Departamentul de Acțiune Climatică, Alimentație și Agenda Rurală a atribuit lucrările pentru instalarea unei centrale solare izolate, cu o putere de 883,5 kWp, pentru alimentarea stației de pompare EB2 a sistemului de irigare Segrià Sud, situată în municipiul Seròs, către societatea Aquambiente Servicios pentru Sectorul Apă SAU, pt. o sumă totală de 2019.206,39 euro.Comunitatea de irigații din Segrià Sud acoperă termenii municipali Almatret, Llardecans, Maials, Seròs și Torrebesses, și are o suprafață irigată de 6.39 hectare Consumul său de energie electrică este în jur de 12 .5 GWh anual. Costul energiei a devenit, încă de la început, principala cheltuială ale Comunităţilor de Irigaţii care au nevoie de energie pentru propulsarea apei pentru irigaţii, ceea ce a implicat tehnologie progresivă în domeniul energiei. S-a realizat optimizarea achizițiilor de energie electrică, atât prin ajustarea puterilor contractate, cât și prin desfășurarea de licitații pentru achiziționarea de energie, concomitent cu planurile de programare a orelor de funcționare a pompelor în perioadele cu cel mai mic cost. Având în vedere cele de mai sus, factura de energie electrică este un factor economic limitativ pentru viabilitatea irigațiilor și, prin urmare, unul dintre elementele cheie este reducerea costului energiei electrice. Pomparea solară este o alternativă viabilă de reducere a cheltuielilor energetice, cu un sistem energetic autosuficient, fiind o resursă regenerabilă care ne permite să contribuim cu valori pozitive pentru adaptarea și atenuarea schimbărilor climatice.

Anul 2019, cel Comunitatea de Irigații menționată a executat lucrările de instalare a unei prime centrale solare de 203 kWp , pentru alimentarea cu energie electrică, în o configurație izolată, a unei pompe de stație (B 3.3), care funcționează la capacitate maximă.

Si acum se proiecteaza constructia unei centrale solare fotovoltaice, cu o putere instalata de 527, 5 kWp, pentru alimentarea cu energie electrică a unei pompe nou instalate situată în interiorul stației de pompare EB-2 a sistemului de irigații Segrià Sud, pentru pomparea apei până la rezervorul 3. Departamentul efectuează ac sisteme eficiente de irigare pentru a garanta reechilibrarea teritorială și dezvoltarea economică și socială a zonelor rurale. Iar acest proiect contribuie la atingerea obiectivelor de dezvoltare a tranziției energetice în Catalonia, spre autosuficiență energetică cu reducerea consumului de energie convențională, și de îndeplinire a obiectivelor Legii schimbărilor climatice în materie de energie, o energie mai curată și mai durabilă. model cu reducerea gazelor cu efect de seră (GES).460502 Sursa: 460502 Departamentul de Acțiune Climatică atribuie instalarea unei centrale solare izolate pentru stația de pompare EB2 a sistemului de irigare Segrià Sud din Serós de 527.189 euro 460502