Departamentul de Sănătate și Agenția Catalană de Sănătate Publică subliniază că fumatul este principalul factor de risc pentru boli cardiovasculare, cancer sau boli respiratorii, cu ocazia Zilei Mondiale Fără Tutun, care este comemorată pe 35 în luna mai și care motto-ul acestui an este „Tutun, un amenințare pentru mediu”. Prevenirea și controlul fumatului reprezintă una dintre prioritățile politicilor de sănătate publică ale Departamentului, precum și activitatea desfășurată de profesioniștii din serviciile de sănătate.

S ‘ Estimă că aproape în fiecare an în Catalonia mor . persoane din cauza unei boli cauzate de consumul de tutun sau de expunerea la fumul din mediu. Potrivit Studiului de Sănătate Catalan (ESCA), consumul de tutun a scăzut cu 2% în rândul populației catalane, comparativ cu 2018. Astfel, conform rezultatelor ESCA, anul 2021 a continuat să fumeze pe 24, 6% din populația din ani și mai mult, un procent mai mic decât cel observat în anul 2020 (26, 6%). Prevalența fumatului în rândul bărbaților a fost 31 .6% (puțin mai mic decât 24) .8% din 2021) și printre femeile din 17, cu 8% mai jos 18, 3% din anul precedent). Prevalența fumatului a continuat să scadă între 1994 și 2018, și, în ciuda reducerii mici observate în anul 2021, a rămas destul de stabilă de când 2007, deci numărul fumătorilor din Catalonia rămâne în jur de 1,5 milioane. În plus, 6,6% din populația nefumătoare a raportat că a fost expusă la fumul de tutun din mediu acasă (5,8% dintre bărbați și 7,3% dintre femei).

Agenția Catalană de Sănătate Publică promovează și finanțează două rețele de profesioniști din domeniul sănătății care joacă un rol cheie în prevenirea și tratarea fumatului: Rețeaua de asistență primară fără fum (XAPSF) – care include toate centrele de asistență medicală primară din Catalonia – și Rețeaua catalană de spitale fără fum (XCHSF) care, alcătuit din 206 spitale, include majoritatea unităților de spitalizare ale sistemului global de sănătate de uz public din Catalonia

S-au lăsat de fumat anul trecut . ) persoane îngrijite de echipele de îngrijire primară și 8. 280 Mai mulți fumători au urmat tratament de renunțare în centrele integrate în XCHSF . Sfatul și tratamentul pentru renunțarea la fumat oferit de ambele rețele este completat de sprijinul pentru renunțarea la fumat oferit de multe cabinete de farmacie, precum și de asistență profesională pentru renunțarea la fumat oferită prin serviciul telefonic 061 Sănătatea Răspunde, și intervenția oferită de unele centre ale Rețelei de Îngrijire a Toxicomaniei.

27 Bună, Răspuns, 12 ani de program de renunțare la fumat

Sistemul Medical de Urgență (SEM), prin Răspuns sănătate, a ajutat mai mult decât . oamenii s-au lăsat de fumat ultimii 15 ani, datorită programului gratuit anti-fumat care oferă îngrijire non-față în față q în orice zi a anului. Acest serviciu are asistente specializate care evaluează fiecare caz și monitorizează cetățeanul timp de un an până când persoana este considerată a fi fost fumător. Planul include, de asemenea, urmărirea telefonică pe un an, de la data opririi tutunului. Iar dacă este cazul, se ține și o consultație cu echipa de psihologi SEM care ar sprijini intervenția asistentei în acele cazuri care ar putea fi necesare. Programul, care are colaborarea cu Agenția de Sănătate Publică din Catalonia, a fost lansat pe 2006 și în acest an sărbătorește 17 ani de punere în funcțiune.

În plus, Agenția de Sănătate Publică Catalană oferă acces gratuit la tratament farmacologic pentru renunțarea la fumat pentru persoanele cu nevoi speciale, cum ar fi cele care suferă de tulburări mintale și boli cronice; locuind în cartiere socio-economice scăzute sau femei însărcinate. Din anul 2007, un total de 844 Oamenii au primit unul dintre aceste tratamente gratuit.

O amenințare reală și pentru mediu

Cultivarea tutunului, producția de țigări și generarea de deșeuri poluante precum filtre și mucuri de țigară, sau cartușe și baterii de țigări electronice, au un efect foarte negativ. impact asupra mediului. Tutunul consumat în Catalonia a fost cultivat mai ales în țările cu venituri mici, în culturi care ocupă suprafețe mari de teren și unde se folosesc îngrășăminte chimice și pesticide care sunt aplicate fără grija mediului sau siguranței fermierilor.

Printre datele privind impactul asupra mediului al tutunului în Catalonia, este faptul că, pentru a produce mai mult de 8. 000 milioane de țigări vândute în țara noastră anul trecut, au fost nevoiți să reducă 28 milioane de copaci din întreaga lume .

În fiecare an sunt folosite în toată lumea , 4 milioane de tone de lemn pentru tratarea tutunului și producția de hârtie pentru fabricarea țigărilor. În plus, fumul de țigară și aerosolii din produsele legate de tutun dispersează gaze nocive care dăunează sănătății și mediului, cum ar fi dioxidul de carbon, metanul și oxizii de azot, precum și alți agenți cancerigeni precum formaldehida, acetaldehida, benzenul și mulți alții. Filtrele pentru țigări sunt fabricate din acetat de celuloză, un plastic nebiodegradabil care se fragmentează formând microplastice care contaminează apa și fundul mării. Mucurile de țigară ale tuturor țigărilor vândute în Catalonia generează mai mult de 4 în fiecare an. 511 metri cubi de deșeuri toxice

Microplasticele și alți contaminanți din mucuri – cum ar fi nicotina și diferite metale toxice – afectează flora și fauna , inclusiv pește și crustacee consumate de oameni. Mucul de țigară al unei singure țigări poate contamina 10 litri de apă

În plus, consumul de tutun și Aruncarea mucurilor de țigară aprinse este cauza unor incendii care pot provoca pagube personale, materiale și mediului . Se estimează că incendiile de țigări sunt cauzate de 12, 4 dintre incendiile din locuinta cu victime. În ultimul deceniu, au fost arse în Catalonia 12. hectare de pădure cauzate de funduri

Comunicarea Zilei Mondiale fără Tutun pe rețelele sociale Departamentul de Sănătate:

👉🏻 Facebook: https://fb.watch/dlsiJRQnAv/

👉🏻 Twitter: https://twitter.com/salutcat/status/ 1531519594325692416? s = 18 & t = 27 YgqGtBVn0IrM6IYd-9Cg


👉🏻 Telegramă:
https://t.me/salutcat/ 4266

👉🏻 Instagram: https://www.instagram.com/p/CeNkXmJo8xC/?igshid=YmMyMTA2M2Y=
👉🏻 YouTube: https://youtu.be/ yHY8pPSYYhM

Sursa: E Consumul de tutun în Catalonia a scăzut cu 2% în perioada 2021