Consilierul municipal responsabil cu Serviciile Sociale din localitatea Cuenca, Carlos Navarro, a prezentat in urma cu cateva zile doua pliante informative elaborate de primarie, ce sunt destinate populatiei imigrante din regiune. Este vorba despre prezentarea Serviciului de mediere interculturala SAMI (Servicio de Atencion y mediacion intercultural), efectuata atat prin prisma informarii profesionalilor care intra in contact cu populatia de origine straina, dar mai ales pentru informarea imigrantilor din localitate.

Conform ultimelor date de evidenta a populatiei, in Cuenca locuiesc cu forme legale 6.913 persoane de origine straina, ceea ce reprezinta 11,99 % din numarul total al locuitorilor din municipiu. Dintre acestia, populatia orgininara din Romania ajunge la 35,7%, urmata fiind de marocani si ucrainieni, ambele nationalitati cu 6,1%.

Continutul celor doua pliante informative este practic acelasi si vizeaza oferirea de informatii in legatura cu serviciul SAMI, cu persoanele care pot fi consiliate prin intermediul lui, cu atributiile detinute si posibilitatile de interventie, la fel cu privire la modalitatile de contactare a asistentilor sociali. Diferenta consta in faptul ca brosura destinata populatiei contine un limbaj mai putin tehnic, accesibil tuturor, in timp ce pliantul destinat autoritatilor include mai multe date tehnice de specialitate.

Obiectivul editarii celor doua publicatii este acela de a se incerca integrarea pe plan social a persoanelor si familiilor imigrante, ca si colectiv specific, precum si acela de a favoriza convietuirea sociala intre populatia autohtona si cea de origine straina.

Serviciul de mediere interculturala functioneaza in Cuenca de mai multi ani, mai precis din 2005, timp in care a oferit sprijin sau a intervenit in peste 300 de cazuri. Cei care au solicitat in mai mare masura interventia tehnicienilor de la SAMI au fost marocanii, romanii si populatia orginara din tarile latine (Bolivia, Columbia, Ecuador). In principiu este vorba despre tineri cu varste sub 40 de ani (80% dintre cazuri), care aveau dificultati in privinta accesului la diferite servicii de protectie sociala sau care nu erau total integrati pe plan social. Cele mai solicitate domenii au fost: consilierea juridica, educatia, sanatatea si locuintele.

Pliantele au fost publicate si in limba romana. Dupa cum au declarat reprezentantii municipalitatii, aceasta actiune va fi urmata de organizrea unor intalniri informative cu profesionali din diverse domenii, vizite la centrele de lucru si intalniri cu asociatiile de imigranti din localitate, tocmai pentru o mai buna cunoastere a mijloacelor si resurselor publice ofertate de primarie.