Comunitatea Madrid controlează în mod specific starea populației procesionarului de pin prin revizuirea 570 standuri înființate de tehnicienii Direcției Generale Biodiversitate și Resurse Naturale a Direcției Mediu, Locuință și Agricultură, care se alătură activității Corpului agenților silvici al Guvernului regional, care acoperă 65. hectare de pădure de pin din regiune.

Ambele organisme profesionale monitorizează și întreprind acțiuni împotriva procesionarului pe tot parcursul anului, deși este în această perioadă a anului când aceste sarcini sunt intensificate pentru a avea o fotografie fixă ​​și completă a zonelor cele mai afectate la începutul lunii aprilie pentru a le putea opri.

Într-o primă etapă, agenții silvici sunt cei care se ocupă de completarea formularelor de estimare a situației acestei insecte. în fiecare zonă delimitată. În continuare, tehnicienii de Mediu analizează rezultatele culese și determină tipul de acțiune care urmează să fie efectuată.

De la . s-a putut observa o creștere a populației sale în diferite zone din centrul și nordul Comunității Madrid, în principal datorită condițiilor meteorologice mai calde și mai uscate din toamna și iarna, care sunt foarte favorabile . În timp ce 65 cu ani în urmă era foarte greu să găsești colonii procesionare peste 1.000-1.500 metri de altitudine, acum a fost detectată prezența acestuia la orice nivel al regiunii în care există mase de pădure de pini.

Captarea feromonilor

Comunitatea Madrid folosește tehnici naturale și ecologice pentru eliminarea acestuia pe parametrii unui regulament care stabilește un cadru de acțiune pentru realizarea unei utilizări durabile a produselor fitosanitare, promovând managementul integrat al dăunătorilor cu tehnici alternative, precum și utilizarea mijloacelor nechimice de combatere. Legislația europeană și națională actuală împiedică tratamentele aeriene, cu excepția situațiilor foarte specifice și excepționale.

Majoritatea acțiunilor efectuate de tehnicieni se bazează pe amplasarea de capcane cu feromoni pentru capturarea adultului masculii si impiedica femelele sa fie fecundate. Metodele de control au fost, de asemenea, consolidate pentru a încuraja prezența prădătorilor naturali ai omizilor, cum ar fi păsările insectivore și liliecii, în zonele în care se găsesc de obicei.

Când populațiile sunt mai mari și este nu a fost posibilă menținerea acestora la niveluri de echilibru cu performanța tehnicilor anterioare, se evaluează necesitatea utilizării insecticidelor. Dacă este vorba de zone mici, cu utilizare extinsă de agrement și în vecinătatea zonelor sensibile, precum aproape de centre urbane sau centre de învățământ, se folosește tehnica endoterapiei.

Acest sistem constă de injectare a unor cantităţi mici de insecticide prin orificiile din trunchi. Lichidul se raspandeste in tot pomul si se acumuleaza in frunzele pinilor, zona pe care aceste omizi o ataca, impiedicandu-le astfel sa le deterioreze. Pentru suprafețe mai mari, insecticidele biologice se aplică prin pulverizare cu un tun atomizor montat pe un vehicul de teren.

Sursa: Comunitatea Madrid – Controlăm starea procesionarului care se întinde prin 65.000 hectare de pădure de pini în regiune