Directorul general al Empreses Agrialimentàrias, Qualitat i Gastronomia, Joan Gòdia i Tresánchez, împreună cu delegatul teritorial al Guvernului Generalitati în Penedès, David Alquézar i Claramunt, și directorul serviciilor teritoriale din Barcelona din cadrul Departamentului pentru Climă Acțiune, Alimentație și Agenda Rurală, Josep Pena i Sant, au prezentat cele 9 linii de ajutor ale Strategiei Agroalimentare a Cataloniei, care sunt dotate cu 10 milioane de euro, sectorului agroalimentar, într-o întâlnire informativă desfășurată la Vilafranca din Penedèsul.

Gòdia a declarat în timpul prezentării care a fost făcută sectorului că acesta este niște „ajutoare transformatoare” promovat de Departamentul de Acțiune Climatică, Alimentație și Agenda Rurală cu ”dorința de a se îndrepta către un sistem agroalimentar durabil din punct de vedere ecologic, dar și economic și social și care răspunde provocărilor majore precum urgența climatică”.

Directorul general a explicat că un prim bloc al acestor granturi este destinat promovării producției și transformării acesteia prin calcularea amprentei de mediu a produselor agricole, crearea și îmbunătățirea atelierelor comune și abatoarelor mici. Un al doilea bloc dorește să promoveze antreprenoriatul în sector prin încurajarea schimbării generaționale, a proiectelor conduse de femei și a proiectelor de stabilire a rădăcinilor teritoriale în sector.

Un al treilea bloc vizează reducerea pierderilor și risipa de alimente și creșterea siguranței și calității prin promovarea reglementărilor de igienă la micile procesatori. În sfârșit, ultima linie este ajutorul Innotrack, destinat inovației în domeniul digitalizării, sustenabilității și competitivității companiei.

„Aceste ajutoare sunt o cutie de instrumente care ne permit să intrăm într-o nouă fază a transformării agroalimentare a țării. Sunt ajutoare care, pe scurt, vor reveni pe teritoriul nostru pentru a consolida aceste proiecte care îi conferă coloană vertebrală și coeziune.„, a adăugat directorul general, Joan Gòdia.

Concret, prima dintre liniile de ajutor facilitează calcularea amprentei de mediu a produselor agricole pentru fermieri și fermieri în vederea obținerii certificării Producție Agricolă Durabilă (PAS). Departamentul și-a propus ca peste 50% din exploatațiile agricole să fie sustenabile până în 2030. Acest ajutor va permite producătorilor să fie însoțiți în această transformare și va evidenția și face vizibil efortul pe care mulți îl fac deja pentru a face față acestor noi provocări. .

Ajutorul, care este aliniat cu Planul Alimentar Strategic al Cataloniei (PEAC) și cu Strategia Maritimă Catalană (EMC), a fost creat și convenit într-o manieră participativă, prin colaborarea și contribuțiile celor 34 de grupuri de lucru care fac parte din proiectul. Ajutorul transversal a apărut de aici cu scopul de a răspunde nevoilor și cerințelor reale ale întregului lanț alimentar.

Granturile, care au o alocare de 10 milioane de euro, sunt împărțite în următoarele 9 linii:

Linia 1: Ajutor pentru calcularea profilului de durabilitate ecologică a exploatațiilor agricole din Catalonia, care include calculul amprentei de mediu a produsului, linia de ajutor 1.Linia 2: Ajutor pentru crearea și îmbunătățirea atelierelor comune agroalimentareLinia 3: Ajutoare pentru crearea și îmbunătățirea proceselor de producție, eficiența micilor abatoare fixe și/sau mobile și activități conexe de obținere și preparare a cărnii și a produselor din carne și unități de manipulare a cărnii de vânat.Linia 4: Ajutor pentru promovarea proiectelor transformatoare și pentru rădăcini teritoriale în sectorul agroalimentar.Linia 5: Ajutor pentru promovarea flexibilității reglementărilor de igienă și calitate pentru micii procesatori. Linia 6: Ajutor pentru prevenirea pierderii și risipei de alimente.Linia 7: Sprijin pentru promovarea succesiunii generaționale a afacerilor artizanale alimentare.Linia 8: Ajutor pentru promovarea proiectelor conduse de femei, legate de procesarea alimentelor.Linia 9: ajutor INNOTRACK pentru inovare în domeniul digitalizării, sustenabilității și competitivității companiei. Prin aceste granturi, Departamentul de Acțiune Climatică, Alimentație și Agenda Rurală dorește să ofere instrumentul necesar pentru articularea unui sistem alimentar cuprinzător, durabil, competitiv, înrădăcinat teritorial în țară și bazat pe diversitatea acesteia, care să producă alimente sănătoase, accesibile și de calitate. de înaltă calitate, recunoscută de consumatori.

„Cele 9 linii de ajutor ale Strategiei Alimentare a Cataloniei sunt o pârghie de schimbare în transformarea sectorului agroalimentar al țării. Și astăzi ne aflăm în Vilafranca del Penedès pentru că dorim să însoțim toate acele proiecte, mici și mari, care fac parte din sistemul nostru agroalimentar.”, a conchis Gòdia.

sursă: Departamentul de Acțiune Climatică prezintă sectorului agroalimentar noile linii de ajutor ale Strategiei Alimentare dotate cu 10 milioane în Vilafranca del Penedès