Sâmbătă, 05 Martie 2022

Galerie foto

[Check against delivery]

Nicolae-Ionel Ciucă: Bună ziua. Am încheiat în această dimineață două activități la nivelul Guvernului: prima a fost cea a task-force-ului, în care am discutat, în continuare, situația referitoare la refugiații din Ucraina și au fost două subiecte importante, și anume: modul în care ne coordonăm activitățile cu autoritățile din Republica Moldova pentru crearea unui culoar verde, astfel încât să facilităm tranzitul cetățenilor ucraineni prin Republica Moldova, punând la dispoziție mijloace de transport autorităților moldovene și, desigur, amplificând mijloacele și personalul necesar pentru a putea să procesăm mai ușor cetățenii ucraineni la granița din România. De asemenea, un alt subiect foarte important a fost acela de a identifica totalul cheltuielilor pe care țara noastră l-a făcut, până în acest moment, de la începerea conflictului din Ucraina. Am reușit să discutăm cu toate instituțiile implicate și, în felul acesta, suma totală este de aproximativ 51 de milioane de lei; am discutat cu toate ministerele de linie astfel încât, săptămâna viitoare, să putem să înaintăm documentele la Bruxelles, pentru începerea decontărilor. 

Totodată, după finalizarea activității task-force-ului, am avut o ședință de guvern, în care am stabilit costurile pe care le asigurăm pentru cetățenii ucraineni. Am stabilit ca pentru cei care vor fi cazați în spațiile asigurate de instituțiile statului costul să fie de 50 de lei per persoană, iar pentru cei care vor fi cazați în alte spații decât cele puse la dispoziție de către autoritățile statului costul să fie de 100 de lei per persoană. În total, suma pe care am evaluat-o la nivelul Guvernului și care va fi pusă la dispoziție din fondul de rezervă, în primă fază, este de aproximativ 208 milioane lei. 

De asemenea, aseară, am abilitat, prin Hotărârea CNSU, ca Departamentul pentru Situații de Urgență să înceapă de îndată pregătirile pentru organizarea unui hub umanitar în România. Acesta va fi organizat la Suceava. Pentru acest demers, am discutat cu domnul președinte Klaus Iohannis, cu doamna președinte a Comisiei Europene, doamna Ursula von der Leyen, și, de asemenea, cu doamna comisar Ylva Johansson, comisar pentru Afaceri Interne. Avem convingerea că acest hub, sub coordonarea autorităților de la Bruxelles, va putea să faciliteze și să asigure coerență întregului efort care se face pentru a ajuta cetățenii ucraineni și, în felul acesta, vreau să subliniez, contribuția autorităților române este una semnificativă. Până în acest moment, am putut să observăm cu toții o mobilizare și un gest de solidaritate exemplare ale cetățenilor români și ale organizațiilor neguvernamentale, ale societății civile în ansamblul său și ale instituțiilor statului. Doresc să le mulțumesc tuturor pentru modul în care au înţeles să îşi facă datoria faţă de cetăţenii care sunt îngroziţi, care sunt năpăstuiţi de tot ceea ce înseamnă consecinţele războiului generat de invazia armatei ruse în Ucraina. Pe platforma „Ucraina – împreună ajutăm mai mult”, până în acest moment, avem înscrise 5.700 de oferte. Această cifră spune tot despre ceea ce poate să însemne ajutorul în alimente, în medicamente, în spații de cazare, inclusiv în cartele SIM, și este dovada faptului că, așa cum spuneam mai devreme, cetățenii țării noastre au înțeles și s-au mobilizat exemplar. Această campanie de donație va continua între o formă ce va fi îmbunătățită cu reprezentanții Code for Romania, structură pe două paliere: un acoperiș pentru managementul și validarea cererilor și ofertelor de cazare și sprijin de urgență pentru managementul și alocarea altor tipuri de resurse. Desigur, discutăm de hrană, produse de igienă și îmbrăcăminte.

În acest moment, continuă întreg efortul pentru ca aceste ajutoare să ajungă în Ucraina. Probabil chiar acum când vorbim, cel de-al patrulea eșalon urmează să treacă granița și să continue să asigure coerența demersurilor pe care noi le facem în acest sprijin umanitar de care cetățenii ucraineni au nevoie.

Doresc, pe această cale, încă o dată, să mulțumesc tuturor pentru modul în care au înțeles să se mobilizeze, inclusiv pentru acel demers de donare de sânge – cantitatea este consistentă. Am discutat cu domnul ministru Rafila și sunt în pregătire și spre finalizare demersurile pentru ca acest transport să poată să aibă loc în momentul în care sunt îndeplinite condițiile specifice. Le mulțumesc, încă o dată, tuturor celor care s-au înscris în acest demers. 

Este cât se poate de evident că avem nevoie ca toate aceste eforturi să fie în continuare coordonate, integrate și sunt convins că acest efort va reuși să sprijine cetățenii ucraineni care au cu adevărat nevoie de noi. Vă mulțumesc!

Sursa: Declarații de presă susținute de premierul Nicolae-Ionel Ciucă la finalul ședinței de guvern