De asemenea, lucrătorii din activități tehnice și auxiliare vor putea accesa acest beneficiu. Două sume fixe de până la 100% din IPREM se stabilesc în funcție de pragul de contribuție Prevederea este compatibilă cu percepția drepturilor de imagine și a proprietății intelectuale Aceste măsuri au potențialul de a ajunge la 70.000 de membri clasificați în prezent drept artiști atât în ​​Regimul General, cât și în Regimul Special pentru Lucrătorii Independenți. Consiliul de Miniștri a aprobat, la propunerea Ministerului Muncii și Economiei Sociale; Ministerul Incluziunii, Securității Sociale și Migrațiilor și Ministerul Culturii și Sportului, indemnizația specială de șomaj pentru lucrătorii din sectorul cultural și artistic.

Beneficiarii vor putea accesa:

Dovada în situație legală de șomaj și dovada a 60 de zile de contribuții pentru prestarea efectivă de servicii în activitatea artistică în ultimele 18 luni. Acreditează 180 de zile de înregistrare la Asigurările Sociale pentru prestări efective de servicii în activitatea artistică sau regularizări anuale deja efectuate în cei 6 ani anteriori situației legale de șomaj, cu condiția ca acestea să nu fi fost luate în considerare pentru recunoașterea unei prestații. anterior În plus, lucrătorii nu ar trebui să aibă dreptul la o prestație contributivă obișnuită, deși în cazul în care prestația specială este mai benefică decât o prestație anterioară, în așteptarea reluării, aceștia pot opta pentru primirea noului prestație specială.

Durata si sumele

Durata prestației este de patru luni și este dotată cu o sumă de până la 100% din IPREM pentru contribuțiile care depășesc pragul de 61 de euro. Sub acest nivel, va corespunde un beneficiu de 80% din IPREM.

Prevederea este compatibilă cu percepția asupra proprietății intelectuale și a drepturilor de imagine.

Protecție îmbunătățită a artistului

Decretul-lege regal include și diferite măsuri pentru ca protecția socială a artiștilor să fie adaptată la caracteristicile profesiilor lor, în special la intermitența activității acestora, în special întărirea sprijinului pentru persoanele care desfășoară activități independente care au venituri mici. Aceste măsuri sunt rezultatul muncii Comisiei Interministeriale pentru elaborarea Statutului Artistului, din care fac parte Ministerul Muncii și Economiei Sociale, Ministerul Culturii și Sportului și Ministerul Incluziunii, Securității Sociale și Migrațiilor.

Compatibilitatea a 100% din pensia de pensionare cu activitatea artistică este extinsă, inclusiv pentru clasele pasive. Până acum, această compatibilitate a ajuns doar la activități care au generat drepturi de proprietate intelectuală; De la intrarea în vigoare a acestei reguli, aceasta se va aplica și activităților conexe (de exemplu, o conferință asociată cu prezentarea unei cărți, și nu numai pentru drepturile de proprietate ale operei). În plus, compatibilitatea se extinde dincolo de artiștii, interpreții sau interpreții de arte scenice, audiovizuale sau muzicale, ajungând și la profesioniști care desfășoară activități tehnice sau auxiliare necesare. Beneficiarii unei pensii necontributive o pot face compatibilă și cu veniturile din activitatea lor artistică, cu condiția să nu depășească pragul Salariului Minim Interprofesional. Este reglementată contribuția pensionarilor atunci când desfășoară activități artistice, care va fi doar pentru neprevăzute profesionale, cu o contribuție specială de solidaritate de 9% pentru neprevăzute comune. Pentru artiștii care desfășoară activități independente cu venituri mici (egale sau mai mici de 3.000 de euro pe an), standardul încorporează o contribuție redusă: în 2023 li se stabilește o bază de contribuție de 526,14 euro, ceea ce reprezintă o taxă lunară de 161 de euro. Baza de date va fi actualizată în anii următori. În plus, având în vedere neregularitatea multor activități ale acestui grup (și, deci, a veniturilor pe care le generează), se deschide posibilitatea, la cererea părții interesate, ca termenul de plată a cotelor să fie trimestrial, în loc de lunar. Aceste măsuri au potențialul de a ajunge la 70.000 de membri clasificați în prezent drept artiști atât în ​​Regimul General, cât și în Regimul Special pentru Lucrătorii Independenți.

Dezvoltarea Statutului Artistului

Crearea structurală a unei indemnizații speciale de șomaj pentru artiști și tehnicieni culturali este o revendicare istorică a sectorului cultural și unul dintre obiectivele principale ale Comisiei interministeriale pentru elaborarea Statutului artistului, constituită în septembrie 2021. În premieră, cerinţele generale de acces la indemnizaţia obişnuită de şomaj sunt adaptate la realitatea lucrătorilor culturali, marcată de intermitenţă.

Această indemnizație specială de șomaj va permite lucrătorilor să aibă acces la șomaj contributiv, ținând cont de faptul că lucrătorul artistic, din cauza intermitenței caracteristice a activității sale, este inevitabil obligat să alterneze perioade de angajare cu perioade de inactivitate.

În plus, Consiliul de Miniștri a fost de acord cu crearea a două grupuri de lucru. Prima va studia și promova măsuri de recunoaștere a intermitenței la locul de muncă și de securitate socială pentru artiști și lucrătorii culturali independenți.

Al doilea grup de lucru își propune să promoveze evaluarea și recunoașterea anumitor boli profesionale derivate din activități specifice din sectorul cultural. Ambele grupuri vor fi formate din reprezentanți ai direcțiilor ministeriale competente, precum și organizații sindicale și de afaceri și alte organizații reprezentative ale sectorului cultural.

Odată cu măsurile aprobate marți în Consiliul de Miniștri, se face un pas uriaș în elaborarea Statutului Artistului, a cărui elaborare este una dintre reformele cuprinse în Componenta 24 a Planului de Recuperare, Transformare și Reziliență.

În elaborarea Statutului artistului sunt implicate opt ministere (Președinție, Relații cu instanțele și Memoria Democratică; Afaceri Economice și Transformare Digitală; Muncă și Economie Socială; Trezorerie și Funcție Publică; Educație și Formare Profesională; Incluziune, Securitate Socială și Migrații; Universități; și Ministerul Culturii și Sportului care coordonează și promovează activitatea).

Bonus pentru cei care desfășoară activități independente din Ceuta și Melilla

În sfârșit, pe lângă chestiunile ce țin de sectorul artistic, decretul-lege regal include o reducere de 50% la cota din Schema specială pentru lucrători pe cont propriu sau pe cont propriu pentru lucrătorii care își au domiciliul și își desfășoară activitatea în orașe autonome. Comunitățile Ceuta și Melilla, ceea ce înseamnă menținerea unei prevederi deja existente în regimul anterior reformei operate prin Decretul Regal-Lege 13/2022, din 26 iulie, prin care se stabilește un nou sistem de contribuții pentru lucrătorii independenți sau independenți. iar protecția pentru încetarea activității este îmbunătățită.


Sursa: Consiliul de Miniștri aprobă primul ajutor special de șomaj pentru sectorul cultural și artistic