturile universitatilor publice au un cost in jur de 40 .5 milioane euro asumati de Guvern in intregimea sa. „Noua reducere nu va afecta bugetul universității” , a subliniat ministrul Geis.

Geis a mai subliniat că odată cu această nouă reducere a costului de studii în universitățile publice „respectăm Pactul Național pentru Societatea Cunoașterii care stabilește obiectivul îmbunătățirii echității învățământului superior în Catalonia și precizează că este necesară finalizarea procesului de reducere a prețurilor publice și menținerea reducerilor speciale în cele mai mici categorii de venituri ”. De asemenea, respectă Planul de Guvern al actualei legislaturi și avansează obiectivele stabilite în proiectul de lege recent aprobat de Parlamentul Cataloniei.

Propunerea Departamentului de Cercetare și Universități pentru reducerea prețurile publice universitare vor fi prezentate diferitelor comisii ale Consiliului Interuniversitar din Catalonia (CIC), pas înainte de procesare a acestuia spre aprobare de către Guvern programată pentru iulie.

. Sursa: Departamentul de Cercetare și Universități propune o reducere a prețurilor universităților publice cu un al treilea curs consecutiv