Românii din Spania sunt căutați în aceste zile de Sandra Pralong, consilierul de stat la Cotroceni pentru diaspora, care nu și-a anunțat vizita și care se pare că va încerca să discute doar cu anumiți reprezentanți ai comunității.

Din primele informații, care ne-au ajuns la Românul din Spania, nu se știe cu cine și unde anume vor avea loc întâlnirile pe care reprezentantul diasporei pe lângă Klaus Iohannis, pretinde că le va avea cu comunitatea românească, în perioada 14 – 18 ianuarie.

Ambasada României de la Madrid a anunțat în această seară că Sandra Pralong și-a început vizita cu scopul de a avea „o primă luare de contact cu comunitatea românească din această țară”.

Vizita domniei sale include reuniuni la Madrid, in Com. Valenciana, Murcia si Almeria”, se precizează în mini-comunicatul transmis în această seară de Ambasada României de la Madrid, fără diacritice.

Nu cunoaștem nici traseul și nici programul acestei vizite care ar trebui să fie și pentru românii din Spania o „primă luare de contact” cu administrația prezidențială a lui Klaus Iohannis, pe care l-au votat peste 90 la sută dintre ei, acum 14 luni.

Mai mult, câțiva președinți de asociații și federații româneaști din Spania ne-au confirmat că nu au fost anunțați în legătură cu această vizită și că nici măcar nu au fost invitați să stea de vorbă cu omul lui Klaus Iohannis de la Departamentul pentru Relația cu Românii din Afara Granițelor, din cadrul administrației prezidențiale.

Nu în ultimul rând, presa românească din Spania este invitată să participe la o conferință de presă, care va avea loc luni la ora 9:45 la sediul Ambasadei României, pentru ca doamna consilier să ne împărtășească succesul unei vizite de lucru, care pare mai degrabă un „citybreak” (sau o „escapada”), decât o acțiune pregătită din timp pentru cunoașterea problemelor diasporei.

Cu toate că am solicitat deja programul public al vizitei doamnei consilier Sandra Pralong, nici Ambasada României și nici Ministerul Afacerilor Externe nu l-au transmis încă, motiv pentru care nu ne rămâne decât să credem că este vorba de o vizită privată sau de altă natură.