Ministrul Cercetării și Universităților, Joaquim Nadal i Farreras, a subliniat importanța de a avea noi bugete pentru 2023 pentru întregul sistem de cercetare din Catalonia. Ministrul a transmis acest mesaj la ceremonia de predare a medaliilor și a plăcii Narcís Monturiol pentru știință. și meritul tehnologic. Adresându-se cercetătorilor și cercetătorilor premiați, consilierul a spus că „Vreau să afirm angajamentul Guvernului pe care îl reprezint de a face tot posibilul pentru ca sistemul universitar și de cercetare catalan să aibă căi deschise pentru a continua să avanseze în excelență”

Consilierul a înmânat medaliile Monturiol în semn de recunoaștere a carierei științifice a 5 cercetători și 5 cercetători ai sistemului catalan de cercetare: fizicianul și matematicianul Àlex Arenas; cercetător în malaria Quique Bassat; geologul și climatologul Isabel Cacho; istoricul Rosa Congost Colomer; astrofizicianul Roberto Emparan; inginerul Xavier Oliver i Olivella; istoricul Raquel Piqué i Huerta; inginerul agronom Rosa M Poch Claret; fizicianul Trinitat Pradell i Cara și biochimistul Salvador Ventura Zamora. În plus, Fundația Institutului de Cercetare Vall d’Hebron (VHIR) a primit placa Narcís Monturiol, care a fost colectată de directorul centrului, Begoña Benito.

În discursul său, ministrul Cercetării și Universităților i-a felicitat pe cercetători pentru recunoașterea obținută și a ținut să sublinieze importanța fundamentală a muncii lor, subliniind că „cunoașterea, știința, cercetarea, transferul și inovarea sunt cu siguranță singura modalitate sigură de a avansa societatea noastră pe calea progresului.”

În numele premianților din acest an, cercetătorul Institutului Global de Sănătate din Barcelona (ISGlobal), Quique Bassat, s-a adresat publicului pentru a sublinia că „știința trebuie să genereze cunoștințe care au ca rezultat un impact real, tangibil și ușor de înțeles. Trebuie să servească la schimbarea lucrurilor, la îmbunătățirea societăților noastre și la a le face mai juste și mai echitabile. Pentru a scurta decalajele în loc să le lărgi”.

Premiile Narcís Monturiol, instituite de Generalitat în 1982, disting oamenii și entitățile pentru contribuția lor semnificativă la dezvoltarea științei și tehnologiei în Catalonia. Pe parcursul celor 25 de ediții ale premiilor, Guvernul a acordat în total 301 de medalii Narcís Monturiol (232 bărbați și 69 femei), în timp ce instituțiile premiate cu Placa Narcís Monturiol au fost 47. Persoanele și instituțiile premiate includ toate domeniile. de cunoaștere, de la științele vieții și sănătății, la științele umaniste și sociale, prin arhitectură, inginerie și alte științe.

În ediția corespunzătoare anului 2022, a existat paritate în premiile acordate cinci cercetători și cinci cercetători, mergând mai departe pe calea echilibrului de gen în sistemul catalan de cercetare, integrat în peste 42% de femei.

Personalități premiate

Personalitățile științifice care au primit în acest an Medalia Narcís Monturiol pentru merite științifice și tehnologice au fost următoarele:

ALEX ARENAS

Doctor în fizică de la Universitatea din Barcelona (UB), cercetător vizitator la Lawrence Berkeley Laboratory (LBL) și la Universitatea din California din Berkeley (UC Berkeley). Profesor distins al Departamentului de Inginerie Calculatoare și Matematică a Universității Rovira i Virgili (URV) și facultate externă de la Complexity Science Hub (CSH) din Viena. Cariera sa științifică s-a concentrat pe studiul fizicii sistemelor complexe de rețea.

QUIQUE BASSAT

Licențiat în Medicină de la Universitatea din Barcelona (UB), specialist în Pediatrie de la Universitatea Autonomă din Barcelona (UAB) și Doctor în Medicină de la UB. Profesor principal ICREA la Institutul Global de Sănătate din Barcelona (ISGlobal), unde conduce programul de malaria și cercetează și alte boli infecțioase care afectează copiii din cele mai sărace țări.

ISABEL CACHO

Absolvent și doctor în Geologie la Universitatea din Barcelona (UB), profesor la Departamentul de Dinamica Pământului și Oceanului și profesor ICREA Academia la aceeași universitate. O parte din cariera sa de cercetare a fost dezvoltată la Universitatea din Cambridge. Este specialist în variabilitatea naturală a climei și rolul oceanului în sistemul climatic.

ROSA CONGOST COLOMER

Licențiat în istorie și, de asemenea, în Geografie de la Universitatea Autonomă din Barcelona (UAB), și doctor în istorie la aceeași universitate. În prezent, profesor de Istorie Economică la Universitatea din Girona (UdG) și coordonator al Centrului de Cercetare în Istorie Rurală (CRHR) al acestei universități, unde s-a specializat în analiza istorică a proprietății funciare și a schimbării sociale.

ROBERTO EMPARAN

Licențiat și doctorat în fizică de la University of the Basque Country / Euskal Herriko Unibertsitatea (UPV/EHU). A lucrat la Universitatea din California din Santa Barbara (UC Santa Barbara), Universitatea Durham și CERN (Organizația Europeană pentru Cercetare Nucleară). Profesor principal ICREA la Departamentul de Fizică Cuantică și Astrofizică și lucrează la Institutul de Științe Cosmosului de la Universitatea din Barcelona (ICCUB), unde investighează structura spațiu-timpului, a gravitației și a găurilor negre.

XAVIER OLIVER SI OLIVELLA

Doctor în Inginerie Drumuri, Canale și Porturi la Universitatea Politehnică din Catalonia (UPC), unde este în prezent profesor. Și-a dezvoltat cercetările în domeniul proiectării și analizei computaționale a materialelor și metamaterialelor la International Center for Numerical Methods in Engineering (CIMNE) și în mai multe sejururi științifice în Statele Unite.

RAQUEL PIQUÉ ȘI HUERTA

Doctor în istorie la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), profesor al Departamentului de Preistorie la aceeași universitate și cercetător ICREA Acadèmia. Cercetările sale se concentrează asupra ultimelor societăți de vânători-culegători și a societăților agricole timpurii. Ea a fost un pionier în studiile arheobotanice și a cercetat cunoștințele botanice și utilizările plantelor în societățile preistorice.

ROSA M POCH CLARET

Inginer agronom de la Universitatea Politehnică din Catalonia (UPC) și doctor în științe ale solului de la Universitatea din Gent (UGent). Profesor de știință a solului și chimie agricolă la Universitatea din Lleida (UdL). Cercetarea sa se ocupă de geneza și managementul durabil al solurilor în contextul schimbării globale. Este președinte și membru al Grupului Tehnic Interguvernamental pentru Soluri (ITPS); este, de asemenea, membru al secției de Știință și Tehnologie a Institut d’Estudis Catalans (IEC) și membru de onoare al Uniunii Internaționale a Științelor Solului (IUSS).

TRINITAT PRADELL SI CARA

Licențiat în fizică și doctorat în științe fizice de la Universitatea din Barcelona (UB). A lucrat la Institutul pentru Materiale Avansate (IAM-JRC), găzduit în sediul Centrului Comun de Cercetare din Petten (Olanda). Profesor la Departamentul de Fizică a Universității Politehnice din Catalonia (UPC). Studiază tehnologia de producție și conservarea materialelor istorico-artistice și contribuie cu date la cercetarea istorică.

SALVADOR VENTURA ZAMORA

Doctor în Biologie și profesor de Biochimie și Biologie Moleculară la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), unde este cercetător ICREA Acadèmia. A fost director al Institutului de Biotehnologie și Biomedicină (IBB) al UAB. Investigați legătura dintre structura proteinelor și bolile degenerative pentru a crea noi molecule care să le trateze.

Entitatea premiată cu Placa Narcís Monturiol 2022 a fost:

INSTITUTUL DE CERCETARE FUNDACIÓ VALL D’HEBRON (VHIR)

Creat în 1994, VHIR promovează, dezvoltă și transferă cercetarea Spitalului Universitar Vall d’Hebron cu scopul de a îmbunătăți sănătatea oamenilor și calitatea vieții. Unul dintre centrele științifice de pionierat din sudul Europei, care se remarcă prin impact științific și crearea de bogăție prin transferul de cunoștințe. Face parte din centrele de cercetare CERCA, din Alianța Spitalelor Universitare Europene (EUHA), din Infrastructura Europeană pentru Medicină Translațională (EATRIS) și, din 2009, este acreditată de Institutul de Sănătate Carlos III.

sursă: