Mai sunt cam doua luni si jumatate pana la alegerile parlamentare din care va iesi noua guvernare a Romaniei pentru urmatorii 4 ani. Nu stiu cum sunt romanii de acasa, dar pentru cei din Spania deocamdata nu se bate nimeni ca sa-i reprezinte in viitorul Parlament.

In Europa avem un senator si un deputat care vor incerca sa-si revalideze mandatul la viitoarele alegeri, insa in afara de ei nu pare sa se mai inghesuie nimeni la colegiile din strainatate. Si cei care o fac sunt mai degraba constransi de situatie.

Nu este usor sa reprezinti 2 milioane de romani raspanditi pe doua continente, nici daca te straduiesti, daramite sa mai si faci ceva pentru ei. Atunci cand a fost acceptata de partidele din Romania aceasta formula discriminatorie de reprezentare a diasporei, nimeni nu s-a gandit ca va conditiona rezultatul final al alegerilor. Dar politicienii din Romania nu au invatat nimic, ca de obicei, si nici acum nu au timp de romanii din strainatate. De?i in 2008, voturile castigate in strainatate au adus la putere PDL-ul, iar Basescu a fost reales si datorita diasporei. De fiecare data, voturile din diaspora au contat la numaratoarea finala.

Cu toate acestea, romanii din Spania si cei din strainatate risca sa fie reprezentati la fel de prost ca si pana acum. Nici un politician pragmatic si oportunist, asa ca de pe la noi, nu intelege de ce trebuie sa se straduiasca sa capteze atentia unei mase de oameni, care isi rezolva singuri problemele, fara sa participe la vot.

Cei care am emigrat suntem singurii responsabili pentru modul in care am ajuns sa fim tratati de statul roman si mai ales de politicieni. Acum, insa, se prezinta o noua ocazie pentru ca diaspora sa redevina vizibila pentru politicienii romani. Din pacate, nici unul dintre partide nu da semne ca va lupta pentru mandatele din strainatate si ne putem astepta ca si de aceasta data sa apara candidaturi necunoscute, de ultima ora, impinse de sefii de la Bucuresti. Ultima solutie de reprezentare este cea a unui partid al romanilor din Spania, care exista cel putin oficial, insa nu actioneaza ca formatiune politica reprezentativa. Nici candidaturi independente nu se asteapta sa apara. Mai este putin pana cand vom ramane din nou de pripas. Locul rezervat romanilor din strainatate in parlamentul Romaniei va fi ocupat iar de oameni care nu au nici o legatura cu emigratia romaneasca si noi o sa ne intrebam: de-a’ cui din Spania suntem?