Sărbătorile de Iarnă se apropie cu paşi repezi, iar românii care nu pot merge în ţară să petreacă alături de rude încep să facă pregătirile pentru Crăciun şi Revelion încă de pe acum, din dorinţa de a resimţi cât mai puţin tristeţea că nu pot fi alături de toţi cei dragi. Cozonacii, torturile, prăjiturile, cârnaţii, toba, şoriciul şi sarmalele nu pot lipsi de pe masa românilor la ceas de sărbătoare, chiar dacă buzunarele celor mai mulţi sunt afectate de criza economică. Oamenii uită în perioada aceasta de probleme şi tot ceea ce vor este să se simtă ca acasă şi să aibă masa plină de sărbători.

Magazinele alimentare, carmangeriile, patiseriile, cofetăriile, barurile şi restaurantele româneşti se întrec în a oferi compatrioţilor toate produsele tradiţionale necesare pentru o masă îmbelşugată de Sărbători. În Castellon, încă de la începutul luniii decembrie, patronii şi angajaţii lor au intrat în febra sărbătorilor şi au început să-şi organizeze activitatea pentru a face faţă numărului mare de solicitări ale compatrioţilor de la sfârşit de an.

Cozonacii, nelipsiţi de pe masa românilor

Chiar dacă „preţul unui cozonac românesc nu este chiar mic, aproape că nu există români care să nu cumpere acest produs măcar pentru a gusta cu toţii câte o felie”, după cum mărturiseşte Paula Gherasim, unul dintre clienţii fideli ai patiseriilor româneşti în perioadele de sărbători. „În fiecare an, producem în jur de 2000-3000 de cozonaci, dar ne adaptăm din mers oricăror cereri, pentru că noi vindem şi en-gros”, spune Maria Apostol, patroana lanţului de patiserii „Transilvania”, care oferă de 8 ani produse româneşti atât compatrioţilor din Castellon, cât şi celor din alte localităţi învecinate. În perioada Sărbătorilor de Iarnă, numărul muncitorilor din laboratoarele proprii se dublează, iar comenzile par fără sfârşit. Cozonacii, prăjiturile, fursecurile, torturile sunt livrate ca pe porc3bandă rulantă. De asemenea, „Cuptorul Bunicilor” produce peste 2000 de cozonaci în perioada Sărbătorilor pentru a putea onora toate comenzile. „De Sărbători, cererea este mare la cozonaci, fursecuri, saleuri şi pateuri. Vin chiar şi spaniolii, care s-au obişnuit cu cozonacul pe care nu-l mai numesc ‘pan dulce’, pentru că, alături de cuvintele ‘sarmale’ şi ‘mici’, ca produse tradiţionale ale gastronomiei româneşti, au învăţat şi cuvântul ‘cozonac’. Perioadele în care se lucrează la foc continuu sunt 19-24 decembrie şi 29-31 decembrie, iar oamenii vin pentru programări încă de la începutul lunii”, precizează Angela Placsintar, preşedinte al Asociaţiei Imigranţilor din Ţările de Est.

Nu se renunţă nici la tăierea porcului

Numeroşi români stabiliţiîn regiune preferă să cumpere porci vii şi să îi sacrifice acasă, pregătindu-şi singuri caltaboşii şi cârnaţii proaspeţi. „Am cumpărat un porc de 100 de kilograme, pe care l-am sacrificat în curtea unui unchi din altă localitate. Aşa, eu şi familia mea vom avea şorici şi carne proaspătă de Crăciun şi Revelion la un preţ accesibil: 1,30 euro pe kilogram, în viu. În plus, l-am pârlit şi l-am tranşat aşa cum ştim noi de acasă. Şi pentru că prietenii mai apropiaţi nu au putut tăia porc, i-am invitat la noi, la pomana porcului, aşa cum se obişnuieşte la români. N-a plecat niciunul cu mâna goală”, spune Dan Coroboianu din Castellon.

Pentru a veni în întâmpinarea conaţionalilor care aleg să cumpere carne si  produse din carne de la carmangeriile şi magazinele alimentare româneşti, patronii acestora au început deja să îşi umple depozitele cu sute de kilograme de tobă, lebăr, cârnaţi de toate felurile, carne tocată, carne de mici, afumături, kaizer, salam uscat şi varză murată. „Avem toate produsele de care este nevoie pentru o masă tradiţională românească, aduse special pentru Sărbători”, spune Cornelia Tofan, proprietar asociat al magazinului Minimarket, deschis anul acesta. Femeia crede că va avea vânzare bună în decembrie, pentru că a adus alimente tradiţionale, care nu pot lipsi de pe mesele românilor de Crăciun şi de Anul Nou. Nici carmangeriile româneşti din Castellon nu s-au lăsat mai prejos: au achiziţionat deja zeci de porci şi au început să prepare produsele tradiţionale cu mare căutare în această perioadă a anului.

Revelion românesc pentru toate buzunarele

Pentru a petrece ultima noapte dintre ani într-un stil pur românesc, se poate opta pentru unul dintre restaurantele româneşti care organizează petreceri de Revelion. În funcţie de condiţiile pe care le oferă, bogăţia meniului, muzică live, focuri de artificii sau diverse concursuri cu premii şi alte surprize, preţurile restaurantelor variază între 50 şi 100 de euro de persoană. Patronul restaurantului românesc „Les Forques”, Dan Costea, organizează petreceri de Revelion în Spania de şase ani şi mărturiseşte că „este cea mai solicitantă, dar şi cea mai profitabilă noapte din an”. Restaurantul are o capacitate de 250 de locuri, iar meniul, taraful de lăutari şi băuturile sunt româneşti. „Ceea ce mă mulţumeşte este că aproape 70% din invitaţi sunt aceiaşi an de an, iar mulţi dintrei cei nou-veniţi sunt oameni care şi-au organizat aici nunţile sau botezurile. Şi eu încerc să vin în fiecare an cu câte o altă surpriză, la care nu se aşteaptă nimeni, astfel încât fiecare petrecere de Revelion să fie diferită„, spune Dan Costea.

Înaintea sărbătorilor de iarnă, toţi românii ar vrea să fie acasă lângă cei dragi, dar dacă pentru foarte mulţi dintre ei acest lucru este greu de realizat în acest an, totuşi în Spania au toate mijloacele ca să petreacă un Crăciun românesc şi un An Nou cu bucurie alături de compatrioţi şi prieteni spanioli.