În această dimineață, la sediul Departamentului de Cultură, au fost prezentate manifestările organizate pentru comemorarea anului dedicat figurii muzicianului, doctorului și umanistului renascentist, Joan Carles i Amat. Prezentarea a fost susținută de Joan Puigdellívol, curatorul Anului, Joan Puigdellívol, și de directorul Serviciilor Teritoriale de Cultură din Catalonia Centrală, Francesc Serra, și a prezentat un spectacol al chitaristului baroc, Edwin García.

Comemorarea lui 450 este ziua de naștere a lui Joan Carles i Amat 1572 – 80), a fost promovat de Departamentul de Cultură și Asociația Joan Carles i Amat, din Monistrol de Montserrat, și reprezintă punctul culminant al unei serii de inițiative care datează din anul 1918, când Consiliul Local Monistrol a dedicat un loc

Opera lui Carles i Amat a făcut obiectul mai multor studii locale în anii 80 ai secolului trecut și anul 2014, Consiliul Local Monistrol a publicat cartea „ Amprenta lui Joan Carles din Monistrol Amat ”, care ar a dus la inaugurarea, în anul următor, a sălii polivalente „Espai Joan Carles Amat”.

Dar dincolo de zona locală, Carles i Amat a fost studiat de două eminențe din categoria lui Felip Pedrell. și Emili Pujol. În plus, tratatul său Chitara spaniolă de cinci ordine (publicat la 1596 și, prin urmare, primul cunoscut în Europa și de mare importanță în istoria muzicii) a trezit recent un mare interes în lumea academică internațională – în special cea anglo-saxonă – în domeniul muzicologiei.

Acesta este un fapt semnificativ de vreme ce talentatul tânăr, care a scris Tratatul doar 24, era încă un amator. De aceea, având drept cadru de referință celebrul Tratat, s-a născut marele obiectiv de a crea Festivalul Internațional de Chitară în cinstea muzicianului, cu Monistrol ca epicentru și cu extinderea în teritoriu. În acest sens, această aniversare reprezintă marea oportunitate și ușa deschisă către eveniment.

Actul central al anului Joan Carles i Amat va avea loc în Biserica Sant Pere de Monistrol la data de 24 Septembrie 2022 cu Concertul-Omagiu care va juca o adevărată legendă a muzica veche: Hopkinson Smith. Totodată, activitățile vor fi extinse în toată Catalonia pe tot parcursul anului.


În dosar Se atașează informațiile detaliate , pe care o găsiți pe site-ul comemorării:

https://cultura.gencat.cat/ca/temes/ commemorations / 2022 / anyjoancarlesiamat / acasă /

Sursa: Cultura comemorează Anul lui Joan Carles i Amat, autorul primului tratat european de chitară