Șefa Justiției, Drepturilor și Memoriei, Gemma Ubasart i González, a anunțat astăzi că legea memoriei democratice va fi aprobată”foarte curand” și că, printre alte măsuri, ”va încorpora memoria democratică în programele educaţionale”. În cuvintele consilierului, „dimensiunea educaţională a memoriei este foarte importantă mai ales pentru generaţiile tinere”. „Cunoașterea și explicarea a ceea ce s-a întâmplat cu aproape o sută de ani în urmă face parte mai degrabă din memoria colectivă decât din memoria familiei”, el a adăugat.

Ubasart a declarat acest lucru la evenimentul inaugural al proiectului care transformă Paseo Nou de Figueres în Paseo de la Memòria, un memorial pentru victimele bombardamentelor din oraș în timpul Războiului Civil Spaniol. Este un inițiativa Grupului de Îmbogățire a Institutului Ramon Muntaner, ai cărui elevi au asistat și ei la inaugurare.

În cadrul evenimentului, Ubasart a susținut că este responsabilitatea instituțiilor să promoveze o memorie bazată pe principiile „de adevăr, reparație, dreptate și garanții de nerepetiție”. În acest sens, ministrul a subliniat că „nu facem memoria democratică ca un exercițiu de diseminare pur intelectual și istoric – pentru a face asta avem deja profesori și cercetători excelenți –”, ci mai degrabă că impulsul politicilor de memorie publică trebuie să fie „un exercițiu de prevenire și un zid împotriva barbariei”.

Figueres a fost al doilea cel mai bombardat oraș catalan și, după Barcelona, ​​cel care a suferit cele mai multe decese, având în vedere că acolo și-au pierdut viața în jur de 400 de oameni. Passeig Nou a fost scena unuia dintre cele mai sângeroase bombardamente suferite la Figueres, în special atacul forțelor aeriene italiene de duminică, 23 ianuarie 1938, în care au murit multe familii și copii. Acesta nu a fost singurul pariu, deoarece bombardamentele au continuat încă douăsprezece luni, până când trupele lui Franco au intrat în oraș. În omagiu și memoria tuturor victimelor, au fost instalate 400 de pavaj din ceramică cu numele și vârsta fiecăruia dintre persoanele afectate.

Ca singularitate, pavajele pentru adulți sunt din lut roșcat cu litere albe, iar cele ale băieților și fetelor, din lut alb cu litere de oxid de cupru. În plus, a fost descoperită și o sculptură din bronz înălțime de peste doi metri care prezidează promenada și simbolizează cicatricea socială a conflictelor armate.

sursă: Consilier Ubasart: „Vom încorpora memoria democratică în programa educațională”