Cardul de sanatate spaniol – tarjeta sanitaria –  il mai pot primi în Spania doar minorii si strainii care contribuie la bugetul Asigurarilor Sociale din Spania, dupa prevede legea adoptata recent de guvernul Rajoy. Sub pretextul austeritatii bugetare, guvernul a decis sa restranga accesul imigrantilor la serviciile sanitare publice, iar strainii care nu contribuie la asigurarile sociale din Spania nu vor mai avea drept la medic, decat in situatii de urgenta.

Noul regim al asistentei sanitare ii va afecta pe straini de la 1 septembrie, cand cei fara rezidenta legala vor pierde dreptul la cardul sanitar spaniol, deci nu vor mai primi asistenta medicala gratuita. Ceilalti, inclusiv strainii comunitari pot avea drept la sanatate gratuita doar daca platesc impozite ca angajati sau ca „autonomo”, ori daca primesc ajutor de somaj.

Din textul legii, publicat marti 24 aprilie in BOE, se intelege ca strainii din Uniunea Europeana care nu se gasesc in aceste situatii, de angajat sau somer, vor avea acces la asistenta sanitara doar daca nu depasesc un anumit nivel de venituri. Se asteapta ca acest nivel sa fie stabilit ulterior printr-un regulament de aplicare al legii.

De asemenea, cetatenii europeni, inclusiv romanii din Spania, pot fi asigurati de Seguridad Social, daca sunt in cautare de munca, cu „demanda de empleo”, si daca nu au acces la servicii de sanatate prin alt fel de statut. Legea nu este foarte clara dar in aceasta situatie se poate interpreta ca romanii, prin faptul ca provin dintr-o tara straina, trebuie sa justifice printr-un document ca nu beneficiaza de asistenta sanitara gratuita pe cheltuiala Romaniei, in situatia aceasta aflandu-se mai multi compatrioti din Spania care au ramas fara munca.

Deocamdata se asteapta si publicarea unor instructiuni de aplicare a noii legi care sa clarifice situatiile. Pana atunci insa, cetatenii romani se pot informa referitor la situatia personala la Institutul Nacional de la Seguridad Social, care este si institutia destinata sa decida daca se acorda sau nu dreptul la asistenta medicala publica (Real Decreto 16/2012: El reconocimiento y control de la condicion de asegurado o de beneficiario del mismo correspondera al Instituto Nacional de la Seguridad Social, a traves de sus direcciones provinciales, que establecera los requisitos documentales a presentar en cada caso”).  

O lege neclara in privinta aplicarii noului regim pentru straini

Guvernul spaniol nu a facut nici un efort de comunicare oficiala ca sa explice noua legislatie pentru straini si cum ii afecteaza pe acestia. Declaratiile oficialilor spanioli au fost generale si majoritatea celor preluate de presa spaniola erau transmise ca sa justifice „prejudiciul” pe care-l reprezinta strainii pentru bugetul sanatatii din Spania. Executivul spaniol apreciaza insa ca prin reducerea accesului strainilor la sanatatea publica spaniola se va economisi 1 miliard de euro in cazul europenilor si 500 de milioane in cel al strainilor extracomunitari.

Conditiile noii legi privind accesul la asistenta medicala in Spania

Imigrantii fara acte nu vor mai avea acces la asistenta sanitara gratuita din Spania incepand de la 1 septembrie. Decretul de lege aprobat recent de guvernul Spaniei stabileste gratuitatea doar pentru cazuri de urgenta, nasteri si pentru copii.

Real Decreto 16/2012 prevede urmatoarele situatii in care se recunoaste calitatea de asigurat si se acorda asistenta sanitara publica gratuita:

a) Persoanele care muncesc legal ca angajat sau pe cont propriu, inregistrate la Asigurarile Sociale;

b) Pensionarii spanioli;

c) Persoanele care primesc un ajutor periodic de la Asigurarile Sociale, inclusiv dreptul de somaj;

d) Persoanele care nu mai primesc ajutoare sociale de somaj si apar in continuare in cautare de munca „demandante de empleo” si nu au calitatea de asigurat conferita prin alt mod.

3. In cazurile in care nu se indeplineste nici unul din cazurile anterioare, persoanele de nationalitate spaniola sau din orice tara membra a UE care locuiesc legal in Spania vor putea sa se bucure de statutul de asigurat cat timp nu depasesc nivelul de venituri stabilit prin regulament.” 

TEXT TRADUS DIN LEGEA 16/2012 Uno. Se modifica el articulo 3, que tendra la siguiente redaccion: Articulo 3. De la condicion de asegurado.

1. La asistencia sanitaria en Espana, con cargo a fondos publicos, a traves del Sistema Nacional de Salud, se garantizara a aquellas personas que ostenten la condicion de asegurado.
2. A estos efectos, tendran la condicion de asegurado aquellas personas que se encuentren en alguno de los siguientes supuestos: a) Ser trabajador por cuenta ajena o por cuenta propia, afiliado a la Seguridad Social y en situacion de alta o asimilada a la de alta. b) Ostentar la condicion de pensionista del sistema de la Seguridad Social. c) Ser perceptor de cualquier otra prestacion periodica de la Seguridad Social, incluidas la prestacion y el subsidio por desempleo. d) Haber agotado la prestacion o el subsidio por desempleo y figurar inscrito en la oficina correspondiente como demandante de empleo, no acreditando la condicion de asegurado por cualquier otro titulo.
3. En aquellos casos en que no se cumpla ninguno de los supuestos anteriormente establecidos, las personas de nacionalidad espanola o de algun Estado miembro de la Union Europea, del Espacio Economico Europeo o de Suiza que residan en Espana y los extranjeros titulares de una autorizacion para residir en territorio espanol, podran ostentar la condicion de asegurado siempre que acrediten que no superan el limite de ingresos determinado reglamentariamente.
4. A los efectos de lo establecido en el presente articulo, tendran la condicion de beneficiarios de un asegurado, siempre que residan en Espana, el conyuge o persona con analoga relacion de afectividad, que debera acreditar la inscripcion oficial correspondiente, el ex conyuge a cargo del asegurado, asi como los descendientes a cargo del mismo que sean menores de 26 anos o que tengan una discapacidad en grado igual o superior al 65%.
5. Aquellas personas que no tengan la condicion de asegurado o de beneficiario del mismo podran obtener la prestacion de asistencia sanitaria mediante el pago de la correspondiente contraprestacion o cuota derivada de la suscripcion de un convenio especial.)

{loadposition publi}

Noile masuri de austeritate ale guvernului de la Madrid care afecteaza sistemul sanitar si invatamantul i-au scos din nou in evidenta, in mod negativ, pe romanii din Spania. Ca sa explice cat de scump este accesul liber al strainilor la sanatatea din Spania, ministrul regional de Sanatate si Probleme Sociale din Castilla La Mancha si secretar pe Probleme Sociale in Partidul Popular, Jose Ignacio Echaniz, a declarat ca „Spania plateste asistenta sanitara pentru romanii care s-au intors in Romania„.

700.000 de straini acuzati pentru o „gaura” de aproape 1 miliard de euro

Declaratiile cu privire la prejudiciul pe care il aduc imigrantii sistemului sanitar spaniol au pornit de la ministrul de Sanatate al Spaniei, Ana Mato, care a pus o parte importanta din deficitul sistemului sanitar spaniol pe seama strainilor comunitari.

Alaturi de acestia si imigrantii din afara UE au fost acuzati ca abuzeaza de gratuitatea serviciilor si folosesc neadecvat cardul sanitar din Spania.

Am garantat universalitatea sistemului sanitar pentru toti SPANIOLII si, in acelasi timp, vom adopta masurile necesare pentru a termina cu utilizarea neadecvata a serviciilor sanitare de catre unii straini si cu abuzurile pe care, uneori, acesti straini le comit accesand serviciile sanitare fara sa aiba dreptul la ele. Avem raportul Curtii de Conturi (Tribunal de Cuentas) cu datele din 2009, prin care ni se arata ca peste 700.000 de straini au folosit pe nedrept serviciile sanitare din tara noastra cu un cost de 917 milioane de euro„, a precizat Ana Mato, ministrul spaniol al Sanatatii.

Ana Mato a denuntat faptul ca multi straini comunitari si extracomunitari produc pierderi sistemului sanitar prin faptul ca folosesc in mod neadecvat cardul sanitar, pe care-l obtin gratuit dupa ce isi inregistreaza resedinta in Spania.

Ministrul Sanatatii a anuntat ca Spania va adopta articolul 7 din directiva UE privind libera circulatie a cetatenilor comunitari prin care se pedepseste asa-zisul turism sanitar practicat de unii cetateni europeni. {loadposition comment}