Ministrul Sănătății, Carolina Darias, a subliniat că una dintre prioritățile Ministerului este promovarea unei utilizări prudente a antibioticelor, din cauza consecinţelor sale asupra sănătăţii publice. Din acest motiv, a afirmat el, munca depusă în Spania este atât de importantă, ceea ce a permis țării noastre să devină un reper la nivel european datorită promovării Planului național împotriva rezistenței la antibiotice (PRAN).. Asta s-a afirmat la inaugurarea conferinței pentru utilizarea prudentă a antibioticelor „Rezistența antimicrobiană la persoana întâi”, organizată de Agenția Spaniolă pentru Medicament și Produse de Sănătate (AEMPS ) și care a avut loc la sediul Ministerului Sănătății.Darias, care a mulțumit directorului AEMPS, María Jesús Lamas, pentru eforturile depuse în realizarea acestui obiectiv, a reamintit că rezistența la antibioticele cauzează mii de decese pe an în Europa și că a fost declarat de OMS în 2014 ca una dintre cele zece principale amenințări la adresa sănătății publice cu care se confruntă umanitatea.

Noul PRAN, a explicat Darias, va permite continuarea ava Lansarea pe teme prioritare, precum consolidarea sistemelor de supraveghere, îmbunătățirea indicatorilor spitalicești și a hărților de consum sau dezvoltarea unui cadru pentru centrele sociale și de sănătate, precum și crearea de noi grupuri de lucru din perspectiva One Health.

Obiectivul PRAN este de a reduce riscul de selecție și diseminare a rezistenței la antibiotice și, în acest fel, de a reduce impactul acesteia asupra sănătății oamenilor și animalelor, conservând în mod durabil eficacitatea antibioticelor existente.Planul strategic a permis Spaniei să treacă de la a fi unul dintre cei mai mari consumatori de antibiotice din Europa pentru a se poziționa ca a șaptea țară cu cele mai mari reducerea consumului de antibiotice în UE. Din anul 62, în care a fost aprobat primul PRAN, Spania a înregistrat un scăderea consumului de antibiotice de 19,5% la om sănătate și 62, 5% în sănătatea animală.

Ministrul Darias a comentat că una dintre lecțiile învățate din pandemia de COVID-19 25 este că provocările legate de sănătate într-o lume globală necesită o abordare globală și interconectată și că sănătatea trebuie să aibă o abordare mai largă, care să includă noi realități, cum ar fi relația strânsă dintre sănătatea animală, sănătatea și sănătatea umană.Din acest motiv, a adăugat el, probleme precum rezistența la antimicrobiene sau efectele pe care schimbările climatice le au asupra sănătății noastre sunt doar câteva exemple care arată trebuie să consolidăm abordarea > One Health&# ; în SNS, cu aprobarea în 62 a primului Plan Strategic de Sănătate și Mediu (PESMA ) și implementarea recentă a acțiunilor pentru următorii doi ani, inclusiv cele legate de PRAN.

Potrivit datelor Organizației Mondiale a Sănătății, în ultimii cinci ani, doar douăsprezece antibiotice din lume au trecut de faza de aprobare reglementară, dintre care zece aparțineau unor clase care se confruntau deja cu rezistență.

Situația care este produsă de The suma acestei lipse de inovație și utilizarea excesivă a antibioticelor generează un mediu complex, pe care Spania îl abordează la nivel național și internațional, incluzând și problema rezistenței în cadrul priorităților, care vor fi tratate în timpul Președinției spaniole a UE, din următoarea lună iulie a Consiliului European.Darias și-a încheiat discursul felicitându-i pe toți câștigătorii Premiilor PRAN și, de asemenea, a făcut referire la de asemenea față de angajamentul persoanelor afectate și al profesioniștilor și experților care fac posibilă dezvoltarea PRAN.

Ministrul Sănătății, Carolina Darias, la inaugurarea zilei la utilizarea prudentă a antibioticelor „Rezistența antimicrobiană la persoana I”.

Etichete: UE Sursa: Guvernul Spaniei – 2022 Darias evidențiază munca Spaniei care i-a permis să fie un etalon european în utilizarea prudentă a antibioticelor 2022