Mii de persoane au protestat duminica in mai multe orase din Romania fata de aprobarea proiectului minier de la Rosia Montana, dupa cum informeaza agentia de presa Reuters.

Manifestatiile au fost convocate prin retelele de socializare, in special Facebook si Twitter, dupa ce guvernul condus de Victor Ponta a aprobat proiectul de lege pentru inceperea exploatarii miniere la Rosia Montana, cea mai mare mina de aur de suprafata din Europa.

Trei mii de persoane au iesit in strada la Bucuresti, dar si in alte orase din tara si au strigat lozinci impotriva deciziei guvernului de a initia exploatarea miniera de la Rosia Montana.

„Uniti pentru Rosia Montana” si „Copiii nostri nu vor cianura” au fost cateva dintre pancartele purtate de manifestanti care au inceput sa instaleze corturi in centrul Bucurestiului, in stilul indignatilor care au ocupat Puerta del Sol din Madrid ca sa protesteze fata de politica spaniola actuala.

Guvernul socialist al lui Victor Ponta a aprobat in saptamanii trecute proiectul de lege prin care se aproba inceperea exploatarii, dupa ce aprobarea a fost asteptata timp de 14 ani. Parlamentul Romaniei urmeaza sa voteze legea in cursul lunii septembrie.

Inainte sa ajunga premier, Victor Ponta s-a declarat impotriva proiectului Rosia Montana, dar a fost de acord cu proiectul de lege. Potrivit declaratiilor sale la televiziune locala, insa, Ponta ar fi dispus sa voteze impotriva legii in Parlament.

 

 

Proiectul minier de la Rosia Montana a fost evaluat la 7,5 miliarde de dolari in urma unui studiu realizat in 2007, cand uncia de aur valora 900 de dolari, iar Statul era destinat sa primeasca drept beneficii 75 la suta din taxe, impozite, dividende, precum si locuri de munca pentru localnici. Uncia de aur este cotata acum in jurul sumei de 1390 de dolari.

Proiectul de la Rosia Montana prevede folosirea cianurii pentru extragerea a 314 tone de aur si 1500 de tone de argint si acest fapt a provocat opozitia mai multor organizatii civice si ecologice.

Acestea denunta proiectul de exploatare promovat de Rosia Montana Gold Corporation, firma care apartine in proportie majoritara companiei canadiene Gabriel Resources Limited si pana la 20% Statului Roman.

{jathumbnail off} {loadposition publi-in-article}