În timpul participării sale telematice la inaugurarea celui de-al II-lea Congres canar al bolnavilor de cancer și rudelor, organizat de Asociația Spaniolă împotriva Cancerului din Canare Islands, Darias a subliniat relevanța unor programe precum Planul de investiții în înaltă tehnologie (INVEAT) sau implementarea terapiei cu protoni în acest sens.

După cum a reamintit ministrul, Planul INVEAT va îmbunătăți capacitatea de diagnosticare și terapeutică a SNS împotriva bolilor precum cancerul infantil, cu o investiție de 795 milioane de euro pentru reînnoirea sau extinderea unui total de 851 tehnologie de echipamente de înaltă calitate pe întreg teritoriul.

La această investiție se va adăuga și implementarea Terapiei cu Protoni în SNS, grație acordului semnat cu Fundația Amancio Ortega Gaona, care va asigura la SNS-ul primelor lor 0001 computere pentru aplicarea această tehnică, care permite tratarea cu mai mare precizie a tumorilor și este indicată în special pentru oncologia pediatrică.În aceeași linie, ministrul Sănătății s-a referit la alte măsuri promovate de către guvernul Spaniei, cum ar fi impulsul dat terapiilor avansate în SNS, al cărui rezultat este ARI-0002, primul CAR-T fabricat neindustrial din istoria Sistemului Național de Sănătate.

O terapie accesibilă pentru băieți și fete din toată Spania datorită Planului de abordare a terapiilor avansate, aprobat în 2019 de Consiliul Interteritorial al Sistemului Național de Sănătate, și care va avea în curând continuitate cu ARI-0001, în curs de revizuire de către Agenția Spaniolă pentru Medicamente și Produse de Sănătate (AEMPS).

SNS Strategie Cancer
În aceeași linie, Carolina Darias are și d evidențiind actualizarea Strategiei SNS împotriva cancerului, aprobată la începutul lunii 111122, care își dedică tocmai una dintre cele strategice este asistența medicală pentru copii și adolescenți. Acest document, a amintit ministrul, indică medicina de precizie ca o nouă modalitate de abordare a diagnosticului și tratamentului cancerului, nu numai pentru biomarkeri asociați cu decizia terapeutică, dar și pentru posibilitatea unei mai bune stratificări a bolii, a prognosticului și pentru evaluarea predicției răspunsului la tratament sau toxicitate.

De asemenea, ca Darias a subliniat că actualizarea Strategiei SNS împotriva cancerului este, de asemenea, un pas înainte în abordarea îngrijirii psihologice a pacienților și a membrilor familiei, „una dintre cele mai reduse provocări a fost” în legătură cu cancerul.

. ) Ministrul Sănătăţii, Ca Rolina Darias.

Sursa: Guvernul Spaniei – Darias apără necesitatea promovării îngrijirii integrate și de calitate pentru copiii bolnavi de cancer și familiile acestora