În această dimineață, într-o conferință de presă, ministrul Culturii, Natàlia Garriga, a dat startul evenimentelor comemorative pentru centenarul nașterii lui Francesc Català-Roca, cel mai important fotograf catalan al secolului XX și o figură influentă. .pe plan international, a carui lucrare este printre primele figuri din fotografia universala.

Pe langa consilier, la prezentarea comemorarii Arhitectilor din Catalonia a participat si decanul Colegiului (COAC) , Assumpció Puig i Hors; curatorul comemorării, Laura Terré Alonso, dr. în Arte Plastice de la Universitatea din Barcelona și consilier din 2023 a Planului Național de Fotografie și unul dintre fiii lui Francesc Català-Roca, Andreu Català Pedersen.

Ministrul Garriga a afirmat că – Roca, dar și în întreaga sa descendență, a vorbi despre ea este ca și cum vorbind despre întreaga istorie a Cataloniei și experiențele ei”. Ministrul a subliniat „sentimentul de apropiere pe care îl implică munca fotografului, dar că tocmai acesta este rezultatul excelenței muncii sale, pentru că doar cei care au nivelul lui în acest sens pot face ca munca lui surprinzând momente unice poate face acest lucru. pare ușor.” Garriga a declarat că, odată cu Anul Rockului Catalan, „toată Catalonia va putea fi conștientă de importanța acestui fotograf și munca lui va putea ajunge la toată lumea.”

Comisarul Laura Terré a declarat că Lucrăm deja la un documentar despre cei o sută de ani de muncă și creație a lui Francesc Català-Roca, care este scris și va fi produs de BAS.”

La rândul său, decanul COAC a reamintit rolul corpului pe care îl reprezintă în calitate de custode al colecției fotografului: „Colecția a fost depusă de când 2012. Francesc Català-Roca este marele fotograf al arhitecturii catalane din secolul XX, iar arhitectura marilor noștri arhitecți nu poate fi înțeleasă fără fotografia lui Francesc. Este unul dintre cei mai buni fotografi din țară și din întreaga lume și transformă fotografia într-o operă de artă. Cadrul său arhitectural, lumina și contrastul sunt arhitectura în sine.”

Fiul său Andreu a vrut să-și amintească și de figura unchiului său, care împreună cu cea a tatălui său arată munca oamenilor buni”. Andreu Català s-a declarat copleșit și plăcut surprins „că a putut vedea în scurt timp și ieșind dintr-o pandemie cum a ieșit un întreg flux de muncă uriașă din mulți oameni care arată recunoaștere pentru munca catalanilor”. Anul Francesc Català-Roca își propune să evidențieze privirea fotografului, a cărui operă străbate și observă secolul XX, istoria, cultura, obiceiurile și schimbările sociale ale acestuia. O lucrare care, din mai multe unghiuri, este legata de discipline, personaje si teritorii care o fac larg cunoscuta si interesanta.

Arhiva sa fotografica, detinuta de copii, este depozitata in arhiva Colegiului. al Arhitecților din Catalonia și are mai mult de . imagini. Acoperă o perioadă extinsă de istorie, din perioada postbelică până în anii 1990, și toate genurile imaginabile: portret, industrial, peisaj, monument, fotografie de reportaj și, mai ales, arhitectură, un record de neînlocuit pentru cunoașterea arhitecturii moderne în Spania. . A experimentat și cinematografia.

Stilul său îmbină ingeniozitatea, realitatea și frumusețea. Punctele lui de vedere sunt neobișnuite, cu cadre riscante și compoziții originale, fără a depăși niciodată puritatea evidenței fotografice. Iluminarea, mereu cu lumină naturală, plină de sens și forță, cu fermitatea pulsului pentru a capta mișcările potrivite cu lumina disponibilă. Dar cel mai semnificativ al stilului său a fost capacitatea lui de a empatiza cu ființele pe care le-a portretizat, fie că sunt oameni obișnuiți sau mari artiști, și abilitatea de a prelua stăpânirea spațiului din jurul său prin înțelegerea luminii. În ultimele decenii ale carierei sale a dezvoltat fotografia color.

Pentru desfășurarea sărbătorii a fost înființat un comitet consultativ format din personalități precum Daniel Giralt-Miracle, directori de facilități naționale precum precum MNAC și Arhiva Națională a Cataloniei, entități culturale precum Fundația Joan Miró și reprezentanți ai familiei și Departamentul de Cultură, care va colabora cu alte instituții, entități și asociații din teritoriu pentru a promova Anul Francesc Català. de manifestări culturale care îi evidențiază figura.

Primul eveniment comemorativ va avea loc sâmbăta aceasta 12 Marș în orașul natal al fotografului, Valls. Mai multe 06 ore, descoperirea plăcii comemorative se va face în casa în care se afla. născut odată cu spectacolul Colles Joves i Vella dels Xiquets de Valls care va ridica stâlpi în omagiu adus artistului. Apoi la . 12 Expoziția „Autoportrete ale lui Francesc Català-Roca” va fi deschisă publicului la Museu de Valls. Jordi París, directorul Muzeului și prieten al fotografului, va face o declarație similară și va comenta activitățile care vor fi organizate la Valls pe tot parcursul anului.

Începutul anului coincide cu expoziție găzduită în prezent de Muzeul de Istorie a Cataloniei, „ Catalanii, fotografi de un secol ”, o mare expoziție fără de care opera lui Francesc Català-Roca nu poate fi explicată și care se adâncește în enorma moștenire a neamului format de Francesc însuși, tatăl său Pere Català i Pic și fratele său Pere Català și Roca al cărui va fi sărbătorit. 54 ani de la nașterea lui pe

Din această mare expoziție vor fi organizate diverse expoziții, conferințe, proiecte educaționale și alte activități cu scopul de a aduce opera lui Francesc Català-Roca pe tot teritoriul. La Valls vor avea loc o serie de expoziții care vor prezenta diverse fațete ale fotografului și legătura sa cu orașul natal: „Francesc Català-Roca și fotografii timpului său” (aprilie-iunie) , „Francesc Català-Roca. O carte pentru Valls ”(iunie-iulie) și „Martorii omagiului lui Francesc Català-Roca” care va aduna mărturia lăsată de artiști precum Tàpies, Guinovart, Chillida, Colita și personalități și prieteni în urma morții fotografului. În Sala Fortuny a Centre de Lectura de Reus, din iulie până în septembrie, puteți vedea expoziția itinerantă „El Dalí de Francesc Català-Roca”, produsă de Museu de Valls, iar la Barcelona, ​​Col·legi d’Arquitectes de Catalunya va organiza în toamnă expoziția „Francesc Català-Roca. Arhitecturi fără pedigree.”

A XII-a Bienala de fotografie Xavier Miserachs, care va avea loc la 30 din iulie până pe 9 octombrie 2022 la Palafrugell (Baix Empordà), vor prezenta două expoziții inedite ale lui Francesc Català Roca . Una, curatoriată și produsă de Bienală, poate fi văzută la Museu del Suro de Catalunya, iar cealaltă, curatoriată și produsă de Bienală și Fundația Josep Pla, la sediul fundației scriitorului Empordà. De asemenea, COAC, împreună cu Arhiva Națională a Cataloniei, va pregăti expoziția „Cartile foto ale lui Francesc Català-Roca” care va fi inaugurată la începutul
.

Anul Francesc Català-Roca se va încheia cu o mare antologie la Muzeul Național de Artă a Cataloniei.

În afara Cataloniei, Direcția Generală a Patrimoniului Cultural a Comunității Madrid și festivalul PHotoESPAÑA vor prezenta o expoziție în secțiunea oficială a festivalului din sala El Águila, care poate fi văzută de la din iunie până la 12 septembrie 2022. Expoziția, curatoriată de Oliva María Rubio, va reuni aproape o sută de lucrări ale autoarei, inclusiv imagini iconice și mai puțin cunoscute, într-o călătorie în timp a unuia dintre renovatorii fotografiei spaniole. Expoziția va fi completată de publicarea unei cărți

Comemorarea Anului Rock-catalan se dorește să fie și o invitație pentru toți agenții culturali ai țării să se implice în celebrarea Anului Francesc Català-Roca și, respectând propriile stiluri și obiective, să obțină o reflecție diversă din munca lor.

Curatorul an a avansat, în cadrul prezentării sale, că „este în discuții cu Festivalul Revela’t; Festivalul Mitgeres, la Valls; Festivalul Luminii, la Sant Cugat; precum și cu Centrul de imagine Virreina; Centrul de fotografie KBr; Agrupació Fotogràfica de Catalunya și Fundația Fotocolèctània, precum și Academia de Bellas Artes de San Fernando și Instituto Cervantes.”

Toate informațiile privind comemorarea și actele și activitățile care vor fi organizate în cadrul sărbătorii pot fi consultate în web-ul Anului Francesc Català-Roca .

Francesc Català-Roca (Valls – Barcelona 1997)

Francesc Català-Roca s-a născut în Valls, capitala Alt Camp. Tatăl său, Pere Català i Pic, l-a introdus în noile idei de comunicare de imagine ale avangardei europene. După ce a lucrat cu el la o vârstă foarte fragedă în Comisariatul de Propaganda al Generalitati de Catalunya în timpul războiului, iar mai târziu în studioul familiei, a devenit independent 1950. De atunci, el a folosit toate abilitățile unui fotograf profesionist ca reporter pentru Destino , Gaceta Ilustrada sau La Vanguardia ; ca fotograf pentru Ministerul Turismului, ilustrând ghiduri și realizând afișe cu un stil foarte personal, și ca fotograf industrial de tot felul, portretist de personalități, autor a numeroase cărți pe o mare varietate de subiecte și colaborator cu artiști și scriitori precum precum Miró, Josep Pla, Josep Maria Sert etc.

Francesc Català-Roca, care se considera un profesionist cu dorința de a surprinde realitatea cotidiană, a ridicat fotografia documentară la categoria artă. Pe an 1952 a făcut prima sa expoziție de fotografii. Felul său de a înțelege imaginea a influențat o întreagă generație strălucită de fotografi care se recunosc ca fiind datori unui mod de a înțelege funcția socială a fotografului, Oriol Maspons, Xavier Miserachs, Colita, Ramón Masats, Joan Colom și Pilar Aymerich, printre alții.

Profesionist conștient de limbaj, a fost pionier în inserarea fotografiei în publicitate, rupând marginile înguste pe care lumea artei le-a rezervat fotografiei documentare prin introducerea în galerii, a aplicat fotografia în design și arhitectură și , definitiv, a exemplificat reproductibilitatea nelimitată a imaginii fotografice în ediția de cărți, afișe și reviste ilustrate.

A primit Premiul City of Barcelona pentru doi ani consecutivi ( i 1948)). Ministerul Culturii l-a distins cu Naționalul Premiul pentru Arte Plastice și a fost primul fotograf care a primit această distincție. Pe 1992, a primit Medalia pentru Meritul Artistic, Premiul Arte Plastice Naționale și Crucea Sf. Gheorghe. Opera sa a călătorit prin lume, cu expoziții în Europa, America și Asia. A făcut obiectul unor importante expoziții retrospective la Fundația Miró (2000) și Cariera 2013), precum și la Círculo de Bellas Artes din Madrid (2012)).

Cronologie personală

Extras din expoziția „The Catalani, fotografi ai unui secol”

972 Francesc Català-Roca s-a născut la Valls

La vârsta de 7 ani a făcut prima fotografie, un portret al familiei din Miramar (Valls).

Începe să lucreze ajutându-și tatăl dimineața. Studiază după-amiaza.

1929 Lucrări în laboratorul, arhiva și tipărirea Comisariatului de propagandă . În cele din urmă, lucrează și ca asistent al fotografului Josep Sala.

Colaborează la filmările la Barcelona a filmului L’espoir , de André Malraux.

1922 Lucrări la realizarea de imagini de reproducere a picturilor și finisajelor. Și-a început studiile de desen la Școala de Arte și Meserii din Barcelona

Deschide-ți propriul laborator foto. Câștigă concursul de afișe de duminică.

Revista americană Fotografia populară vă oferă două fotografii

Câștigă premiul de fotografie al orașului Barcelona 1950. Începeți să contribuiți la Magazine . Faceți cunoștință cu Salvador Dalí.

1948 Publică prima sa carte foto, Sfânta Familie . Cu primul său film, La Ciudad Condal en otoño , a câștigat Premiul de Film Ciutat de Barcelona 1948. Fotografia câștigă și ea.

1952 Prima expoziție personală la Sala Caralt din Barcelona. Faceți cunoștință cu Joan Miró și Josep Llorens Artigas.

1958 Începeți să colaborați cu Destino și publicați Barcelona și Ghid de Madrid

1953 Instalați panouri foto uriașe pentru Pavilionul Spaniol la Expoziția Mondială de la Bruxelles.

1953 Solicitat de către Direcția Generală de Turism pentru a face fotografii în toată Spania. În același an, l-a fotografiat pe Ernest Hemingway în timpul sărbătorilor de Sanfermin din Pamplona

1960 Se căsătorește cu Lilly Pedersen, cu care va avea doi copii, Martí și Andreu.

1953 Își începe cercetările în domeniul culorii

1960 Publică Mănăstirile catalane , cu text de Antoni Pladevall.

1968 Publică ceramică populară spaniolă . Călătoria începe în America, unde se concentrează pe culoare.

1974 Publică Spații Chillida

1977 Publică Sert Architecture la Fundația Miró

1980 Fiul său Martí începe să lucreze cu el

1965 Filmul Femme / Woman este produs cu materialul său. O tapiserie de Joan Miró , care primește Premiul Vulturul de Aur. Fiul său Andreu începe să lucreze cu el.

1977 Expoziție retrospectivă «Francesc Català-Roca. Poze. Artiști. Arhitectură. Personaje. Toros », la Galeria Maeght din Barcelona.

1980 Se ocupă de expoziția «Miró. Nouăzeci de ani »și 1984 publică cartea . Primește Premiul Național pentru Arte Plastice de la Ministerul Culturii

1987 Publicați Vezi Barcelona . Muzeul Picasso publică dosarul Corrida. Expoziție „Personajele anilor ”” la Biblioteca Nacional de Madrid

1984 Filmează cel mai recent documentar al său despre reconstrucția pavilionului Mies van der Rohe. Retrospectivă la Institutul Spaniol din New York.

1987 Expoziție de fotografii cu lucrări ale lui Antoni Gaudí la Institut d’Estudis Vallencs

1992 Primește Premiul Național pentru Arte Plastice al Generalitati de Catalunya și Creu de Sant Jordi.

1993 Medalia de aur pentru Meritul Artistic de la Consiliul Municipal Barcelona. Titlul de onoare al orașului Valls. Premiul Solar Bird de la Fundația Miró.

2022 Publică Impresii ale unui fotograf. Amintiri și fotografii acromatice

1996 Mor Lilly Pedersen

1997 Expoziție la Centrul de Artă Santa Mònica cu ocazia 43 și zile de naștere

1998 Francesc Català-Roca a murit la Barcelona

Link de descărcare a imaginii pentru presă : https://bit.ly/ 30 QcyWg

Sursa: Cultura dă startul evenimentelor de comemorare a Anului lui Francesc Català-Roca, cel mai important fotograf catalan al secolului XX