Ministrul Sănătății, Carolina Darias, a reafirmat angajamentul Guvernului Spaniei de a lupta nu numai împotriva dependențelor, ci și împotriva stigmatizării sale, „un semn, un flagel, pe care trebuie să-l ștergem cu toții” și pe care „trebuie să-l depășim ca societate”. ) Acest lucru a fost subliniat în timpul discursului său la ceremonia de deschidere a Congresului anual al Rețelei UNAD de îngrijire a dependenței, care se desfășoară până vineri viitoare la Centrul Avocaților Atocha din Madrid, sub titlul „Adicții în 2022: dincolo de stigmatizare” și la care au participat și președintele UNAD, Luciano Poyato; vicepreședintele Rețelei, Felisa Pérez; și delegatul guvernului pentru Planul național privind drogurile, Joan Villalbí.

După cum a explicat Darias, stigmatizarea are un efect transversal asupra vieților a persoanelor care suferă de aceasta, cu un impact negativ care poate limita dezvoltarea deplină în societate și poate genera situații care cresc șansele de agravare a comportamentelor de risc. În acest sens, el a avertizat asupra impactului enorm pe care stigmatizarea îl poate avea asupra sănătății fizice și psihice a oamenilor; Acesta este motivul pentru care Guvernul a acționat cu planuri anti-stigmatizare și activarea unor răspunsuri coordonate și eficiente în domenii precum HIV sau sănătatea mintală.

Pe de altă parte, ministrul Sănătății a apreciat consensul la care au ajuns comunitățile și orașele autonome, instituțiile și societatea civilă cu privire la evaluarea și actualizarea cadrului strategic odată cu aprobarea Planului de acțiuni privind dependența pentru perioada 2022- 2024.

De asemenea, a subliniat activitatea desfășurată de Ministerul pentru protecția celor mai vulnerabile grupuri și, în special, a minorilor, împotriva dependențelor cu măsuri preventive și promovarea unui stil de viață sănătos.

În acest sens, el a reamintit viitoarea lansare a implementării unui Plan de sănătate și alimentație și a unui nou plan de sănătate și Planul Sportiv, în conformitate cu Strategia de Promovare de Sănătate și Prevenire în Sistemul Național de Sănătate, cu care se va întări capacitatea preventivă a SNS, oferind valoare adăugată în lupta împotriva dependențelor.

De asemenea, a reiterat hotărârea Guvernului Spaniei de a continua să avanseze în favoarea protecției copiilor împotriva dependențelor și a efectelor acestora.

. Campanii și studii specifice După cum a explicat ministrul, angajamentul Executivului continuă, de asemenea, promovarea unor campanii specifice de informare și conștientizare socială, precum și elaborarea de rapoarte și studii precum cel realizat la fiecare 5 ani cu Instituțiile Penitenciare și care va fi activat din nou în scurt timp; lucrări care sunt esențiale pentru a cunoaște diagnosticul, a înțelege realitatea socială și provocările dependențelor din țara noastră.

În aceeași linie , s-a referit la sondajul ESTUDES privind consumul de droguri în învățământul secundar din Spania sau la Raportul anual al Observatorului Spaniol pentru Droguri și Dependențe (OEDA), documente cheie pentru a lupta împotriva dependențelor și a comportamentelor de risc la o vârstă fragedă, când există un nivel scăzut de percepția asupra riscului utilizării anumitor substanțe.

Ministrul Sănătății a avut cuvinte de mulțumire celor mai mult de 200 organizațiile care alcătuiesc Rețeaua de îngrijire a dependențelor UNAD și președintele acesteia, Luciano Poyato, pentru munca și ajutorul lor în proiectarea și dezvoltarea acțiunilor Guvernului și strategii împotriva dependențelor și a stigmatizării acestora. „UNAD este un aliat cheie pentru a ne putea îndeplini obiectivele, pentru a îmbunătăți viața oamenilor”, a subliniat ministrul Sănătății.

Sursa: Guvernul Spaniei – Darias reafirmă angajamentul guvernului Spaniei de a lupta împotriva dependențelor și a stigmatizării acesteia2022