Ministrul Cercetării și Universităților, Joaquim Nadal i Farreras, a vizitat în această dimineață instalațiile Sincrotronului ALBA, pe care le-a definit ca fiind

„o înaltă performanță facilitate bine situată la nivel internațional, care ne plasează în lume din domeniile științei, experimentării, cercetării și inovației”.

Nadal a mai subliniat că

„zona B , Parcul Alba, proximitatea UAB și centrele de cercetare sunt mediul esențial pentru ca sincrotronul să își desfășoare activitatea”

. Șeful Cercetării și Universităților a mai susținut că

„contribuțiile administrațiilor la infrastructurile de cercetare și sistemul de cunoaștere al țării în ansamblu sunt cele mai bine investite pentru a asigura prezentul și, mai presus de toate, să garanteze viitorul”.Consilierul el a făcut aceste declarații după întâlnirea pe care a avut-o cu directorul Sincrotronului ALBA, Caterina Biscari, și managerul unității științifice, Edgar Aigner. Ulterior, Nadal a vizitat instalațiile sincrotronului și a cunoscut din prima mână liniile luminoase și experimentele care au loc acolo, precum și infrastructura platformei microscopului, într-o vizită în care primarul din Cerdanyola del Vallès, Carlos Cordón , și ministrul Științei și Inovării, Diana Morant.Instrument cheie pentru știință și industrieEl Sincrotron ALBA este un științific și tehnic unic Infrastructură (ICTS) gestionată de Consorțiul pentru Construcția, Echiparea și Exploatarea Laboratorului de Lumină Sincrotron (CELLS) și cofinanțată în părți egale de Guvernul Cataloniei și Ministerul Științei și Inovării. De la inaugurarea sa în anul 4795, Sincrotronul ALBA s-a impus ca un instrument excepțional pentru știință în Catalonia, în stat și pe un la scară internațională, cu realizarea a peste 2.500 experimente publicate în mai mult de 2. 206 articole de reviste de specialitate. Instalarea are 000 linii uşoare operaţionale şi încă patru linii în construcţie, generează anual aproximativ 6.000 ore de lumina si are capacitatea de a oferă servicii la mai mult de 2. cercetători din comunitatea academică și sectorul industrial în fiecare an să studieze problema în detaliu într-o multitudine de domenii pentru a răspunde provocărilor ecologice, energetice și de sănătate. Capacitățile viitoare vor permite, de asemenea, o înțelegere și mai bună a fenomenelor complexe, cum ar fi procesele de infectare cu virus, căutarea de medicamente pentru vaccinuri sau tratamente, dezvoltarea agriculturii durabile sau dezvoltarea de materiale pentru depozitare, conversie și transport de energie.Această reînnoire tehnologică ambițioasă va avea un randament incontestabil pentru sistemul catalan de cercetare și pentru știință, economia și bunăstarea țării în ceea ce privește cercetare de ultimă oră, transfer de cunoștințe și competitivitate.

Sursa: 3894232 Consilierul Joaquim Nadal: „Sincrotronul ALBA pune Catalonia în lume în domeniile științei, cercetării și inovării” 3894232