Spania este una dintre cele mai bogate ţări din lume dacă luăm în calcul valoarea capitalului uman care a fost atras aici odată cu imigraţia masivă din ultimii ani. De asemenea, foarte mulţi străini care au ajuns în Spania au descoperit că aici pot avea condiţiile la care au visat ca să atingă performanţe în toate domeniile. În ceea ce priveşte competiţia sportivă, autorităţile spaniole ştiu că trebuie să ofere toate facilităţile viitorilor sportivi.

De aceea, nu este de mirare că în urmă cu un an şi ceva, Guvernul Spaniei a acordat prin decret excepţional cetăţenia spaniolă unei tinere românce de 11 ani, care se stabilise în Spania cu doi ani înainte şi care se dovedise a fi un mare talent la gimnastică. Tânăra sportivă, despre care se spune deja că va fi o nouă Nadia Comăneci, se antrenează acum în Pozuelo de Alarcon şi la vârsta ei a câştigat aproape toate competiţiile. Cu siguranţă, peste câţiva ani o vom vedea în lotul olimpic al Spaniei la gimnastică, aşa cum vedem acum în poarta selecţionatei de handbal a Spaniei, tot o româncă. Chiar dacă s-ar putea spune că primeşte asemenea talente „pe tavă”, Spania a înţeles cu adevărat că sportul este una dintre cele mai rentabile investiţii în tânăra generaţie.

De aceea, dacă în România elevii au un orizont mărginit în ceea ce privește activitățile extrașcolare, copiii români ajunși în Spania se pot bucura de o ofertă vastă și o calitate net superioară atât a programelor de studiu, cât și a celor sportive.

Cluburile sportive au elevi de la cele mai mici vârste

În Spania, una dintre țările europene unde s-au investit sume considerabile și s-a pus un accent enorm pe activitățile sportive, până și orașele foarte mici au cel puțin un club sportiv cu terenuri de fotbal mult mai bune decât stadioanele pe care joacă multe dintre echipele din Liga I din România. Astfel, copiii începând cu vârste de la 4 ani se pot antrena pe terenuri naturale de cea mai bună calitate, cu nocturnă, în grupe, cu antrenori plătiți, participă la competiții sportive pe zone şi au acces la săli de sport. Aceste condiții le găsim într-o țară care a conștientizat importanța sportului atât pentru viața socială cât și pentru dezvoltarea economică.

De aceste posibilități se pot bucura copiii într-o țară care a observat că un sport de performanță, practicat de oricine şi accesibil tuturor, atrage după sine atât dezvoltarea economică cât și îmbunătăţirea sănătăţii cetățenilor. Vedem că în Spania media de viață a populației depășește cu mult media longevității cetățenilor europeni. Dacă speranța de viață în Spania este de 81 de ani, în România aceasta este de numai 71 ani.

Promovarea sportului s-a facut la un nivel real atât prin mass-media, dar și prin lege; astfel Constituția Spaniei prevede că “educația fizică și sportul trebuie încurajate și promovate”. Dacă în România orice teren devine afacere imobiliară, iar zeci de parcuri si zone verzi din toată țara sunt distruse pentru spații comerciale, Spania oferă cetățenilor mii de terenuri sportive pentru toate vârstele și pentru toate domeniile. În Pinto, de exemplu, o localitate la 20 de minute de Madrid, cu o populație sub 15.000 de locuitori, există Complexul sportiv Juan Carlos. Acest club se adresează atât copiilor începând cu vârste de la 5 ani, cât și adulților. Astfel, pentru categoria Infantil (5-16) poți alege una dintre opțiunile: atletism, baschet, fotbal, fotbal de sală, gimnastică ritmică, karate, tenis, volei sau înot.

În Alcalá de Henares există Ciudad Deportivo Muncipal care oferă posibilitatea de a alege între diferite sporturi de la înot, fotbal, gimnastică la hockey, patinaj, fitness, atât pentru categoria infantil cât și pentru adulți. Prețurile variază în funcție de vârstă și sportul dorit. În afară de aceste cluburi pe care le găsim in orașele mici, marile capitale precum Madrid, Barcelona, Valencia au zeci de cluburi sportive cu dotări de înaltă performanță.

Într-un mediu competitiv, performanțele sunt mai uşor de atins

Antrenorul de fotbal al clubului Juan Carlos din Pinto a declarat pentru publicaţia noastră că multe dintre familile de români nu sunt încă informate cu privire la oferta și posibilitățile pe care cluburile de sport le oferă copiilor, motiv pentru care încă nu sunt foarte mulți români înscriși la cluburile sportive. „Cu toate acestea, copiii români cu care am avut ocazia să lucrez sunt muncitori și ambițioşi„, ne-a declarat acesta. Totodată părinții copiilor români s-au declarat multumiți de modul de desfășurare a orelor de antrenament.

Andrei Mierlea are 9 ani și se află în Spania împreună cu părinții săi de doi ani. Joacă fotbal încă de la vârsta de 5 ani, însă dacă în România se antrena într-un mediu care lăsa mult de dorit, aici are oportunitatea de a practica sportul care îi place în condiții excelente.
La clubul sportiv Juan Carlos din Pinto are antrenament de două ori pe săptămână, iar în fiecare sâmbătă participă la partide oficiale de fotbal, care se organizează în funcție de vârstă. Începutul a fost mai greu, însă s-a acomodat rapid atât cu limba, cât și cu noii colegi. Mediul competitiv în care joacă îl stimulează, astfel încât dacă până acum fotbalul a fost doar o pasiune, în prezent el speră să poată face și performanță.

Bebe Mierlea, tatăl baiețelului care joacă fotbal la clubul Juan Carlos din Pinto, spune că mediul în care se antrenează fiul său este foarte bun şi a subliniat competența antrenorilor și calitatea orelor de fotbal la care participă copiii. În România plăteam sume considerabile pentru ca băiatul meu să poată practica un sport, iar condițiile lăsau mult de dorit. În afară de banii pe care îi plăteam lună de lună, în cazul în care fiul meu avea un meci în deplasare, totul trebuia să fie suportat de mine. Aici sunt foarte mulțumit de tratametul pe care antrenorii îl oferă copilului meu și de condițiile în care joacă„, ne-a precizat acesta. Întrebat dacă suma pe care o plătește pentru antrenametele copilului reprezintă un efort, Bebe Mierlea a spus că „80 de euro pe an, pentru condiţiile și mediul în care joacă, reprezintă o sumă modică„.

La rândul său, Elena, mama unui băiat de 13 ani a apreciat ca fiind excelente condițiile în care fiul său joacă baschet. „Dacă în țară copilulul meu nu avea cum să evolueze din cauza condiţiilor mizere în care juca, aici performațele sunt mai ușor de atins„. În regiunea Madridului, în unele oraşe, preţul înscrierii la baschet costă doar 100 de euro pe an, bani care se plătesc în 3 rate, iar în această sumă intră echipamentul, 2 ore de antrenament pe săptămână şi un meci de campionat în fiecare sâmbătă. Lucrurile sunt atât de serioase, încât micii sportivi îşi iau sarcinile în serios şi nici măcar nu ştiu că pot să protesteze la deciziile arbitrilor.

Eforturile financiare depuse de Spania pentru promovarea activităților sportive se reflectă acum în performațele răsunătoare pe care Spania a reușit să le obțină în aproape toate domeniile sportive. La Formula 1, Fernando Alonso a fost campion mondial în 2005 și 2006; la ciclism, Oscar Freire a câștigat titlul mondial în 2001 și 2004, iar Samuel Sánchez este campion olimpic din 2008; la handbal, Spania este campioană mondială în 2005 și medaliată cu bronz în 2008; la gimnastică, Gervasino Deferr este posesorul titlului oplimpic din 2000 și 2004. În tenis, toți am auzit de Rafael Nadal, învingător de 4 ori la Roland Garros și Wimbledon. Nici la baschet ibericii nu sunt mai prejos – campioni mondiali în 2006 și vicecampioni olimpici în 2008. În fotbal, jocul celor de la Barcelona și Real Madrid este cunoscut la nivel global, iar Spania este campioană europeană din 2008.