Galerie foto

[Check against delivery]

Nicolae-Ionel Ciucă: Bună ziua! Începem ședința de guvern în prima zi când nu mai avem stare de alertă. Se încheie doi ani, ani în care a trebuit să respectăm o serie de măsuri și recomandări și vreau să încep prin a le mulțumi tuturor românilor care în această perioadă au ținut cont de recomandări și au respectat regulile de protecție. Doresc, de asemenea, să exprim compasiunea mea, a întregului guvern, celor 64.000 de familii care au pierdut pe cineva drag în această perioadă din cauza acestui virus și, de asemenea, cred că sunt în asentimentul dumneavoastră să le mulțumim tuturor celor care au fost implicați nemijlocit în această luptă cu virusul – și aici mă refer la medici, întreg personalul medical, precum și întreg personalul din instituțiile statului care au vegheat la tot ceea ce a însemnat gestionarea acestei pandemii.

Este, de asemenea, important să subliniem că odată cu încheierea stării de alertă au fost exprimate o serie de recomandări din partea specialiștilor, la nivelul Ministerului Sănătății. Domnule ministru, vă mulțumim foarte mult pentru activitatea de ieri! Şi consider că este important să continuăm să recomandăm și, îndeosebi prin exemplu personal, să arătăm că respectăm aceste recomandări din conștiință personală, fiind convins că respectând aceste recomandări ne protejăm pe noi înșine. De asemenea, este o măsură preventivă de protecție care în continuare contribuie la ceea ce înseamnă sănătatea publică, ținând cont de faptul că virusul nu a fost eradicat și el încă persistă, e adevărat, în număr în fiecare zi mai mic, dar tocmai de aceea cred că este foarte important să respectăm aceste recomandări.

Legat de acest subiect în domeniul sănătății, ceea ce urmează să vă comunic, și anume, faptul că în această ședință de guvern continuăm demersurile pentru a putea să avem cu adevărat împlinite obiectivele și asumările la nivel guvernamental, vom aproba astăzi un memorandum prin care vom contracta un împrumut de la Banca Europeană de Investiții pentru Spitalul Regional de Urgență Craiova, cu un cost estimat de 600 de milioane de euro. Practic, este asigurarea că vom demara această investiție, iar costul net, inclusiv costurile operaționale de implementare, se ridică la 508 milioane de euro. Ca atare, demarat în 2020, putem astăzi să spunem că suntem în linie dreaptă spre îndeplinirea acestui obiectiv.

Ziua Deținuților Politici Anticomuniști din perioada 1944-1989 este o zi pe care trebuie să o onorăm fiecare dintre noi și apreciez că merită un moment de reflecție și de omagiu celor care au avut curajul și au dus această luptă împotriva unui regim despre care tinerele generaţii trebuie să ştie și, de asemenea, nu trebuie să lăsăm să dăm uitării sacrificiile și tragediile din acea perioadă.

Referitor la situația din Ucraina, continuăm să monitorizăm cu atenție evoluția din țara vecină. De asemenea, continuăm să ne coordonăm pentru tot ceea ce înseamnă efortul în interiorul Alianței Nord-Atlantice, precum și cu partenerii noştri din Uniunea Europeană, astfel încât să putem să asigurăm sprijinul necesar refugiaților din Ucraina și sprijinul umanitar necesar cetățenilor ucraineni rămaşi în țara vecină. Cred că este foarte important să menționăm – și aici apreciez implicarea fiecăruia dintre miniștrii de linie pentru ceea ce înseamnă grija pe care o acordă, atenția deosebită pe care o acordă copiilor, femeilor, bătrânilor sosiți deja pe teritoriul țării noastre şi efortul care se face la nivel instituţional, la nivelul societăţii civile, al organizațiilor neguvernamentale şi internaţionale, care au reuşit să-şi pună laolaltă toate mecanismele astfel încât să reușim integrarea într-un hub umanitar, de unde reușim să gestionăm cât se poate de coerent toate aceste eforturi.

Ieri am avut mai multe activități care au vizat sectorul energetic, atât la nivelul coaliției, cât și, ieri după-amiază, până mai pe seară târziu, am discutat cu reprezentanții Ministerului Energiei și conducerile structurilor energetice, cu managerii companiilor din energie. Astăzi am avut, de asemenea, o întâlnire cu o companie americană interesată să dezvolte capabilități de producere a energiei, capabilități modulare de energie nucleară. Ceea ce pot spune este faptul că după întâlnirea de aseară, în acest an, la Complexul Energetic Oltenia există posibilitatea ca într-un timp relativ scurt, mai precis în luna mai, să pună în funcțiune încă o turbină și astfel să adăugăm încă 300 de megawați, iar prin reluarea lucrărilor de finalizare a investiției de la Iernut, până la finele anului să avem, de asemenea, cel puțin 210 megawați în plus, ceea ce ne ajută foarte mult în toate demersurile noastre pentru a putea să producem energie cât mai multă. După întâlnirea de astăzi de dimineață există, de asemenea, o perspectivă ca în doi ani de zile, împreună cu Institutul de la Pitești, această companie să poată să finalizeze un demonstrator care, ulterior, va putea în funcție de rezultate să treacă la o producție mai mare, astfel încât să putem să sporim și să ajungem la acel obiectiv pe care ni l-am propus, și anume, de independență energetică. Până atunci, însă, trebuie să ne concentrăm pe măsurile pe care noi putem să le luăm pe termen scurt, să fim în măsură să gestionăm efectele crizei energetice. Vă mulțumesc!

Sursa: Declarații susținute de premierul Nicolae-Ionel Ciucă la începutul ședinței de guvern