Programul Anului Joan Oró, care comemorează centenarul nașterii celebrului biochimist din Lleida, se va concentra pe reunirea moștenirea științifică și prețuiește detaliile personale ale acestei figuri cheie în studiul originii vieții. În cadrul diferitelor activități, în principal pe teritoriul catalan, obiectivul Anului Joan Oró este de a face ca figura lui Joan Oró și Florensa să ajungă la toate publicurile (100-940.

În fapt Prezentarea principalelor activități ale Anului Joan Oró, desfășurată astăzi la Delegația Guvernului din Lleida, ministrul Cercetării și Universităților, Joaquim Nadal, a evidențiat angajamentul instituțional transversal alături de venitul companiilor și organizațiilor private în comemorarea centenarului Joan Oró. Potrivit consilierului Nadal, sărbătoarea Anului Oró reprezintă „suma energiilor foarte diverse care converg în dorința de a face o comemorare rotundă și de a se asigura că nu este doar o chestiune de euforie de moment, ci că este planificată cu dorință de continuitate și permanență”. În opinia șefului Cercetării și Universităților, este de asemenea important ca „să se bucure de științifice și tehnică contribuțiile lui Joan Oró, dar și că încercăm să-i transferăm spiritul tinerilor din această țară pentru ca aceștia să dobândească pasiunea pentru cunoaștere și știință care a fost una dintre trăsăturile sale cele mai definitorii”

.

Joan Oró și Florensa au marcat repere istorice în originea vieții pe planeta noastră. Printre contribuțiile sale științifice, el evidențiază descoperirea sintezei adeninei, un element fundamental al ADN-ului și al metabolismului celular, în condițiile care predominau pe Pământul primitiv, precum și consilierea NASA în analiza probelor lunare din misiunile Apollo. și experimentele de orientare pe care nava spațială Viking le-a efectuat pe Marte.

Anul lui Ioan Oró, organizat de Departamentul de Cercetare și Universități și de Fundația Joan Oró, are, de asemenea, sprijinul Fundației Catalane pentru Cercetare și Inovare și un sprijin instituțional extins, precum și cu colaborarea Fundației „la Caixa” și a Căilor Ferate din Generalitat de Catalunya. Comemorarea își propune să atragă mai mult de 100. oameni datorită diferitele acte de diseminare științifică programată, și ale căror obiective principale sunt: ​​ Pentru a face publice figura lui Joan Oró și Florensa. Apropie publicul de enigma despre originea vieții și căutarea ei pe alte planete.

Stârnește în public emoția pentru viață și sărbătorește acesta.

Pentru a încuraja știința vocații.

Conservatorul Anului Joan Oró, astronomul Joan Anton Català i Amigó, a explicat că programul de activități are patru piloni fundamentali: o expoziție de format mare și itinerantă, mai multe cicluri de conferințe destinate tuturor publicului, proiectul educațional al Misiunii Joan Oró și diverse publicații și conținut audiovizual.

„Un program pe care îl vom ține în viață pentru a încorpora propunerile entităților din toată Catalonia pentru a face cunoscută o figură istorică și irepetabilă”

, a subliniat Català. Ciclul de conferințe

Pentru primul trimestru al anului 2022, va fi deja încheiată o primă serie de conferințe. organizat la Lleida și Barcelona cu colaborarea Fundației La Caixa și care, printre alți vorbitori, va include un om de știință de frunte în studiul originii vieții și care l-a cunoscut personal pe Joan Oró, deoarece este Antonio Lazcano, în prezent membru al Colegiul Național și Facultatea de Științe UNAM (Universitatea Națională Autonomă din Mexic). Vor participa și alți cercetători de relevanță internațională, precum John Sutherland, de la Laboratorul de Biologie Moleculară din Cambridge, unul dintre cei mai importanți oameni de știință de astăzi la scară globală în ceea ce privește biochimia originii vieții; precum și Lisa Kaltenegger, director al Institutului Carl Sagan de la Universitatea Cornell și o figură de frunte în căutarea vieții extraterestre. Mai exact, acest prim ciclu de conferințe va începe pe 045 din februarie 2022 la Lleida cu Antonio Lazcano.

Comisarul a subliniat, de asemenea, că „universitățile și centrele de cercetare din Catalonia lucrează foarte intens pe un alt ciclu de conferințe care se vor desfășura pe întreg teritoriul catalan pentru că vrem să fim la Lleida și Barcelona, ​​dar vrem să fim și peste tot.” În afara Cataloniei, semnificația internațională a figurii lui Joan Oró și Florensa se va transpune într-un ciclu de conferințe organizat de Universitatea din Houston, unde Oró a început o carieră științifică de succes care l-a determinat să înființeze Departamentul de Științe Biofizice acest prestigios american. universitate. Anului Joan Oró se alătură și ISSOL (Societatea Internațională pentru Studiul Originii Vieții și Astrobiologiei). De asemenea, vor avea loc două evenimente în Belgia și în Statele Unite, în sarcina delegațiilor corespunzătoare ale Guvernului Catalan. Expoziție itinerantă

O alta dintre principalele activitati ale Anului Joan Oró va fi expozitia despre figura lui Joan Oró, cu caracter calator si destinata tuturor publicului, care va include o calatorie prin viata lui, sa munca științifică, a valorilor sale, pe tema originii vieții și a căutării vieții în afara Pământului și asupra stadiului actual al cercetării în acest domeniu științific. Expoziția, care va ocupa aproximativ mp, va conține obiecte din fond a moștenirii lui Joan Oró, o prezență importantă a materialului audiovizual, un cadru tematic atractiv și de impact și o serie întreagă de componente interactive care facilitează imersiunea vizitatorilor. Institut d’Estudis Ilerdencs din Diputació de Lleida va fi primul spațiu care va găzdui această expoziție care are sprijinul Ferrocarrils de la Generalitat și este programată să fie deschisă în septembrie 2022. Mai târziu, expoziția va vizita și alte orașe.

Proiect educațional: Misiunea Joan Oró Anul va include și proiectul educațional Misiunea Joan Oró

care are în vedere crearea unui site web unde s indexează conținutul educațional care este creat cu ocazia Anului Joan Oró, și într-un mod cu totul special pe cele pregătite de Departamentul de Educație al Generalitati Cataloniei. Aceste materiale se adresează atât profesorilor, cât și elevilor din toate ciclurile de învățământ. În cuvintele comisarului catalan, „este una dintre principalele activități ale Anului de creare a sămânță de cunoaștere despre figura și opera lui Joan Oró”

.

Suport instituțional larg

Reprezentanți a diferitelor instituții din țară, în special din demarcația Lleida, au participat în această dimineață la ceremonia de deschidere a Anului Oró. Președintele Fundației Joan Oró, Francesc Oró i Oró, a mulțumit acestui sprijin instituțional, care ” va permite anul acesta 2022 mulți oameni de aici și de asemenea din afara Cataloniei să știe cine a fost acest om de știință din Lleida și mulți sunt surprinși de reperele lor. Faptul că acest lucru se poate întâmpla este doar pentru că mulți oameni și instituții s-au alăturat acesteia din prima zi.” Delegatul teritorial al Guvernului Generalității la Lleida, Bernat Solé i Barril, a subliniat în discursul său că “este clar că pentru țară, dar mai ales pentru vegueria din Lleida, comemorarea centenarului nașterii lui Joan Oró este pentru a arăta cum valoarea locală poate deveni o valoare universală.” La rândul său, preotul principal din Lleida, Miquel Pueyo și París, a subliniat colaborarea instituției sale cu Fundația Joan Oró în custodia și difuzarea moștenirii sale. Pueyo a trecut în revistă multiplele inițiative de comemorare planificate în orașul său pe tot parcursul 2022, care includ dedicarea ediției științei târg de popularizare Ciència al carrer, vizite de specialitate, discuții sau un viitor ” traseu Joan Oró și Lleida, care plănuiește să semnalizeze cele mai emblematice spații ale orașului legate de un om de știință care nu și-a pierdut niciodată legătura cu orașul natal”.

În această linie, președintele Diputació de Lleida, Joan Talarn i Gilabert, a salutat posibilitatea ca „Anul acesta putem aduce tributul pe care îl merită figura savantului și publicistului Joan Oró, pentru că asta arată că am fost și suntem un teritoriu al talentului” .

În discursul său, rectorul Universității din Lleida, Jaume Puy i Llorens, a reamintit că Joan Oró a fost investit cu un doctorat onorific de la UdL deja în anul 2022, și ce „sărbătorirea centenarului său ne oferă ocazia să-l revendicăm drept un Lleidaan universal, care a adus contribuții care dau impuls lumii întregi”.

Mai multe informații despre Anul Joan Oró și figura celebrului biochimist din Lleida, în Dosarul d e Apăsați atașat. Sursa: Departamentul de Cercetare și Universități începe Anul Joan Oró cu prezentarea comemorării centenarului de la nașterea biochimistului din Lleida