Ministrul Departamentului Drepturilor Sociale, Carles Campuzano, a vizitat în această după-amiază parcul fluvial Besòs, în Montcada și Reixac , o zonă în care oamenii trăiesc în mahalale. El a fost însoțit de primara din Montcada și Reixac, Laura Campos Ferrer; secretarul pentru Afaceri Sociale și Familii ale Drepturilor Sociale, Lluís Torrens i Mèlich; delegatul teritorial al Guvernului Generalității la Barcelona, ​​​​Joan Borràs i Alborch, și directorul Zonei de Servicii Generale a Consorțiului Besòs, Jordi Canela Farré, printre alți reprezentanți.

Campuzano a evidențiat articulația lucru între Generalitat și Consiliul Local și Consorțiul care se desfășoară în zonă și a reafirmat angajamentul de a da continuitate acestei colaborări din partea Departamentului care o conduce: „Așteptăm să terminăm diagnosticul, iar când îl vom finaliza, în următoarele săptămâni va trebui să acționăm. Va fi necesar ca toate administratiile sa coopereze pentru a face fata acestei situatii”. „Guvernul nu poate fi indiferent la situația care trăiește în pârâul Besòs; Consiliul Local Montcada a cerut sprijin și Generalitati îi sta alături”, a apărat el.

Pe parcursul vizitei, consilierul și primara au putut să asculte și să discute cu oamenii care locuiesc în zonă, care și-au împărtășit impresiile despre situație. Ulterior, consilierul a mers la Primăria Montcada i Reixac, unde a semnat cartea de onoare și s-a întâlnit cu membrii echipei guvernamentale municipale, împreună cu Consorci del Besòs și Delegația Guvernului din Barcelona .

Lucrare în comun

Delegația Guvernului la Barcelona este responsabil de coordonarea acestui diagnostic printr-un proces participativ deschis care include diferitele departamente ale Generalitati, alte administratii publice si entitati din sectorul tert. Acest proces va culmina cu elaborarea unor planuri de acțiune specifice pentru intervenția în aceste zone în care populația vulnerabilă este concentrată în locuințe neadecvate. Planurile de acțiune trebuie să abordeze provocările pe care le prezintă mahalale în planificarea și gestionarea teritoriului, mediu, imigrație, locuințe alternative, sănătate, siguranță și reinserție socială, din proximitatea teritorială și cu participarea tuturor administrațiilor publice. .

Conform clasificării ETHOS (tipologia europeană a persoanelor fără adăpost și a excluderii rezidențiale), mahalale sunt un tip de sub-locuințe, dat fiind că nu are o structură solidă sau fundații.

Conform sondajului efectuat la data de 2022 pentru elaborarea cadrului de acțiune pentru persoanele fără adăpost, în Catalonia există 59. persoane aflate în excluziune rezidenţială. Dintre acestea, mai multe . sunt persoane fără adăpost sau fără adăpost, dintre care unii ajung să caute adăpost rezidențial în camere auto-construite, consolidând astfel spațiile de baracă. Exemple ale acestei expresii a excluziunii rezidentiale se gasesc in bazinul Riu Besos si in alte zone din zona metropolitana.

Caracteristicile de patrimoniu sau clasificarea urbanistica a acestor zone au facut operatiuni preventive. dificil și, de-a lungul timpului și odată cu creșterea populației vulnerabile, a existat o concentrare a problemelor legate de sănătate, siguranță sau mediu. Aceste spații necesită așadar operațiuni și planuri de acțiune specifice de management interdepartamental și cooperare între diverse instituții capabile să inverseze situațiile vulnerabile ale persoanelor care locuiesc acolo, cu accent pe aspectul incluziunii sociale.

. 949786 Sursa: Consilierul Campuzano reafirmă angajamentul de a colabora în fața mahalașelor din Llera del Besòs