Secretarul pentru Alimentație, Carmel Mòdol i Bresolí, și directorul general al Companiilor Agroalimentare, Calitate și Gastronomie, Joan Gòdia i Tresánchez, au prezentat sectorului agroalimentar din Pirinei cele 9 linii de ajutor ale Agroalimentare. Strategy of Catalonia, care sunt dotate cu 10 milioane de euro, într-o ședință informativă desfășurată în Sala Immaculada de la Seu d’Urgell.

Mòdol a declarat în cadrul prezentării făcute sectorului că acesta este un „ajutoare transformatoare” promovat de Departamentul de Acțiune Climatică, Alimentație și Agenda Rurală cu ”dorința de a se îndrepta către un sistem agroalimentar durabil din punct de vedere ecologic, dar și economic și social și care răspunde provocărilor majore precum urgența climatică”.

Secretarul Alimentației a explicat că un prim bloc al acestor granturi este destinat să încurajeze producția și transformarea acesteia prin calcularea amprentei de mediu a produselor agricole, crearea și îmbunătățirea atelierelor comune și abatoarelor mici. Un al doilea bloc dorește să promoveze antreprenoriatul în sector prin încurajarea schimbării generaționale, a proiectelor conduse de femei și a proiectelor de stabilire a rădăcinilor teritoriale în sector.

Un al treilea bloc vizează reducerea pierderilor și risipa de alimente și creșterea siguranței și calității prin promovarea reglementărilor de igienă la micile procesatori. În sfârșit, ultima linie este ajutorul Innotrack, destinat inovației în domeniul digitalizării, sustenabilității și competitivității companiei.

„Aceste ajutoare sunt o cutie de instrumente pentru transformarea agroalimentară a țării. Pentru a încuraja, de asemenea, antreprenoriatul. Ajutoare care, pe scurt, vor reveni pe teritoriul nostru pentru a consolida aceste proiecte care îi conferă coloană vertebrală și coeziune, care oferă o valoare adăugată ridicată și care consolidează Catalonia ca o putere agroalimentară în sudul Europei.”, a adăugat secretarul Carmel Mòdol.

Concret, prima dintre liniile de ajutor facilitează calcularea amprentei de mediu a produselor agricole pentru fermieri și fermieri în vederea obținerii certificării Producție Agricolă Durabilă (PAS). Departamentul și-a propus ca peste 50% din exploatațiile agricole să fie sustenabile până în 2030. Acest ajutor va permite producătorilor să fie însoțiți în această transformare și va evidenția și face vizibil efortul pe care mulți îl fac deja pentru a face față acestor noi provocări. .

Ajutorul, care este aliniat cu Planul Strategic Alimentar al Cataloniei (PEAC) și cu Strategia Maritimă Catalană (EMC), a fost creat și convenit într-o manieră participativă, prin colaborarea și contribuțiile celor 34 de grupuri de lucru care fac parte din proiectul. Ajutorul transversal a apărut de aici cu scopul de a răspunde nevoilor și cerințelor reale ale întregului lanț alimentar.

Granturile, care au o alocare de 10 milioane de euro, sunt împărțite în următoarele 9 linii:

Linia 1: Ajutor pentru calcularea profilului de durabilitate ecologică a exploatațiilor agricole din Catalonia, care include calculul amprentei de mediu a produsului, linia de ajutor 1.Linia 2: Ajutor pentru crearea și îmbunătățirea atelierelor comune agroalimentareLinia 3: Ajutoare pentru crearea și îmbunătățirea proceselor de producție, eficiența micilor abatoare fixe și/sau mobile și activități conexe de obținere și preparare a cărnii și a produselor din carne și unități de manipulare a cărnii de vânat.Linia 4: Ajutor pentru promovarea proiectelor transformatoare și pentru rădăcini teritoriale în sectorul agroalimentar.Linia 5: Ajutor pentru promovarea flexibilității reglementărilor de igienă și calitate pentru micii procesatori. Linia 6: Ajutor pentru prevenirea pierderii și risipei de alimente.Linia 7: Sprijin pentru promovarea succesiunii generaționale a afacerilor artizanale alimentare.Linia 8: Ajutor pentru promovarea proiectelor conduse de femei, legate de procesarea alimentelor.Linia 9: ajutor INNOTRACK pentru inovare în domeniul digitalizării, sustenabilității și competitivității companiei. Prin aceste granturi, Departamentul de Acțiune Climatică, Alimentație și Agenda Rurală dorește să ofere instrumentul necesar pentru articularea unui sistem alimentar cuprinzător, durabil, competitiv, înrădăcinat teritorial în țară și bazat pe diversitatea acesteia, care să producă alimente sănătoase, accesibile și de calitate. de înaltă calitate, recunoscută de consumatori.

„Cele 9 linii de ajutor ale Strategiei Alimentare a Cataloniei sunt o pârghie de schimbare în transformarea sectorului alimentar și al băuturilor din țară. Însoțim toate acele proiecte, mici și mari, care fac parte din sistemul nostru agroalimentar”, a conchis secretarul Alimentației.

sursă: Departamentul de Acțiune Climatică prezintă sectorului agroalimentar din Pirinei noile linii de ajutor ale Strategiei Alimentare dotate cu 10 milioane