Una dintre problemele românilor care ajung în Spania este accesul la serviciile sanitare publice.

O cititoare ne-a solicitat ajutorul într-un caz concret pe care i l-am prezentat și doamnei Cristina Florea, consilier pe probleme Sociale și de Muncă la Ambasada României din Madrid.

Buna ziua! Mama mea are 63 de ani, nu are in Romania nici un venit, am adus-o la mine in spania si nu stiu cum pot sa-i fac card sanitar. Mentionez ca eu sunt cetatean spaniol dar nu lucrez si nici n-am lucrat. Situatia mea este mai speciala din cauza faptului ca am un fiu cu handicap grav. El beneficiaza in Spania de pensie no contributiva, dar eu nu am nici un drept si nici nu contribui la asigurarile de sanatate pentru ca guvernul a suspendat drepturile ingrijitorilor pentru persoane cu handicap. Eu am card sanitar, multumita sotului spaniol

Răspuns:

Daca mama doamnei ar fi fost beneficiara unei pensii in Romania, ar fi putut solicita Casei de Asigurari de Sanatate eliberarea Formularului S1, in baza dovedirii rezidentei in strainatate.

Prin Formularul S1 s-ar exporta din Romania in Spania toate drepturile in domeniul asistentei medicale (ar beneficia de asistenta exact ca in cazul in care ar avea un card medical spaniol – tarjeta sanitaria).

Daca mama doamnei nu are nici un venit in Romania si nu este asigurata in sistemul de sanatate publica romanesc, poate solicita aici, la INSS, ceea ce se numeste “tarjeta para sin recursos”, cu conditia sa aiba rezidenta legala in Spania (Certificat de rezidenta).
Deci ar trebui obtinut intai certificatul de rezidenta (daca nu il are deja), pentru acordarea caruia, conform legislatiei in vigoare din 2012, in afara de dovada veniturilor, se cere si dovada asigurarii medicale pe un an de zile.

In acest caz, in afara de certificatul de rezidenta, ar trebui sa prezinte si o adeverinta privind veniturile din Romania si una din care sa reiasa ca nu este asigurata in sistemul public de sanatate romanesc.

Alta varianta ar fi sa incheie un contract de asigurare cu Casa de Sanatate de care apartine in Romania si sa plateasca la Administratia Financiara echivalentul cotizarii pentru asigurare in sistemul public de sanatate, in acest fel avand dreptul si sa i se elibereze un card european de sanatate, care este valabil un an (apoi trebuie reinnoit) si care i-ar da dreptul la asistenta medicala de urgenta gratuita in Spania.

In afara de aceste variante, ar ramane cea a unei asigurari in sistemul privat de sanatate din Spania.