Fotograful spaniol Francisco González San Agustín mărturisește că a fost impresionat de România și de cultura dunăreană, dar mai ales de peisajele și viața oamenilor din Delta Dunării.

După o călătorie pe tot cursul Dunării, Francisco González San Agustín s-a întors cu o mulțime de fotografii care descriu locuri, oameni și momente istorice, care au marcat viața oamenilor de pe malurile Dunării.

„Dacă cobori pe Dunăre te întâlnești la tot pasul cu urme, semne ale timpului și simboluri istorice și nu se poate înțelege cultura niciunei țări danubiene fără să avem în vedere cantitatea de schimburi, conflicte umane, amestecuri culturale și de limbă. Pe vremuri, germanii coborau pe Dunăre ca să lupte cu turcii, iar astăzi curentul migrator din Siria continuă să țină cursul Dunării”, ne-a spus Francisco González San Agustín la inaugurarea expoziției sale de la Madrid.

Fotograful madrilen a fost impresionat de experiența trăită pe Dunăre, dar cea mai plăcută etapă a fost la vărsarea fluviului în Marea Neagră.

Fotografie realizată de Francisco González San Agustín

Fotografie realizată de Francisco González San Agustín

„Delta Dunării a fost o descoperire incredibilă pentru mine. Am fost surprins de complexitatea naturii, de felul în care ți se topesc simțurile atunci când călătorești acolo și auzi acea multitudine de sunete. I-am cunoscut pe lipovenii care trăiesc acolo din pescuit. Sunt oameni cu bărbi lungi și au o arhitectură foarte interesantă”, ne-a mai povestit Francisco González San Agustín.

Fotografiile alb negru ale artistului spaniol descriu orașe importante din țările străbătute de Dunăre și pot vi văzute în cadrul unei expoziții cu titlul „Danubio” la Círculo de Bellas Artes din Madrid. Evenimentul a fost realizat în colaborare cu Institutul Cultural Român de la Madrid, care a remarcat faptul că multe fotografii relatează scene din România.

„Cred că România este o țară specială pentru Dunăre. Varietatea de acolo este incredibilă. Încă de la intrare, la Porțile de Fier, în zona Orșovei, râul impresionează și după aceea întâlnești o grămadă de orașe foarte interesante. Și nu vorbim doar de București, care este un oraș cu multe contraste interesante”, a mai spus Francisco González San Agustín la vernisajul unei expoziții care a fost vizitată încă din prima seară de aproximativ 200 de persoane.

[legend title=”Title” style=”1″]

Círculo de Bellas Artes

Perioada: 11.02.2016 – 22.05.2016
Sala: Sala Minerva
Program: De marţi până duminică
11:00 – 14:00
17:00 – 21:00
Luni închis
Intrarea: 4 EUR (3 EUR, cu carnet de student)[/legend]

„Fotografiile, însoţite de textele lui Claudio Magris, marchează drumul fluviului Dunărea din Germania până la Marea Neagră, trecând prin Austria, Slovacia, Ungaria, Croația, Serbia și România. Prin lucrările sale, artistul încercă să capteze frumuseţea oraşelor, dar şi urmele istorice și culturale ale civilizației danubiene, oscilând între prezent şi trecut”, se precizează în comunicatul ICR.

Francisco González San Agustín a debutat în fotografie la începutul anilor ’80 în cadrul unui proiect realizat de Real Sociedad Fotográfica de Madrid, la care a participat cu lucrări alb negru având în prim plan portretul şi reportajul.

A realizat fotografii în ţări precum Franța, Germania, Italia, Portugalia şi în mod special în Maroc unde, de la sfârşitul anilor ’90, a investigat relaţia dintre spaţiul geografic şi valorile fundamentale ale societăţii şi, ulterior, tensiunile generate de mişcările migratorii.

În 2010, lucrările sale au fost selecționate la Photo Speaks (Festivalul de film și fotografie din Asia). De asemenea, a avut expoziţii individuale de fotografie, între 2011 și 2013, la Casa Arabă din Madrid, în 2012 a expus la Madrid Foto, în cadrul galeriei Espacio Foto și a participat la Bienala Internațională din Cordoba în 2013.

Ultima sa expoziție, „Marruecos Esencial”, a avut loc în octombrie 2015 la Muzeul Municipal din Malaga și a fost însoțită de lucrarea video Tangernacion a artistului Jose Ramon da Cruz.

A publicat numeroase articole în cotidianul El Pais, în revistele Kantara și Atalaya și a publicat volumele Marruecos Esencial, Power in Paris, Desaliento en Lisboa (cu texte de Fernando Pessoa), Danubio (texte de Claudio Magris), Terra Deos (despre Sicilia), Yalaah e Hititas. A fost selecţionat pentru Leica Forum Book 2012 și 2014.