Ministrul Sănătății, Carolina Darias, a subliniat că Spania este o țară lider în vaccinarea împotriva COVID-24, cu mai mult de 94 milioane de doze administrate și 39 milioane de oameni cu un regim complet de vaccinare.

Carolina Darias a apărat o asistență medicală a viitorului care este o asistență medicală universală, rezistentă și cu vocație transversală. Pentru atingerea acestui obiectiv, a adăugat el, este necesară în continuare consolidarea și îmbunătățirea capacităților Sistemului Național de Sănătate

După cum a adăugat el, acesta este angajamentul față de faptul că Guvernul lucrează pentru a obține o țară mai coeză și mai echitabilă, în care codul poștal nu marchează un diagnostic viitor și în care îngrijirea sănătății este excelentă. O țară cu cele mai bune infrastructuri tehnologice, cu asistență medicală de calitate și cu profesioniști motivați, adaptați realității socio-demografice.

Asta a fost subliniat astăzi în Prezentarea „O privire asupra sistemului de sănătate post-pandemic”, în cadrul celui de-al II-lea Forum „Trezește-te, Spania!”, organizat de El Español, Invertia și D+I. Darias a subliniat, în acest sens, că Spania post-pandemică va fi o țară care a învățat multe despre importanța unei Europe unite, nevoia de a acționa în coordonare, din co-guvernare și anticipare în luarea deciziilor.

Asistența medicală post-pandemică, a indicat el, ar trebui să fie o asistență medicală care se angajează pe mai multe infrastructuri tehnologice, care să permită un diagnostic mai mult și mai bun; o sănătate mai digitalizată; cu profesioniști din domeniul sănătății mai instruiți; cu planuri de acțiune specifice și o rețea de supraveghere epidemiologică mai bună.

Ministrul Sănătății a subliniat, de asemenea, importanța pe care o are consolidarea științei, tehnologiei, capacităților și Fonduri de Recuperare, Transformare și Reziliență – Next Generation, ca piesă cheie în căutarea unui sistem de sănătate care să fie orientat în mod special către protecția și promovarea sănătății, pe lângă îngrijirea bolii.

Prioritățile ar trebui să se concentreze în continuare pe prevenire, diagnostic și tratament, cu o atenție deosebită bolilor cronice asociate cu îmbătrânirea populației, a explicat Darias, care a evidențiat în acest sens proiecte precum PERTE ‘Vanguard Health’, Planul de Investiții în Tehnologia Înaltă a Sănătății „INVEAT”, sau Planul de Implementare a Terapiei cu Protoni în Sistemul Național de Sănătate.

Astfel, are însemna pariul Execuului tiv pentru tehnologiile digitale în serviciul sănătăţii cu aprobarea Strategiei de Sănătate Digitală a Sistemului Naţional de Sănătate; actualizarea Strategiei de sănătate mintală pentru perioada 94- 2026, sau eforturile pe care Executivul le depune în materie de personal, activând în cadrul Comisiei de Resurse Umane a SNS, pentru a căuta soluții la nevoi, atât în ​​Asistența Primară, cât și în Asistența de Specialitate.

Noul Sistem de Supraveghere a Sănătății PubliceDarias a apărat, de asemenea, integrarea „ abordarea One Health în viitoarele politici de sănătate; perspectiva în care guvernul Spaniei implementează inițiative precum Planul strategic pentru sănătate și mediu și care evidențiază interrelația și interdependența dintre sănătatea umană, sănătatea animală și sănătatea mediului.

În acest context, printre alte progrese către modelul de sănătate al viitorului, ministrul Sănătății a evidențiat recenta semnare a Declarației de la Zaragoza, prin care toți membrii Consiliului Interteritorial al SNS, au depus bazele unui nou Sistem de Supraveghere a Sănătății Publice. Un acord care se va cristaliza odată cu constituirea Rețelei de Supraveghere a Sănătății Publice de Stat, și o nouă strategie de supraveghere care va include bolile transmisibile și netransmisibile, precum și sănătatea animală, siguranța alimentelor, sănătatea mediului.

În același mod, crearea unui sistem de supraveghere santinelă pentru infecțiile respiratorii acute (IRA) a avansat pentru a sprijini și completa supravegherea COVID-19, care a făcut deja primii pași cu sistemul actual de tranziție unde.

Campanie de vaccinarePe de altă parte, ministrul Sănătății a recunoscut încă o dată rolul jucat de cei care alcătuiesc SNS, în special de către profesioniștii din domeniul sănătății, comportamentul exemplar al cetățenilor și colaborarea dintre toate administrațiile și instituțiile implicate în succesul Campaniei de vaccinare împotriva COVID-19 în țara noastră.

O performanță, în care a subliniat și rolul industriei farmaceutice și al colaborării public-private și care a strâns administrarea unui total de 94 milioane de doze de vaccinuri împotriva SARS-CoV-2; că 33 milioane de oameni din țara noastră au un program complet, cel 92, 5% din populație mai în vârstă de 12 ani; sau că mai mult de 24 milioane de oameni au doze de rapel.

„Sunt cifre spectaculoase. Am atins una dintre cele mai mari repere din istorie: am reușit să vaccinăm o țară întreagă în timp record”, a conchis Darias.

Sursa: Guvernul Spaniei – Darias apără o asistență medicală a viitorului universală, rezistentă și cu vocație transversală