Directorul general pentru Ecosisteme Forestiere și Managementul Mediului al Departamentului de Acțiune Climatică, Alimentație și Agenda Rurală, Anna Sanitjas, însoțită de directorul Serviciilor Teritoriale ale Departamentului din Lleida, Ferran de Noguera, precum și de adjunctul Directorul general al activităților de vânătoare și pescuit interioară, Jordi Ruiz, și directorul Serviciilor Teritoriale de Interne din Lleida, Xavier Garrós, au prezidat în această dimineață ședința ulterioară a Consiliului de cogestionare a iepurilor din Câmpia Lleida. la sediul Departamentului din Lleida.a noului Plan de șoc pentru controlul daunelor aduse speciilor de vânat, care va fi prezentat în curând. Astfel, Sanitjas a subliniat „angajamentul puternic pentru controlul daunelor și echilibrul populațiilor de vânătoare din Catalonia în cadrul Planului menționat anterior și pregătim un Decret de daune pentru a putea oferi soluții la această problemă în timp ce lucrăm la o nouă catalană. legea vânătorii.”

În cadrul ședinței de astăzi, s-a precizat că recensământul de monitorizare a populațiilor de iepuri efectuat de Departament, în ansamblul județelor din câmpia Lleida, a scăzut ușor. recensământul de toamnă (92 vs 2021). Astfel, în setul de rute de recensământ din Plana de Lleida a scăzut de la 112 la 92 iepuri pe km2 (toamna 2020 vs 2021), in timp ce in Urgell a crescut cu 35 a 15 iepuri / km2. În restul județelor s-a înregistrat o scădere, deși densitățile sunt încă excesive. Este de remarcat faptul că această scădere nu s-a tradus în mai puține pagube, ci a crescut, au jucat împotriva condițiilor meteorologice, secetă.

În ședința a fost pus în evidență Planul de acțiune pentru atenuarea daunelor din iepuri la culturile care este implementat în planul de Lleida și care include măsuri pe termen scurt, mediu și lung, după cum a explicat Ferran de Noguera.

Astfel, măsurile pe termen scurt se concentrează, printre altele, pe:

Lăsarea iepurelui sălbatic la vânătoare în fiecare zi și de la 30 August. Având în vedere că avansul sezonului de vânătoare a fost foarte pozitiv, vânătoarea iepurilor de pădure în aceste zone va începe pe 15 în luna august a acestui an. . Această propunere a fost deja aprobată de Consiliul de Vânătoare și va intra în vigoare în sezonul viitor. Aceasta este pentru a intensifica vânătoarea din august până în ianuarie, înainte de începerea pagubelor. Interzicerea vânătorii de vulpi. În prezent, este interzisă vânarea vulpilor în acele Zone de vânătoare private (APC) care au avut permise de vânătoare pentru pagube. Și din acest următor sezon de vânătoare, interdicția va fi generală pentru toată zona în care a existat o abundență de iepuri care pot provoca pagube. Această măsură a fost aprobată și în ultima ședință a Consiliului de Vânătoare și va intra în vigoare în acest sezon. Harta zonele cu intensitate mare a pagubelor. Aceste zone sunt în curs de cartografiere, astfel încât zona de daune critice din cadrul fiecărui APC să fie definită în următoarele luni. Vânătoarea în aceste zone ar trebui intensificată între august și ianuarie, înainte ca pagubele să înceapă să apară; și concentrați acțiunile pe aceste domenii. Cartografia corespunzătoare infrastructurilor rutiere și feroviare de competența sa a fost transmisă și subdelegației guvernului central din Lleida pentru ca acestea să poată acționa pe aceeași linie. Garduri liniare sau perimetrale pentru locuri deosebit de problematice. Aceste garduri sunt amplasate după plantare în locuri strategice și de comun acord cu proprietarii, putând fi reciclate de la un an la altul. Cuști capcană pentru iepuri.

Crearea unei baze de date a vânătorilor voluntari care să colaboreze în sarcinile de minimizare a daunelor de la iepuri la culturi, cu acorduri cu entități precum Federația Catalană de Vânătoare. ) Un sistem ușor, agil și eficient de declarare a Urgenței de vânătoare Postul bugetar pentru aceste măsuri de control pagubele iepurilor din câmpia Lleida sunt 15. 000 euro extensibil.

La întâlnire au participat Uniunea Fermierilor, JARC, Federația Cooperativelor Agricole din Catalonia, Asociația Afacerilor de Fructe din Catalonia Afrucat, Federația de Vânătoare din Lleida, în plus reprezentanților Departamentului de Acțiune Climatică, Alimentație și Agenda Rurală și I

Sursa: Departamentul de Acțiune Climatică intensifică măsurile pentru a atenua deteriorarea iepurilor la culturile din câmpia Lleida