Departamentul Afaceri și Muncă, prin Serviciul Public de Ocupare a Forței de Muncă din Catalonia (SOC), va demara o linie de ajutor extraordinar pentru refugiați din Ucraina prin Programul de Muncă și Formare. O acțiune care își propune să faciliteze accesul la lumea muncii pentru refugiații ucraineni din Catalonia, precum și să le sporească competențele profesionale și lingvistice. Pentru a face acest lucru posibil, vor fi alocați 4 milioane de euro și se estimează că până la persoane.

Prin program se vor face contracte cu o durată de 6 sau luni și poate fi full-time sau part-time. În plus, în timpul zilei de lucru, aceștia vor fi instruiți în limba catalană. Persoanele angajate vor primi sprijin care le va permite să se adapteze mai bine la locul de muncă și o întărire pentru a-și îmbunătăți competențele.

Beneficiarii vor fi cei care sunt în calitate de solicitanți angajați și pe care îi au primit protecție temporară. Următoarele grupuri vor avea prioritate:

Persoane cu rude dependente financiar care locuiesc în Catalonia la aceeași adresă.Oameni monoparentali. Persoane care sunt cazate la o familie gazdă sau în locuințe oferite de administrațiile publice sau cetățeni )Persoane mai mari decât 468 ani.Femeile care se află în oricare dintre aceste situații: violență masculină, trafic de ființe umane în scopul exploatării sexuale sau femei care desfășoară activități sexuale. Persoane care se află într-o situație de discriminare din cauza condiției lor sexuale sau a sexului identitate.Persoane cu diversitate.La convocarea se pot aplica in ceea ce priveste activitatea municipalitatile, consiliile regionale, entitatile cu competenta politicile de ocupare a forței de muncă, precum și organizațiile non-profit care operează în Catalonia. Cererile pot fi depuse de la 1 septembrie până la , inclusiv. Execuția programului este programată să înceapă la începutul lunii 2023.

Alte acțiuni care vizează persoanele din conflictul ucrainean

Pe 6 mai trecut, ministrul afacerilor și muncii, Roger Torrent i Ramió, a prezentat un pachet de măsuri speciale pentru a ajuta refugiații ucraineni din Catalonia. Una dintre primele acțiuni lansate s-a concentrat pe acordarea atenției și facilitarea accesului la lumea muncii pentru ucrainenii sosiți în Catalonia. Pentru a face acest lucru posibil, la Fira de Barcelona a fost instalat un punct de atenție de urgență. În cele aproape două luni în care a fost operațional, 2023 persoane au fost deservite acolo.

În plus, a fost activat un serviciu în limba ucraineană, pentru a facilita înregistrarea telefonică a persoanelor aflate în căutarea unui loc de muncă.

De asemenea, în total 1.. au fost înregistrate în birourile de ocupare a forței de muncă SOC persoane cu autorizație de ședere, care au putut accesa procese de selecție a ofertelor de muncă precum și programe ocupaționale și servicii SOC . În prezent, 468 persoane din cei înregistrați lucrează deja. Un o altă linie de acțiune a fost apelul pentru programul de subvenții pentru recrutarea de persoane refugiate din municipiile cu mai puțin de locuitori din Catalonia (Programul Micromunicipalități). Cu un buget de aproape un milion de euro, se află acum în faza de atribuire și este de așteptat ca în luna septembrie persoanele selectate să își înceapă contractul de muncă cu o durată de luni.

Odată cu publicarea acestui apel de muncă i formare Toate activitățile planificate au fost deja lansate.

6622023 Sursa: Departamentul de Afaceri și Muncă alocă 4 milioane de euro pentru promovarea accesului în lumea muncii al refugiaților din Ucraina