Galerie foto

[CHECK AGAINST DELIVERY]

Nicolae Ionel-Ciucă: Bună ziua! Ne pregătim să începe şedinţa de guvern, dar doresc să fac câteva mențiuni legate de primele cifre pe care am putut să le agregăm după încheierea anului și avem vești foarte bune legate de ceea ce înseamnă programul de investiții, așa cum ne-am asumat prin obiectivele de guvernare. Astfel, la sfârșitul anului 2022 cifra totală a investițiilor se ridică la 73 de miliarde de lei, ceea ce reprezintă un record pentru investițiile din țara noastră din banii de la buget. Sigur, am avut 88 de miliarde lei alocate prin buget. Trebuie să recunoaștem că nu am reușit să atingem obiectivul de sută la sută, dar, ținând cont de condițiile în care s-a derulat activitatea economică și bulversarea pe care a creat-o creșterea prețurilor la materiale, măsurile pe care le-am luat la nivelul Guvernului pentru a reuși să acoperim, să compensăm această creștere la materiale, ne-au ajutat ca în a doua parte a anului să reușim să gestionăm cum se cuvine domeniul investițiilor și, iată, să putem să avem această cifră, care practic vine și confirmă încă un trend cât se poate de pozitiv pentru economia noastră, dincolo de creșterea economică, și anume faptul că cea mai mare parte a bugetului nu se realizează pe consum, așa cum eram obișnuiți, și iată, investițiile încep să aibă o contribuție majoră la bugetul de stat.
Practic, este și rodul activității, dialogului pe care l-am avut cu mediul de afaceri din țara noastră și o dovadă de încredere că măsurile, așa cum au fost discutate, au asigurat predictibilitate și oportunități pentru a putea să investească într-o serie de domenii de activitate care se înscriu într-o paletă şi complexă şi sofisticată. Am folosit aceste sintagme pentru că, practic, am dorit să redau concluziile unui studiu al Departamentului economic al Academiei Harvard, care vine și ne confirmă că România a devenit a 19-a cea mai complexă și sofisticată economie a lumii și are potențial ca să continue să crească în acest clasament și, până în 2030, rezultatele să o împingă undeva în primele 10. Este o recunoaștere pe care, de aici, de la masa Guvernului, trebuie să o adresăm tuturor cetățenilor României. Trebuie să o adresăm mediului de afaceri.
Trebuie să recunoaștem că, în continuare, este nevoie de măsuri pentru sprijinirea capitalului românesc. Am discutat în coaliție, am discutat cu domnul ministru Câciu și cu ceilalți miniștri de linie să facem în așa fel încât să venim cu măsuri concrete pentru a putea să sprijinim capitalul românesc și, desigur, să facem în așa fel încât să putem să aliniem demersurile noastre cu dorința de investiții din capitalul străin.
De altfel, este și o coroborare a realizărilor noastre în acest domeniu, cu cifra pe care au atins-o investițiile străine directe în economia românească. Nu avem încă datele finale. Cert este că la finalul lunii octombrie depășisem anul în care am avut cea mai mare valoare a investițiilor străine directe în România. Dacă nu mă înșel, e vorba de anul 2008, unde valoarea ajunsese la 9,2 miliarde. Desigur, este de asemenea de subliniat faptul că, deși nu avem toate cifrele pe masă, totuși putem să spunem că ne-am atins obiectivul pentru realizarea bugetului în valoare nominală. Practic, discutăm de o creștere, față de 2021, de la 1.187 de miliarde lei la 1.386 de miliarde lei, în valoare concretă putem să discutăm de aproximativ 40 de miliarde de euro, creștere în anul 2022.
Totodată, subliniez contribuția pe care au avut-o fondurile europene. A fost anul în care am reușit să atingem o absorbție de 73% din cadrul financiar 2014-2021, practic o creștere cu 20% față de 2021, şi, de asemenea, este anul în care am realizat cea mai mare absorbție, de 11,3 miliarde fonduri de coeziune și PNRR și, așa cum subliniam în ședința de guvern trecută, avem nevoie, pentru a putea să menținem ritmul acesta de absorbție, ca în fiecare an să reușim să atragem minim 10 miliarde din fondurile europene.
Acestea sunt datele preliminare pe care am reușit să le punem pe masă până în acest moment. Sigur, către finalul lunii, în februarie vom reuși să avem la dispoziție toate aceste cifre și atunci vom veni cu date concrete și, sperăm, cu date mai bune. Acestea sunt date pe care le-am obținut la prima analiză.
În ședința de guvern de astăzi avem o ordonanță de urgență foarte importantă, prin care Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene vine și clarifică, practic asigură procedurile și mecanismele prin care toți cetățenii care au fost încadrați în componenta aceasta de sprijin pentru termie să poată să beneficieze de bani. Și, foarte pe scurt, sunt convins că, în conferința de presă de după ședința de guvern, domnul ministru va da toate detaliile, spun foarte pe scurt, este vorba de clarificarea modului în care se stabilește locul unde vor fi asigurate aceste tichete, în localitățile care nu au reușit încă să finalizeze nomenclatorul stradal; sunt, de asemenea, proceduri unde, probabil, mai multe familii locuiesc la aceeași adresă și, desigur, sunt câteva elemente de clarificat din punct de vedere procedural între ministerele care au atribuții în asigurarea acestor tichete şi, desigur, alimentarea lor cu bani.
Totodată, este important să menționăm că procedura, propriu-zis, va începe la 1 februarie și, deși inițial termenul era ca oamenii să poată să beneficieze de aceste tichete, practic, începând cu 1 martie există posibilitatea, din verificările pe care le-a efectuat astăzi domnul ministru Boloș în teren, la instituțiile care se ocupă tehnic de aceste tichete și procedurile pentru alimentare, ca începând cu 20 februarie să poată să folosească banii de pe tichetele respective, existând, totodată, și nevoia unei adaptări, pentru că au fost solicitări din partea oamenilor să poată să plătească online. Ca atare, va trebui să avem o soluție de tehnică astfel încât să se poată folosi și varianta digitală a acestor bani, adică folosirea mijloacelor digitale pentru ca acești bani să poată fi folosiți pentru plata termiei.
De asemenea, în ședința de Guvern de astăzi alimentăm bugetul Ministerului Energiei cu 335 de milioane; sunt bani proveniți din colectarea impozitului pe veniturile obținute din vânzarea gazelor onshore și offshore, bani care sunt necesari pentru compensarea prețurilor la energie conform prevederilor legale și schemei pe care o gestionează Ministerul Energiei. Nu facem nimic altceva decât să ne ținem de asumarea conform căreia, pe parcursul anului 2023, vor fi menținute prețurile la energie și gaze atât la consumatorul casnic, cât și la IMM-uri și marii consumatori, în conformitate cu prevederile din lege.
De asemenea, la finele anului 2022 am avut o discuție și un angajament cu ministrul digitalizării ca, în interiorul ministerului, să se identifice acele soluții, prin care, într-adevăr, să punem în valoare domeniul cercetării și inovării. Am asigurat o creştere a bugetului pe cercetare-inovare de aproximativ 70% şi, în felul acesta, am solicitat domnului ministru ca în şedinţa de guvern de astăzi să ne prezinte un plan al modului în care concretizăm toată munca din domeniul cercetării şi inovării. Este un domeniu căruia îi acordăm atenţie maximă, conştientizând efectele pe care cercetarea şi inovarea le-a produs în economiile puternice ale lumii şi, desigur, deschizându-ne către partea de colaborare şi de contribuţie a noastră la tot ceea ce înseamnă concretizarea rezultatelor cercetării şi inovării în economia românească. Ca atare, domnule ministru, aşteptăm să vedem obiectivele din planul dumneavoastră.
Doresc, de asemenea, să menţionez că în această perioadă urmează să clarificăm toate aspectele legate de cererea de plată numărul II pe PNRR. Ca atare, fiecare minister care a avut de îndeplinit jaloane şi ţinte va trebui să fie în măsură să clarifice şi să discute cu stafful tehnic de la Comisie şi, acolo unde este necesar, să putem să intervenim astfel încât să putem primi banii la timp. La final am să-l rog pe domnul ministru Boloş să angajăm primele discuţii pentru pregătirea cererii de plată numărul III, ţinând cont şi de faptul că săptămâna viitoare, dacă nu mă înşel, avem primul comitet interministerial pe PNRR şi acolo trebuie să avem elementele clare în ceea ce priveşte activitatea cel puţin în primul trimestru al acestui an. Vă mulţumesc şi vă doresc o zi bună!

Sursa: Declarații susținute de premierul Nicolae-Ionel Ciucă, la începutul ședinței de guvern din 11 ianuarie 2023