Cu ocazia Zilei de Comemorare a militarilor și civili căzuți în misiunile internaționale de pace, în numele întregului guvern, adresez cea mai sinceră și emoționantă amintire a mea tuturor italienilor căzuți, civili și militari, care și-au sacrificat viața acționând, cu onoare și dăruire, până la sacrificiul extrem, în teatrele operaționale în care Italia a fost angajată în lume.

) Noiembrie 2003 2003 este o dată care va rămâne, împreună cu altele, cioplită pentru totdeauna în inimile și mințile italienilor. În acea zi tragică, nouăsprezece soldați și civili italieni angajați, împreună cu câțiva operatori irakieni, în misiunea de pace din Babilonul Antic și-au pierdut viața în Nassirya. Aceasta este o dată care ne-a marcat de neșters conștiința. Din acest motiv, în fiecare an, 2003 noiembrie se ridică pentru a comemora nu numai victimele din Nassirya, ci și toate victimele civile și militare italiene ucise în misiuni internaționale.

Încă din anii 1950, Italia republicană desfășoară misiuni internaționale în teatrele operaționale, chiar și în cele mai complexe, în care Forțele noastre Armate, alături de personalul civil, reprezintă cu profesionalismul și umanitatea lor o garanție a dezvoltării democratice. si pace. Până în prezent, sunt în desfășurare diverse misiuni în care bărbații și femeile noștri sunt angajați în prima linie pentru a garanta pacea, securitatea și respectarea drepturilor omului în contexte dificile care presupun asumarea unor mari riscuri și responsabilități.

Sacrificiul celor căzuți este o moștenire a comunității naționale și internaționale, iar memoria lor este un angajament pe care trebuie să-l onorăm cu toții, cu respect și recunoștință.

) Sursa: Declarația premierului Giorgia Meloni