Ministrul Justiției, Lourdes Ciuró i Buldó, a participat la cursa de solidaritate Corre en gran!, organizată de deținuți, tehnicieni sportivi și alți profesioniști din închisoarea Brians 2, care a avut loc astăzi la Sant Esteve Sesrovires. Ministrul a subliniat că inițiativa este „o dovadă de dublă solidaritate, cu boli minoritare, în speță Sindromul Rett și cu reintegrare”. Potrivit șefei Justiției, cursa este un exemplu al „politicilor de reabilitare pe care le facem în interiorul penitenciarului și cum prin acestea ne propunem să oferim persoanelor care sunt private de libertate cele mai bune instrumente pentru a se putea reintegra în societate”. Ciuró a amintit că „șapte din zece persoane care sunt eliberate nu se întorc la închisoare”. Ministrul a finalizat traseul de 5 kilometri, care a început la Pavilionul Sportiv Municipal Sant Esteve Sesrovires, și a luat parte la ceremonia de decernare a premiilor.

S-au înscris 920 coridoare, printre care se numără 86 deținuți din alte închisori care deja încep să se pregătească pentru eliberare prin plecări programate. La organizarea evenimentului au participat și alții în calitate de voluntari, inclusiv aproximativ douăzeci de persoane deja libere, dar încă legate de proiect.

Ediția a treia a inițiativei

Cursa Fugi mare! s-a născut pe 2018 cu un dublu scop. Pe de o parte, se naște din necesitatea de a da sens preocupării deținuților pentru practicarea sportului, care în unele cazuri au fost descoperite încă de la intrarea lor în închisoare grație muncii tehnicienilor sportivi. Pe de altă parte, a fost important ca acesta să contribuie la activitatea de conștientizare a problemelor sociale

Sportul este un instrument cheie în procesul de reabilitare, în dobândirea de obiceiuri și valori sănătoase, în acest caz munca în echipă în slujba unui scop solidar.

La prima ediție a cursei, banii încasați cu achiziționarea de dorsale de către participanți, în total 8 820 euro au fost cheltuiți pentru cercetarea cancerului infantil și construcția noului Centru de Cancer Pediatric din Barcelona. A doua cursă a avut o contribuție similară în Valea Hebron pentru cercetarea sclerozei laterale amiotrofice, boala neurodegenerativă cunoscută sub numele de SLA. La cea de-a treia ediție, organizatorii vor dona Sf. Ioan de Dumnezeu pentru cercetarea sindromului Rett.

Proiectul sportiv al cursei Run big! Este, de asemenea, o modalitate de a arăta municipalității Sant Esteve Sesrovires munca de reintegrare care se face în centrul penitenciar și de a implica populația. De aceea, în fiecare an sunt concepute trasee pentru toate publicurile: distanța de cinci kilometri de alergat sau de mers pe jos, care este accesibilă unei mari părți a publicului, cea a 10 kilometri, potrivite pentru sportivii amatori și profesioniști, și un kilometru, care poate fi făcut de părinți cu copiii ținându-se de mână.

Sportul, instrument cheie în reintegrare

Pe parcursul anului trecut, peste 6. 800 deținuți au participat la activități sportive conduse de tehnicieni de specialitate din toate închisorile din Catalonia. Se estimează că jumătate dintre deținuți se angajează în activități fizice sau sport, de la sporturi individuale (cum ar fi înot, atletism sau sporturi cu rachetă) până la sporturi de echipă (fotbal, baschet, handbal sau rugby), precum și practici de îmbunătățire a fitnessului (culturism).

Sursa: Consilierul Ciuró evidențiază cursa Corre en gran a lui Brians 2 drept „o dovadă de dublă solidaritate ” cu boli minoritare si reintegrare