Primăria orașului spaniol Córdoba a decis să-i ajute pe cei 400 de români de etnie rromă care trăiesc în colibe, în oraș, în schimbul semnării unor contracte „etice”.

Ca să-i integreze în societate, coaliția de guvernare socialistă formată din PSOE și IU a anunțat că le va asigura alimentarea gratuită cu apă și servicii de salubritate, dacă rromii se angajează să păstreze ordinea și integritatea mobilierului urban.

Propunerea este susținută de șeful Departamentului de Servicii Locale, consilierul local Rafael del Castillo (IU), care a precizat pentru Radio Córdoba că „se vor negocia contracte etice cu fiecare tabără în așa fel încât să fie clar care sunt angajamentele administrației locale și care sunt obligațiile persoanelor care trăiesc în locațiile respective”.

Administrația spaniolă promite că va instala puncte de alimentare cu apă și containere pentru colectarea selectivă a gunoaielor în acele cartiere de colibe în care locuitorii vor fi de acord să respecte „contractul etic”.

Del Castillo a mai spus că deplânge faptul că, până acum, „comunitatea română-țigănească din Córdoba a fost marginalizată și că primăria nu i-a acordat suficientă atenție cu toate că membrii acesteia au aceleași drepturi ca ceilalți cetățeni ai Córdobei”.

Un alt plan de ajutor social pe care-l pune în practică, în această perioadă, primăria din Córdoba este alimentarea gratuită cu apă pentru familiile fără venituri. Compania publică locală EMACSA va asigura timp de șase luni o cantitate de 3 metri cubi pe lună de persoană.

Cei care au nevoie de acest serviciu trebuie să se acrediteze în prealabil la Serviciile Sociale din cadrul primăriei Córdoba. După primele 6 luni, primăria va analiza situația beneficiarilor și ar putea prelungi ajutorul.

Administrația locală își asumă în urma aplicării acestor măsuri sociale un deficit de 340 de mii de euro, dar se bazează pe faptul că regia locală de apă a avut un profit de 6 milioane de euro anul trecut.