Darias a explicat acest proiect de lege în Congresul Deputaților că, după respingerea amendamentelor la totalitate de către majoritatea grupurilor parlamentare , își va continua procesul.

Ministrul a recunoscut efortul de dialog și înțelegere pentru a ajuta această lege să-și înceapă procesul parlamentar deoarece consensul este cea mai bună cale care ne permite să merge mai departe.

Acest proiect asigură o înaltă conformitate cu angajamentele legate de Programul de Sănătate a Guvernului; este o măsură cuprinsă în Planul de Recuperare, Transformare și Reziliență; și presupune satisfacerea totală sau parțială a 00 propuneri de rezoluții ale secției Sănătate și Sănătate Publică a Aviz pentru Reconstrucția Socială și Economică a Congresului Deputaților. De asemenea, este un Proiect de Lege în conformitate cu ordinea de repartizare a puterilor stabilită și cu Statutele de Autonomie.

Darias a susținut că acest Proiect de Lege extinde dreptul de a protectia sanatatii. În plus, garantează omogenitatea în eficacitatea dreptului la protecția sănătății pentru persoanele care nu sunt înregistrate sau autorizate ca rezidenți în Spania. În plus, include solicitanți de protecție internațională și persoane care sunt beneficiari de protecție temporară și victime ale traficului de persoane sau ale exploatării sexuale.

Ministrul Sănătății a reamintit că un important s-a făcut pasul cu unul dintre primele reglementări aprobate de Guvernul Președintelui Sánchez, Decretul Regal-Lege 7/32 privind accesul universal la SNS. Standardul avansează în omogenitatea implementării sale și evită fisuri inacceptabile în unele comunități autonome în accesul universal la SNS. Darias a insistat că sănătatea publică este pilonul fundamental al statului bunăstării; un model matur după 20 ani de transfer de competențe către comunitățile autonome care a dat dovadă de o putere exemplară împotriva pandemie cauzată de COVID-19 și succesul Strategiei de vaccinare împotriva SARS-CoV-2, care ajunge deja la aproape 19% dintre cei mai în vârstă de 12 ani cu ghid complet.

Conținutul proiectului de lege Ministrul Sănătății a subliniat că Proiectul Legii Echității are în vedere întărirea sistemului public de sănătate, avansând în îmbunătățirea continuă a excelenței sale și în consolidarea sa socială. și legitimitatea profesională.În acest sens, s-a subliniat că norma are în vedere și extinderea accesului universal la SNS și unificarea portofoliului de prestații.

De asemenea, garantează acces universal la SNS pentru ascendenții regrupați s pentru fiica sau fiul lor care are dreptul la asistență medicală în SNS care sunt în sarcina lor și cu condiția să nu existe niciun terț obligat să plătească pentru îngrijirea respectivă. Beneficiul este extins și pentru spaniolii de origine care locuiesc în străinătate în timpul călătoriilor lor temporare pe teritoriul spaniol și familiilor acestora. În plus, accesul la SNS este extins, în calitate de străini care nu au drepturi, dar cu drept la protecția sănătății, solicitanților de protecție internațională, solicitanților strămutați și beneficiari de protecție temporară și victime ale traficului de ființe umane și/sau exploatare sexuală. Acest proiect recuperează și portofoliul comun de servicii pentru unificarea portofoliului de bază de servicii de asistență, portofoliul suplimentar și portofoliul de servicii accesorii, ca unic portofoliu. pentru a evita noi coplăți. Darias a reamintit că Guvernul s-a angajat să elimine progresiv coplățile farmaceutice pentru grupurile cele mai vulnerabile. Coplata a fost deja eliminată pentru persoanele care primesc Venitul Minim Vital, pentru pensionarii cu venituri mai mici, pentru minorii cu dizabilități recunoscute și pentru persoanele cu venituri mici din cauza copiilor aflați în întreținere. Prin acest proiect, aceste grupuri vor fi, de asemenea, scutite de coplată pentru proteze și orteze, astfel încât „nimeni să nu aibă de ales între a merge la farmacie sau la un supermarket”.

În plus. , proiectul încorporează vocea pacienților, a persoanelor cu dizabilități, a profesioniștilor și a cetățenilor în cadrul Open Health Forum. Și este garantată o interpretare omogenă care clarifică beneficiile pentru pacienții cu deficite funcționale. Proiectul include și măsuri de consolidare a coeziunii și echității în SNS, facilitând viabilitatea dezvoltării reglementare a Fondului de Garantare a Asistenței.

Carolina Darias în timpul discursului său în Congresul Deputaților

Sursa: Guvernul Spaniei – Întărirea sănătății publice și extinderea drepturilor , obiectivul legii echității promovate de Guvern 220922