Agenția Catalană pentru Consum a efectuat în perioada 422240 o campanie de inspecție la 20 principalele instituții financiare care operează în Catalonia, să să verifice condițiile generale ale contractelor de card revolving și stabiliți dacă acestea ar putea fi dăunătoare sau abuzive pentru consumatori Consum a decis să sancționeze toate entitățile inspectate pentru practici abuzive și clauze contractuale, cu un suma totală de 206. 000 euro; in plus, 6 dintre aceste entitati sunt sanctionate cu un total de 548. 813 euro pentru a aplica dobândă abuziv ) 9 din entitățile inspectate au respectat și cerințele generale aplicabile relațiilor cu consumatorii, atât în ​​birourile deschise publicului, cât și la bancomate, și au fost sancționate cu 203. euro în total

The Agenția Catalană pentru Consum a Departamentului pentru Afaceri și Muncă propune sancționarea 20 instituțiilor financiare pentru infracțiuni legate de comercializarea cardurilor revolving , pentru o sumă globală de 977 977 euro, datorita include clauze abuzive în contracte și/sau percepe dobândă abuzivă. Secretarul pentru Afaceri și Competitivitate, Albert Castellanos Maduell, și directorul Agenției Catalane pentru Consum, Francesc Sutrias i Grau, au prezentat astăzi principalele rezultate ale campaniei de inspecție care vizează garantarea drepturilor consumatorilor și transparența în comercializarea cardurilor revolving. a subliniat că prin această campanie „am dorit să verificăm transparența în marketingul acestuia, în condițiile în care este un sector de activitate cu caracter de bază și că ne confruntăm cu un produs financiar complex care poate genera grave probleme de supraîndatorare ”. Castellanos a subliniat că Rezultatele inspecțiilor sunt extrem de îngrijorătoare în ceea ce privește încălcarea drepturile consumatorilor.” „Sunt încălcări grave care trebuie corectate de instituțiile financiare” , a subliniat Secretarul general a declarat că „ Agenția își va extinde în curând sfera de control la alte instituții financiare pentru a apăra și proteja drepturile cetățenilor.”

Directorul Agenției, Francesc Sutrias, a subliniat faptul că „niciuna dintre instituțiile financiare inspectate nu respectă în mod fiabil drepturile consumatorilor și scopul nostru este de a corecta conduita și de a sensibiliza publicul astfel încât să fie alert” . „ În următoarele săptămâni vom lansa o campanie de informare și abilitare prin intermediul rețelelor de socializare, cu scopul de a face consumatorii conștienți de drepturile și îndatoririle lor și de a cunoaște posibilele riscuri ale angajării.produse de credit „, a anunțat Sutrias.

Rezumat a rezultatelor campaniei de inspecție

În timpul 2021, Agenția a desfășurat o campanie de inspecție în 10 principalele instituții financiare care prestează servicii în sfera teritorială a Cataloniei, atât prin birouri față în față, cât și online, în vederea verificării condițiilor generale ale contracte legate de comercializarea cardurilor revolving și să stabilească dacă acestea ar putea fi dăunătoare sau abuzive pentru consumatori. Entitățile supuse controlului au fost ABANCA, Banco Sabadell, Banco Bilbao Vizcaya Argentaria, Banco Santander, Bankinter, CaixaBank, Cofidis, Deutsche Bank, Ibercaja, ING Direct, Kutxabank, Oney, Unicaja Banco și WiZink
Cele rotative sunt cărți în care utilizatorul dispune de o anumită limită de credit care poate fi rambursată în rate, prin rate periodice mici care pot fi fixe sau un procent din datoria existentă. Acest credit se reînnoiește automat la scadența sa lunară, deci este comparabil cu o linie de credit permanentă, cu riscul ca datoria, precum și dobânzile, comisioanele și alte cheltuieli suportate, să crească pe termen nelimitat.

În vederea asigurării transparenței prevăzute de reglementările privind informarea și documentarea privind relațiile cu consumatorii în serviciile financiare, precum și detectarea eventualelor dăunători practici pentru consumatori în condițiile generale de angajare a cardurilor revolving , Consum a verificat, pe de o parte, aspecte precum veridicitatea și claritatea conditiile anuntate in oferte si publicitate; dacă informaţiile precontractuale furnizate de entităţi sunt suficiente sau existenţa unor clauze abuzive în contracte. Pe de altă parte, a verificat ratele dobânzilor aplicate de diferitele instituții de credit în acest produs financiar, pentru a depista dobânda abuzivă.

În plus, în timpul acțiunilor de control, s-a verificat respectarea cerințelor generale obligatorii stabilite prin reglementările de consum pentru unitățile deschise publicului, precum disponibilitatea fișelor oficiale. , revendicare și denunț; garantarea drepturilor lingvistice ale consumatorilor sau informațiile minime care trebuie furnizate prin ATM-uri, printre altele. Odată finalizate acțiunile de control, au fost identificate încălcări semnificative în ceea ce privește protecția consumatorilor. Prin urmare, în conformitate cu regimul sancționator prevăzut în Legea Codului Consumatorului, Agenția a soluționat cauzele deschise cu propuneri de sancțiuni către:

instituții financiare pentru practici abuzive și clauze contractuale, pentru o sumă forfetară de 813 . euro – aceste sancțiuni sunt clasificate drept grave și pot ajunge la 100.000 euro pentru fiecare sancționare dosar – 6 instituții financiare să aplice dobândă abuzivă (DAE mai mare decât %), pentru o sumă forfetară din 813. 627 euro – aceste sancțiuni sunt clasificate drept grave și pot ajunge la 100.000 e uros pentru fiecare dosar de sanctionare, suma care poate fi depasita de pana la cinci ori valoarea bunurilor sau serviciilor care fac obiectul incalcarii. Inspecția consumatorilor a constatat că entitățile supuse controlului aplică rate ale dobânzii cuprinse între 9,6% și 148. , 7%. 9 entități cu sedii deschise publicului pentru încălcarea reglementărilor aplicabile relațiilor cu consumatorii, cu . 000 euro în total – aceste penalități sunt clasificate drept minore și amenzile pot ajunge până la euro pe fișier -.

Puteți vedea videoclipul conferinței de presă la
https://www.youtube.com/watch?v=f-NdQ0rC0rQ&t= s

Sursa: Consum propune sancționarea 10 instituțiilor financiare cu o sumă de 977.977 infracțiuni în marketingul cardurilor rotative