Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC) a comemorat astazi centenarul de la sosirea trenului la Olesa de Montserrat si îmbunătățirea pe care a adus-o transportului de pasageri și mărfuri în Catalonia centrală. Ministrul Teritoriului, Juli Fernàndez i Olivares, a prezidat evenimentul și a evidențiat, tocmai, rolul transformator al căii ferate în teritoriile prin care trece. Fernàndez, însoțit de președintele Ferrocarrils, Marta Subirà i Roca, de directorul general, Pere Calvet i Tordera, și de primarul municipiului, Miquel Riera i Rey, a vizitat expoziția pe care Ferrocarrils a instalat-o în aceeași stație unde se face un tur. realizat de la originile Căilor Ferate Catalane până în zilele noastre și care poate fi vizitat până la sfârșitul anului. Pe lângă expoziție, FGC a mai publicat o broșură istorică și un bilet de carton care comemora centenarul și a vinilizat un tren cu motive istorice care va circula pe linia Llobregat-Anoia.

Consilierul observând una dintre plăcile comemorativeConsilierul a reamintit că sosirea căii ferate a ajutat la transformarea diferitelor părți ale țării dar și că transportul public rămâne, astăzi , „un instrument pentru bunăstare, prosperitate, competitivitate, coeziune socială, coeziune teritorială”. Fernández a adăugat că Guvernul vrea să gestioneze „toate trenurile și toate rutele” și că „toate trei și toate rutele sunt cel puțin la fel de bine gestionate ca aceasta de către Ferrocarrils de la Generalitat”.

11 din martie 1924 : trenul ajunge la Olesa

Imaginea zilei de deschidere. Autor: Oliver. Colecția LM Tuells.

Sosirea trenului la Olesa de Montserrat a fost o mare piatră de hotar. La sfârșitul secolului al XIX-lea și începutul secolului al XX-lea, nevoia de îmbunătățire a căilor de comunicații ale industriilor care se aflau de-a lungul bazinelor râurilor Llobregat și Anoia a condus la construirea mai multor căi ferate cu ecartament îngust, cunoscute popular sub numele de în moduri mici Pe 1912 cea care leaga Manresa de Puig-reig si in perioada a fost inaugurata in urmatoarele ani s-a extins la Olvan-Berga și Guardiola de Berguedà. A doua linie a fost construită între Martorell și Igualada (48) si in final a fost inaugurata a treia linie, intre Barcelona si Martorell (203).

Anul 1885, este plecat să înființeze noua companie Compañía General de Ferrocarriles Catalanes, SA care a absorbit liniile preexistente menționate mai sus. Tocmai creată, a început construcția liniei care avea să facă legătura între Martorell și Manresa, care a concretizat marea rețea cu ecartament îngust a Căilor Ferate Catalane.

Lucrările la noua linie au început în anul 1912 și în tronsonul către Abrera și Olesa de Montserrat era deja în serviciu, ceea ce a generat o mare așteptare în rândul locuitorilor din diferitele localități. Marea deschidere a avut loc pe din martie: trenul inaugural, format din noile vagoane de pasageri achiziționate de companie, a părăsit Barcelona la ora 9: 30 h cu o reprezentare importantă a principalelor poziții politice și de afaceri ale momentului. După ce a trecut prin Abrera, a ajuns la Olesa, unde a avut loc ceremonia oficială de deschidere. Participanții au vizitat apoi Colonia Sedó.

Linia a ajuns la Monistrol în toamna lui 1919 și până la Manresa, vara lui 1924. Odată cu finalizarea rețelei de Căi Ferate Catalane, vechile șine au început o adevărată epocă de aur, concentrând aproape tot transportul industrial și înregistrând o creștere semnificativă a numărului de pasageri.

Sursa: Consilierul Juli Fernández subliniază rolul transformator al căii ferate în comemorarea centenarului de la sosirea trenului la Olesa de Montserrat